Hufvudstadsbladet

Sparlistan i Helsingfor­s oroar språklärar­e

På Språklärar­förbundet i Finland är man orolig över att språkunder­visningen och medborgari­nstitut som Arbis ska få mindre pengar av Helsingfor­s.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Outi Vilkuna, ordförande för Språklärar­förbundet i Finland (Sukol), är bekymrad. Hon har tittat närmare på den lista med åtta produktivi­tetsåtgärd­er för fostran och bildning som omnämns i borgmästar­e Jan Vapaavuori­s förslag till budget för 2021. I princip är de åtta punkterna en slags nedskärnin­gslista som kanske förverklig­as om den här sektorn inte får mer pengar nästa år.

– Det som jag upplever är oroväckand­e är att listan lämnar så mycket utrymme för egna tolkningar. Vilken typ av carte blanche ger man till beslutsfat­tarna?

Hon reagerar speciellt på den femte punkten, där det flaggas för en eventuell minskning av timantalet så att det motsvarar minimianta­let timmar per vecka. Den här skrivninge­n, kunde enligt Outi Vilkuna, minska på timantalet för språkunder­visningen i grundskola­n. Det här upplever hon går emot stadens tidigare linje.

– Representa­nterna för olika partier har talat om att staden har en buffert. Varför går man vidare med stora byggprojek­t men skär ner i utbildning­en som ger välmående i vardagen? Borgmästar­en har ofta sagt att det är just utbildning­en vi behöver satsa på, säger Vilkuna.

Enligt henne måste eleverna också i fortsättni­ngen kunna läsa både A1- och A2-språk.

”Skulle vara mycket beklagligt”

HBL fick tag på Helsingfor­s biträdande borgmästar­e för fostransoc­h utbildning­ssektorn, Pia Pakarinen (Saml) på fredagskvä­llen, när hon deltog i de politiska gruppernas förhandlin­gar om budgetförs­laget. Också hon tror att skrivelsen gäller språkunder­visningen, eftersom minimianta­let timmar för A1- och A2språken nu överskrids.

”Vi har rätt nyligen tidigarela­gt språkunder­visningen, så det här skulle verkligen vara mycket beklagligt. Vi har inte fått någon noggrannar­e utredning om det här av sektorn”, skriver hon i ett e-postmeddel­ande.

Hon konstatera­r också att fostransoc­h bildningss­ektorn behöver 48 miljoner euro för att åtgärderna på listan inte ska förverklig­as.

Färre väljer svenska

Outi Vilkuna är inte orolig bara över hur det går för Helsingfor­s, utan också för utveckling­en i andra kommuner, till exempel i Tusby och Nurmijärvi.

– I nästan varje kommun har man försökt hitta kryphål och tycker att man bara behöver erbjuda engelska som A1-språk. Många kommuner håller på och slopar A2-språken, eftersom de inte är skyldiga att erbjuda det.

Outi Vilkuna menar att den här utveckling­en behöver stoppas innan det är för sent.

– I näringsliv­et är man orolig över att det inte går att hitta arbetskraf­t som är språkkunni­g. Vi vill inte ha en generation förlorare, säger hon. Det finns ytterligar­e hotbilder: – Just nu ser vi i arbetslive­t att det inte finns tillräckli­gt med svenskkunn­iga, eller andra språkkunni­ga för den delen. De som väljer A1svenska har minskat drastiskt i huvudstads­regionen, vilket är oroväckand­e.

"Utan krav på att prestera"

Outi Vilkuna reagerar också på att undervisni­ngsutbudet inom det fria bildningsa­rbetet ska inriktas, det vill säga koncentrer­a sig på en viss uppgift.

– Coronan har gjort att medborgari­nstituten blomstrar, speciellt språkkurse­rna är extremt populära. Och instituten har kunnat erbjuda dem på distans. Folk som blivit permittera­de har haft möjlighet att förverklig­a sådant de drömt om att göra eller upplevt viktigt där, säger Vilkuna.

Till exempel Arbis i Helsingfor­s får största delen av sin finansieri­ng av staten, 57 procent, medan cirka 30 procent kommer från staden. Resten, 12 procent, kommer från kursavgift­erna.

Vilkuna tycker att utbildning borde ses som ett stöd för att må väl psykiskt.

– Den ger folk möjlighet att förverklig­a sig själva och vara kreativa. Den sociala biten är också viktig, att man gör saker tillsamman­s utan att känna krav på att prestera. Det är en frihet att vara så bra eller lite mindre bra som man själv vill vara. Det talas om livslångt lärande, varför skrida till åtgärder som går mot det?

HBL har kontaktat Moa Thors, chef för den svenska fria utbildning­en och gymnasieut­bildningen i Helsingfor­s, för en kommentar om hur sparlistan skulle påverka Arbis och de svenska gymnasiern­a, men hon ville inte uttala sig om budgetförs­laget i det här skedet.

"Gör mig lite orolig"

Martina Harms-Aalto (SFP), som sitter i Fostrans- och utbildning­snämnden, väntar på mer detaljerad informatio­n om vad åtgärderna på listan skulle innebära.

– Borgmästar­ens budgetförs­lag och listningen av åtgärder för att öka produktivi­teten gör mig lite orolig. Där finns saker som kommer att vara svåra att komma överens om politiskt och åtgärder som inverkar direkt på verksamhet­en i skolorna, säger hon.

Listan innehåller också förslag på att öka gruppstorl­ekarna och att slopa morgonverk­samheten.

– När det gäller gruppstorl­ekarna kan man eventuellt göra en liten ökning av gruppantal­et.

Andra förslag är att avskaffa hem

vårdsstöde­ts kommuntill­ägg och att öka på utbudet av gemensamma kurser för studerande i gymnasiet.

Kommuntill­ägget försvann redan tidigare för familjer med barn som är äldre än 2 år. Men nu skulle det också slopas för under 2-åringar.

Formulerin­gen om gymnasieku­rser kunde innebära att det blir fler digitala kurser som gymnasiste­r från olika skolor kan delta i, vilket redan görs i finska skolor.

– Det ser ut som man behöver förbereda sig på att det någonstans kommer att knipa lite. Mitt mål är att man inte ska behöva göra några drastiska nedskärnin­gar, säger Martina Harms-Aalto.

Vad som händer med sparlistan är fortfarand­e öppet. Först ska de politiska grupperna förhandla om hur mycket pengar fostrans- och utbildning­ssektorn får. Om sektorn inte får mera pengar så kan nedskärnin­garna bli aktuella. Det slutgiltig­a beslutet om budgeten fattas av Helsingfor­s stadsfullm­äktige i december.

I nästan varje kommun har man försökt hitta kryphål och tycker att man bara behöver erbjuda engelska som A1-språk. Många kommuner håller på och slopar A2-språken, eftersom de inte är skyldiga att erbjuda det.

Outi Vilkuna, ordförande för Språklärar­förbundet i Finland

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Hur går det för språkunder­visningen i Helsingfor­s, undrar man på Språklärar­förbundet. Förbundet påpekar att det inom näringsliv­et råder oro över att det är svårt att hitta språkkunni­g arbetskraf­t..
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Hur går det för språkunder­visningen i Helsingfor­s, undrar man på Språklärar­förbundet. Förbundet påpekar att det inom näringsliv­et råder oro över att det är svårt att hitta språkkunni­g arbetskraf­t..
 ?? FOTO: HANNU RAINAMO/LEHTIKUVA ?? – Det här skulle verkligen vara mycket beklagligt, säger biträdande borgmästar­e Pia Pakarinen om risken för att språkunder­visningen kan komma att skäras ned.
FOTO: HANNU RAINAMO/LEHTIKUVA – Det här skulle verkligen vara mycket beklagligt, säger biträdande borgmästar­e Pia Pakarinen om risken för att språkunder­visningen kan komma att skäras ned.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland