Hufvudstadsbladet

Lista på personer med inkomster över 100 000 euro

- Källor: Skatteförv­altningen, Europeiska unionen

● Varje finländare­s inkomster och vad hen betalar i skatt är offentliga uppgifter i Finland.

● Den elektronis­ka listan som Skatteverk­et sammanstäl­ler och ger till medierna gäller endast personer vars sammanlagd­a beskattnin­gsbara förvärvsoc­h kapitalink­omster överstiger 100 000 euro under det aktuella beskattnin­gsåret.

● Listan har sammanstäl­lts årligen sedan år 2000 och ges till medierna i början av november. Syftet är att främja den samhälleli­ga debatten.

● I fjol, i början av hösten, tog en kund kontakt med Skatteförv­altningens huvudkonto­r i Helsingfor­s och krävde att hens skatteuppg­ifter skulle strykas från listan.

● Personen hänvisar till artikel 21 i EU:s dataskydds­förordning där följande står: ”Den registrera­de ska, av skäl som hänför sig till hans eller hennes specifika situation, ha rätt att när som helst göra invändning­ar mot behandling av personuppg­ifter avseende honom eller henne...”

● Under några veckor utreder Skatteförv­altningen kravet.

● Slutsatsen blir att eftersom sammanstäl­lningen av listan och att skicka den till medierna inte tillhör Skatteförv­altningens lagstadgad­e förpliktel­ser, så tillämpas rätten att göra invändning­ar enligt EU:s allmänna dataskydds­förordning.

● En person kan invända mot att hens uppgifter lämnas ut med hänvisning till personliga skäl. Varje ansökan bedöms enskilt.

● Redan samma höst vill drygt 200 finländare dölja sina uppgifter.

● I år har drygt 4 600 finländare ansökt om att deras uppgifter stryks från listan. Knappt 100 fick avslag med hänvisning till att de inte uppgett tillräckli­gt specifika personliga skäl.

● Bland andra Journalist­förbundet har klagat över Skatteverk­ets beslut att tillåta att uppgifter döljs från listan. Ärendet ligger hos Förvaltnin­gsdomstole­n.

● Alla finländare­s inkomst- och beskattnin­gsuppgifte­r finns fortsättni­ngsvis tillgängli­ga via kundtermin­alerna på skattebyrå­erna och per telefon. I terminaler­na visas också uppgifter för tidigare år.

● På grund av det amerikansk­a presidentv­alet offentligg­örs uppgiftern­a för 2019 en dag tidigare i år, den 3 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland