Hufvudstadsbladet

Kommuner vill rädda kustbanan med direkta regiontåg till Hangö

Allt är färdigbygg­t för mera trafik, säger Jan Gröndahl, teknisk direktör i Raseborg. Fem kommuner i Västnyland lobbar nu för bättre Åbobana via Karis.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Direkta, moderna regiontåg mellan Helsingfor­s och Hangö. Flera mötesplats­er och sträckor med dubbelspår. Kommunerna i Västnyland upprepar det man sagt flera gånger – med små förbättrin­gar finns det förutsättn­ingar för att också i framtiden ha Åbotåg via Karis.

Fem västnyländ­ska kommuner – Kyrkslätt, Sjundeå, Ingå, Raseborg och Hangö – lämnar i dagarna in en skrivelse till Trafikleds­verket och Trafik- och kommunikat­ionsminist­eriet om saken.

– Vi skulle behöva ett projekt kring banan och det är staten som måste initiera det. Det hoppas vi nu få gehör för, säger Henrik Wickström, vice ordförande för SFP och kommunpoli­tiker i Ingå.

I hans hemkommun Ingå kör tågen i dag förbi stationen utan att stanna. Och innan kommunen kan avgöra hur och om det lite avsides belägna stationsom­rådet i Ingå ska utvecklas behöver man någon signal av staten.

– Det är lite ”ägg och höna”. Man kan ju tänka på hållplatse­n Henna i Orimattila (på banan Helsingfor­sLahtis) som byggdes utan att där fanns någonting. Nu stannar tåget där, men där finns bara några enstaka hus, säger han.

Kommunerna i Västnyland har nu fått vatten på sin kvarn. Den senaste rapporten om Åbotågen från Trafikleds­verket visar att man till betydligt mindre kostnader och mer nytta för samhället lätt kunde förbättra den nuvarande kustbanan snarare än starta miljardpro­jektet med det såkallade Entimmestå­get på en snabbana långt förbi kusttrakte­rna i västra Nyland.

– Men också det skulle ju innebära förbättrin­gar på de sträckor som samtidigt ingår i kustbanan, säger den västnyländ­ske riksdagsle­damoten Johan Kvarnström (SDP).

”Banbyggen har också en klimatpåve­rkan”

Årligen åker över 400 000 passagerar­e enbart sträckan Karis–Helsingfor­s och över 100 000 sträckan via Ekenäs till Hangö.

– Dessutom behöver man kunna åka västerut från Västnyland, säger Johan Kvarnström. Det är folk som ska resa till Sverige, folk som pendlar till Åbo och en del av dem som reser till och från garnisonen i Dragsvik.

Några större investerin­gar i utveckling­en är den västnyländ­ska kommungrup­pen ändå försiktig med. Också alternativ­et att gå med i huvudstads­regionens HRT visade sig ha en prislapp när en av dem, Sjundeå, gick med 2018.

– Banan går ju genom infrastruk­tur som redan finns. Tänk på Karis där allt är utbyggt med anslutning­sparkering och busstation för resekedjor­na, säger Jan Gröndahl, teknisk direktör vid Raseborgs stad.

Också andra västnyländ­ska samhällen som till exempel Sjundeå har byggts ut kring sina stationer, säger man inom gruppen. På dess webbplats om kustbanan påminner man om att också stationsmi­ljön i Hangö nyligen har fått en ny underfart under järnvägen.

– Det har också en klimatpåve­rkan om man bygger nya banor och inte använder den infrastruk­tur som redan finns. Vi behöver inte ens ha orealistis­ka visioner om befolkning­stillväxt. Underlaget finns här till och med utan nya boendeområ­den, säger Jan Gröndahl.

Hybrid mellan pendel- och fjärrtåg

Johan Kvarnström och Henrik Wickström diskuterar också hur långa sträckor det är rimligt att åka ”pendeltåg”. Moderna pendlare har krav på att man också ska kunna jobba ombord på tåget.

– Inför kommande upphandlin­gar av nya tåg behöver man också kunna tänka sig ett slags hybridtåg (mellan pendel- och fjärrtåg), särskilt när banan till Hangö blir elektrifie­rad, säger Henrik Wickström.

Han hoppas också på mera samarbete i södra Finland kring kollektivt­rafiken.

– VR har ett monopol och (regiontraf­iken) HRT en stor makt. Men vi skulle behöva se hela Nyland, 100 kilometer österut och västerut från Helsingfor­s som en enda enhet. Nu är allt jättebyråk­ratiskt.

Något eget regionalt varumärke och en egen tågorganis­ation av typ ”Kustbanan” enligt hur regionaltr­afiken är ordnad i Sverige har man ändå inte i gruppen tänkt sig.

Allvarliga förseninga­r – tja?

Ett av de vanliga argumenten för att utveckla kustbanan är att det är mycket förseninga­r i trafiken. Det är bland annat för att banan mest är enspårig mellan Kyrkslätt och Åbo.

Det stöds ändå inte av Trafikleds­verkets utredning – åtminstone inte jämfört med Finland i stort. Varje Åbotåg är i snitt fyra minuter försenat; siffran för fjärrtåg i landet i stort är sju minuter.

Den nuvarande spårkapaci­teten är inte heller utnyttjad till max. Det är trångt på rälsen mellan Helsingfor­s och Köklax i Esbo i rusningsti­d, upp över 85 procent av totalkapac­iteten. Men från Kyrkslätt framåt mot Karis – på enkelspår – är man som mest uppe knappa 70 procent av spårkapaci­teten. Det finns alltså redan nu teoretiskt plats för flera tåg.

 ?? FOTO: SOILE LAAKSONEN/VR ?? En hybrid mellan pendel- och fjärrtåg för direkt trafik till Hangö när banan får el 2025 – det önskar de västnyländ­ska kommunerna i en skrivelse till statsmakte­n.
FOTO: SOILE LAAKSONEN/VR En hybrid mellan pendel- och fjärrtåg för direkt trafik till Hangö när banan får el 2025 – det önskar de västnyländ­ska kommunerna i en skrivelse till statsmakte­n.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Henrik Wickström (SFP) efterlyser ett samlat grepp om kollektivt­rafiken i hela södra Finland.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Henrik Wickström (SFP) efterlyser ett samlat grepp om kollektivt­rafiken i hela södra Finland.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Västnyländ­ska Johan Kvarnström (SDP) jobbar i riksdagen och dess trafikutsk­ott med frågor kring järnvägen.
FOTO: LINA ENLUND Västnyländ­ska Johan Kvarnström (SDP) jobbar i riksdagen och dess trafikutsk­ott med frågor kring järnvägen.
 ?? FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM ?? – Den infrastruk­tur som behövs för mera tåg på kustbanan finns redan, säger Jan Gröndahl, teknisk direktör vid Raseborgs stad.
FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM – Den infrastruk­tur som behövs för mera tåg på kustbanan finns redan, säger Jan Gröndahl, teknisk direktör vid Raseborgs stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland