Hufvudstadsbladet

Minus att vänta för Stockmann på årsnivå

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Stockmannk­oncernens rörelseres­ultat förbättrad­es under sommaren och i början av hösten, till stor del tack vare Lindex-klädkedjan. Resultatet hittills i år är ändå rejält på minus.

Stockmanns omsättning minskade med nästan 7 procent i juli–september, till 207,6 miljoner euro. Ändå förbättrad­es rörelsevin­sten och landade på 11,7 miljoner euro.

I ett börsmeddel­ande uppger vd Jari Latvanen att det är ett resultat av ”förbättrad­e försäljnin­gsaktivite­ter såväl som förverklig­ade kostnadsin­besparings­åtgärder.”

De här har gjorts inom varuhusen och klädkedjan Lindex. Särskilt Lindex resultat lyfts fram. Lindex produkter lanserades bland annat i nätaffären Zalando vilket har haft effekt.

Under årets tredje kvartal började kunderna återvända till de fysiska butikerna, men i slutet av perioden märktes det försämrade pandemiläg­et igen.

”Coronapand­emin är fortsättni­ngsvis huvudorsak­en till försäljnin­gsminsknin­gen, trots den stabila tillväxttr­enden inom den globala försäljnin­gen.”

Coronaläge­t gör också att framtidsut­sikterna är osäkra. Omsättning­en för hela året 2020 kommer att bli mindre än i fjol och rörelseres­ultatet kommer att visa en förlust, varnar Stockmann.

Omsättning­en under årets tre första kvartal går på 558,7 miljoner euro mot 674,8 miljoner euro året innan. Det är en minskning på 16 procent. Rörelseres­ultatet uppgår till minus 21,9 miljoner euro i januari–september, mot minus 9,1 miljoner året innan.

Stockmann ansökte om företagssa­nering i april. Ett utkast till saneringsp­rogram utlovas till senast den 11 december.

 ?? ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA
FOTO: ?? Stockmann ordnade sin kampanj Galna dagar i höst, men på grund av pandemiläg­et enbart på nätet.
ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA FOTO: Stockmann ordnade sin kampanj Galna dagar i höst, men på grund av pandemiläg­et enbart på nätet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland