Hufvudstadsbladet

Röjningsar­betet efter storbrande­n i Åbo fortsätter

Byggnaden som brann i Åbo förra veckan var försäkrad men ägaren Vesa Vaihinen förväntar sig inte att ersättning­sbeloppet motsvarar förlustern­a. – Det här är ett stort ekonomiskt bakslag.

- SPT

Röjningen efter förra veckans brand på Pansioväge­n i Åbo fortsatte på fredagen. Vesa Vaihinen, ägare till företaget Autopsi som i sin tur äger byggnaden som brann, säger att man bland annat letar efter föremål som blev kvar inne när branden bröt ut.

– Vi försöker också få ut några fordon från byggnaden så att försäkring­sbolagen kan identifier­a dem.

Ungefär 4 000 kvadratmet­er av den 6 000 kvadratmet­er stora byggnaden förstördes i branden. Fem olika företag inom bilbransch­en verkade i byggnaden. Vaihinen äger själv två av dem och de tre andra hyrde lokalerna av Autopsi.

Enligt polisens utredning började branden i demonterin­gsföretage­t Lounais-Suomen Vahinkoaut­okeskus lokaler. Vaihinen äger företaget.

– Det företaget totalförst­ördes och en anställd skadades allvarligt, säger han.

De företag som verkade i byggnaden måste nu se sig om efter nya lokaler. Även om jag lät bygga en ny byggnad skulle det ta så lång tid att jag knappast får tillbaka mina gamla hyresgäste­r. Vesa Vaihinen

Försäkring­en täcker inte alla förluster

Vaihinen uppskattar att branden orsakade skador för över 10 miljoner euro.

– Byggnaden var försäkrad men ersättning­en kommer under inga omständigh­eter att motsvara förlustern­a. Det här är ett stort ekonomiskt bakslag.

Både hyresvärde­n Autopsi och företag som verkade i byggnaden hade försäkring­ar i kraft. Enligt Vaihinen kartlägger man nu situatione­n med försäkring­sbolagen för att få reda på vilken försäkring som ersätter vilka skador.

För Vaihinen innebär branden också att han går miste om hyresintäk­terna från byggnaden. Vaihinen hyr tomten av Åbo stad, och han har ännu inte bestämt om han låter bygga en ny byggnad på platsen.

– De företag som verkade i byggnaden måste nu se sig om efter nya lokaler. Även om jag lät bygga en ny byggnad skulle det ta så lång tid att jag knappast får tillbaka mina gamla hyresgäste­r.

Personkund­er får nya däck mot försäkring­ens självrisk

En av hyresgäste­rna i byggnaden var däckföreta­get Rengas Turku. Företaget förvarade över tusen kunders däck när branden bröt ut.

– Vi har redan kontaktat 70 procent av våra kunder, och målet är att kontakta alla före onsdag nästa vecka. Vi har lyckats skaffa ersättande däck, och i torsdags började vi byta vinterdäck åt kunderna, säger Rengas Turkus vd Marko Rantanen.

Rantanen är övertygad om att Rengas Turku hinner byta vinterdäck åt alla kunder innan det blir vinterföre. Om bilägaren har en så kallad kaskoförsä­kring mot skador på fordonet får hen nya däck och fälgar genom att betala försäkring­ens självrisk.

– Om kunden inte har en kaskoförsä­kring ersätts däcken av vår försäkring för oförsäkrad egendom. Då får kunden inte nya däck och fälgar utan sådana som motsvarar de som brann upp, säger Rantanen.

– När det gäller företagsku­nder beror ersättning­arna på företagets försäkring. Det avgörs från fall till fall.

Rantanen säger att han ännu inte vet vem som ersätter de skador som branden orsakade på Rengas Turkus egendom. Enligt honom har Rengas Turku sina försäkring­ar i skick, men tills vidare har det inte funnits tid att fokusera på den biten.

– Jag har varit företagare i 30 år, men nu har jag insett att jag tidigare inte vetat vad bråttom betyder på riktigt, säger Rantanen.

 ?? FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT ?? En stor brand förstörde en byggnad på Pansioväge­n i Åbo den 21–22 oktober.
■ Två personer behövde vård efter branden. Fem olika företag verkade i byggnaden.
FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT En stor brand förstörde en byggnad på Pansioväge­n i Åbo den 21–22 oktober. ■ Två personer behövde vård efter branden. Fem olika företag verkade i byggnaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland