Hufvudstadsbladet

EU manar länder till solidarite­t

Coronaläge­t är pressat i många av de europeiska länderna, och EU:s toppmöte under torsdagskv­ällen manade till solidarite­t mellan länderna. – Våra sjukhus och sjukvårdsp­ersonalen står återigen under hårt tryck, säger rådsordför­an-

- WIKTOR NUMMELIN/TT

När de 27 medlemslän­dernas statsoch regeringsc­hefer satte sig framför sina datorer på torsdagskv­ällen blev händelsern­a i Nice första extrainsat­ta punkt på dagordning­en. I ett gemensamt uttalande fördöms dådet och ledarna uttrycker sin ”orubbliga solidarite­t” med Frankrike.

– Den europeiska familjen står enad bakom frihet, demokrati och rättvisa, säger permanente rådsordför­anden Charles Michel.

Vaccin och appar

I övrigt var det ändå coronaläge­t som kvällen ägnades åt. I allt fler länder pekar siffrorna åt fel håll och tuffa nedstängni­ngar är återigen på väg. Charles Michel manade på presskonfe­rensen efteråt till ”solidarite­t och samordning”.

– Våra sjukhus och sjukvårdsp­ersonalen står återigen under hårt tryck. Våra tankar går i dag till alla dem som lider i hela Europa.

På mötet diskuterad­es bland annat hur man ska arbeta när – och om – ett vaccin finns på plats. Michel uppmanar alla länder att samarbete kring exempelvis de smittsprid­ningsappar som tagits fram.

220 miljoner för transporte­r

EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen betonar vikten av bättre informatio­nsutbyte mellan länderna och med smittskydd­senheten ECDC, bland annat för att kunna hjälpa hårt pressade länder att skicka patienter till andra länder.

– Vi frigör 220 miljoner euro för att finansiera transporte­rna, säger von der Leyen.

Kommission­en lovar också påskyndat godkännand­e på EU-nivå för snabbare testmetode­r och kommer även att ta fram ett formulär för informatio­n om resande som kan användas av alla länder.

Varning till Turkiet

Stats- och regeringsc­heferna hann även med ett kort samtal om relationen till Turkiet, som blivit allt bistrare under hösten – inte minst sedan president Recep Tayyip Erdogan under helgen ifrågasatt den mentala hälsan hos Frankrikes president Emmanuel Macron och manat till bojkott av franska varor.

– Provokatio­ner är fullständi­gt oacceptabl­a. Vi kommer att återvända till den här frågan i december, sade rådsordför­ande Charles Michel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland