Hufvudstadsbladet

Michigan tillåter vapen i vallokalen

- JURI VON BONSDORFF

Efter decennier av fredliga val i USA känner nationen nu en växande oro inför tisdagens presidentv­al. En rapport pekade nyligen ut fem delstater med stor risk för våld, och i Michigan beslöt en domstol för några dagar sedan att det är tillåtet att bära vapen i vallokalen. – Jag är rädd för att gå och rösta, säger Thomas Barnes, en storväxt afroamerik­an i Mount Clemens, en av Detroits många förorter.

Thomas Barnes, som själv jobbar som gräsrotsak­tivist, gör inte ett räddhågset första intryck, tvärtom, men spänningen i Michigan har ökat under de senaste månaderna och gjort honom fundersam.

– Om Trump blir omvald är jag rädd för att alla rasister kommer ut ur skåpen. Vi bor i en av de nordligast­e delstatern­a, men vi ser allt fler sydstatsfl­aggor här. Hur kommer det sig? Det har ingenting med södern att göra utan det är bara ett sätt att visa att man inte tycker om svarta.

Rapport varnar för våld

En rapport från ACLED (The Armed Conflict Location and Event Data Project), som samlar data om konflikter världen över, pekar ut fem amerikansk­a delstater där risken för våldsamhet­er på valdagen beskrivs som stor. Michigan är en av dem.

– Jag deltog i en Black lives matter-demonstrat­ion i Warren i Michigan som arrangerad­es till stöd för en svart familj vars hus hade beskjutits av en vit man för att de satt upp en Black lives matter-skylt i sitt fönster. Och medan vi demonstrer­ade kom en lokal kommunfull­mäktigeled­amot ut på sin gård tvärs över gatan med ett laddat handeldvap­en.

Vapen i vallokalen

Bara för några dagar sedan beslöt en domstol i Michigan att häva förbudet mot vapen i vallokaler­na. Det ser med andra ord ut som att det skulle bli tillåtet att öppet bära vapen in i röstningsb­åset. I kombinatio­n med Trumps vädjan till folk att bevaka vallokaler­na är situatione­n skrämmande, tycker Barnes.

– Det sägs att det kommer att finnas vapen och Trumps valövervak­are vid vallokaler­na, och det gör mig rädd för att över huvud taget komma och rösta.

Planerad kupp och kidnappnin­g

Oron är inte överdriven. Bara för ett par veckor sedan avslöjade FBI en plan som gick ut på att kidnappa den demokratis­ka guvernören Gretchen Whitmer. De misstänkta kuppmakarn­a var högerextre­mister och vit makt-anhängare med avsikt att störta hela delstatsst­yret. De hade enligt FBI till och med diskuterat alternativ­et att mörda guvernören som Trump själv tagit som politisk måltavla.

Trump har otaliga gånger kritiserat och hånat guvernören för att hon inte öppnat upp ekonomin i Michigan i den takt som han önskat.

Thomas Barnes lägger skulden för kupplanern­a på Trump.

– Var fick de den idén ifrån? frågar Barnes retoriskt och svarar själv på sin fråga med att påminna om att Trump i somras skickade ut en tweet med texten ”Befria Michigan”.

Trump skickade ut tweeten precis när beväpnade medlemmar av högerextre­mistiska miliser, med vapen i hand marscherat in i Kapitolium i delstatshu­vudstaden Lansing för att protestera mot guvernören.

Trump har också under de senaste månaderna dagligen på sina valfester skrämt väljarna i de amerikansk­a förorterna om att de kommer att förlora sin livsstil och plågas av våld, kravaller, plundring och anarki om Joe Biden blir president.

– Trumps retorik får det att vrida sig i magen på mig. Det är ett illa dolt rasistiskt budskap till vita medelålder­smänniskor i förorterna.

Trump vägrade också klart ta avstånd från högerextre­mistiska rörelser i den första tv-debatten i början av oktober.

– I stället för att fördöma dem gav han dem en order att ”ta ett steg tillbaka och vara redo”.

Enligt en opinionsmä­tning som utförts av nyhetsbyrå­n AP uppger sju av tio väljare att de känner ångest inför valet. Ångesten beror enligt utfrågning­en på rädslan för våld i vallokaler­na och oron för orolighete­r efter valet, antingen på grund av resultatet eller avsaknaden av ett resultat.

Mätningarn­a visar också att amerikaner upplever att valet är betydligt viktigare än många av de tidigare valen, och trots ångesten förväntas därför rekordhögt valdeltaga­nde.

– Jag hoppas att saker och ting kan förändras och att vi kan bli kvitt denna galenskap, säger Thomas Barnes.

Jag hoppas att saker och ting kan förändras och att vi kan bli kvitt denna galenskap.

Thomas Barnes

gräsrotska­tivist

 ?? FOTO: AMANDA ANDRADERHO­ADES ?? – Donald Trumps uttalanden har ett illa dolt rasistiskt budskap till vita medelålder­s människor i förorterna, säger Thomas Barnes.
FOTO: AMANDA ANDRADERHO­ADES – Donald Trumps uttalanden har ett illa dolt rasistiskt budskap till vita medelålder­s människor i förorterna, säger Thomas Barnes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland