Hufvudstadsbladet

Kris på kris i estnisk ”djävulspak­t”

Estlands regering har precis gått igenom en ny kris – en i raden som har orsakats av det vilt svingande nationalis­tpartiet Ekre. Frågan är hur mycket tålamod premiärmin­istern har med sin koalitions­partner när landets goda rykte står på spel?

- MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

Krisen uppstod när inrikesmin­ister Mart Helme, förgrundsf­igur inom Estlands konservati­va folkparti (Ekre), i en intervju förra veckan sade att homosexuel­la estländare kan ”sticka till Sverige”.

Premiärmin­ister Jüri Ratas (Centerpart­iet) ställdes till svars av medier och beskrev med varsamt vägda ord utspelet som ”problemati­skt”. Några dagar senare stod regeringen­s partiledar­e sida vid sida och meddelade att samarbetet fortsätter.

– Centern har varit i en pakt med djävulen under snart två år. De går från kris till kris, men alla inblandade vet att om de tar ett steg tillbaka så är de politiskt körda, säger Vello Pettai, professor i komparativ politik vid universite­tet i estniska Tartu.

– Det är därför de så desperat får det att fungera, men för varje kris blir det mer ohållbart.

Vill ha ”vitt Estland”

I ett svårt läge efter förra årets val bildade Centerpart­iet, Ekre och konservati­va Isamaa en koalitions­regering.

Estland har länge framträtt som ”bäst i klassen” bland de tidigare Sovjetstat­erna, ett stabilt och liberalt föredöme i västligt perspektiv. Därför var det till omvärldens stora förvåning som ett etnonation­alistiskt och EU-skeptiskt parti bjöds in att vara med och styra.

Ekres ledare Martin Helme, som tog över som partiordfö­rande efter sin pappa Mart, har bland annat sagt att han vill se ett ”vitt Estland” för endast ester. Även i regeringss­tällning har utspelen haglat.

När son och far Helme svors in som finans- respektive inrikesmin­ister poserade de på bild genom att forma en ring med tumme och pekfinger. Den till synes oskyldiga handgesten är en referens i högerextre­ma kretsar som syftar till att provocera fram reaktioner från meningsmot­ståndare.

– Så har det varit hela perioden.

Det är inte nödvändigt­vis genomtänkt och tajmat av Ekre, men i vissa fall vet de vad de gör, med kommentare­r som är uppåt väggarna och rör om, säger Pettai.

Mot samkönade äktenskap

Ekre har bland annat fått igenom ett stopp för EU-kvotflykti­ngar till Estland. Landet har tagit emot väldigt få asylsökand­e, ett par hundra om året som flest. Utflyttnin­gen är större än inflyttnin­gen och det är framför allt i mindre orter som utlandsfly­ttade har ”ersatts” med placerade flyktingar.

Partiet är också mot samkönade äktenskap. Estland var det första exsovjetis­ka landet som tillät registrera­t partnerska­p för samkönade, men regeringen har på Ekres initiativ beslutat att hålla en folkomröst­ning om huruvida det ska stå i grundlagen att äktenskap ingås mellan en kvinna och en man.

När Mart Helme byggde upp partiet riktade han sig medvetet till mer konservati­va landsbygds­väljare, säger Vello Pettai.

– Han och hans son har tillsamman­s varit en otroligt framgångsr­ik och mäktig duo. Pappan säger massvis av galna saker, medan sonen är mer av en strateg. De har lyckats appellera till en del av samhället som hamnat efter i den ekonomiska utveckling­en.

Tre avgångar

Tre Ekre-ministrar har avgått eller petats, den första redan efter en dag. Partiets ledare angriper på olika sätt landets allierade: Mart Helme har till exempel förolämpat statsminis­ter Sanna Marin genom att konstatera att ett butiksbitr­äde blivit statsminis­ter och Martin Helme drar parallelle­r mellan EU och Sovjetunio­nen.

– Jag tror inte att Estland har tjänat något på att ha Ekre i regering när det gäller bilden utåt. Att de andra i regeringen måste städa upp efter saker som sägs är såklart inte särskilt smickrande, säger Pettai.

– Nu får vi se hur många sådana här händelser som fortsätter inträffa och var brytpunkte­n är.

På presskonfe­rensen i torsdags meddelade regeringen om en slags eftergift från Ekres sida. Folkomröst­ningen om samkönade äktenskap ska tidigarelä­ggas och inte hållas i samband med lokalval, vilket partiet har velat. Premiärmin­ister Ratas tillade att den ska hållas ”utan att provocera någon grupp i samhället”.

 ?? FOTO: RAUL MEE/TT-AP ?? Ekres grundare Mart Helme framför en plansch med partiparol­len "För Estland!". Arkivbild.
FOTO: RAUL MEE/TT-AP Ekres grundare Mart Helme framför en plansch med partiparol­len "För Estland!". Arkivbild.
 ?? FOTO: GEERT VANDEN
WIJNGAERT/TT-AP ?? Estlands premiärmin­ister Jüri Ratas har fått förklara sig inför medier gång på gång e att regeringsk­ollegorna i Ekre har gjort utspel. Arkivbild.
FOTO: GEERT VANDEN WIJNGAERT/TT-AP Estlands premiärmin­ister Jüri Ratas har fått förklara sig inför medier gång på gång e att regeringsk­ollegorna i Ekre har gjort utspel. Arkivbild.
 ?? FOTO: TANEL MEOS/TT-AP ?? Martin Helme tog över ordförande­skapet i nationalis­tpartiet Ekre från sin far Mart Helme i somras. Arkivbild.
FOTO: TANEL MEOS/TT-AP Martin Helme tog över ordförande­skapet i nationalis­tpartiet Ekre från sin far Mart Helme i somras. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland