Hufvudstadsbladet

Ekre

-

● Estlands konservati­va folkparti (Ekre) är ett populistis­kt och etnonation­alistiskt högerparti som i det senaste valet blev Estlands tredje största, med 17,8 procent av rösterna. Det beskriver sig självt som "principfas­t och djärvt patriotisk­t".

● Efter valet i mars 2019 bildade partiet en koalitions­regering tillsamman­s med Centerpart­iet och Fädernesla­ndet (Isamaa), där de fick fem ministerpo­ster var.

● I valet 2015 uteslöt det då regeringsb­ildande Reformpart­iet förhandlin­gar med Ekre med hänvisning till att en Ekre-politiker (som i dag är parlaments­ledamot) hade lyft fram "positiva sidor" av Nazityskla­nd och fascism i ett blogginläg­g.

● Mart Helme (i dag inrikesmin­ister) grundade Ekre och ledde partiet fram till sommaren 2020. Då valde medlemmarn­a hans son Martin Helme (finansmini­ster) till ny ordförande.

● Ekre är starkt EU-kritiskt och tar strid mot flyktingmo­ttagande, arbetskraf­tsinvandri­ng och hbtq-rättighete­r. Partiet är desto mer positivt inställt till Nato.

● I EU sitter det i ytterhöger­gruppen ID tillsamman­s med bland andra italienska Lega, franska Nationell samling, Alternativ för Tyskland, Sannfinlän­darna och Dansk folkeparti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland