Hufvudstadsbladet

Milstolpe för Asien då samkönade vigdes i militärcer­emoni i Taiwan

Två kvinnor blev de första officerarn­a att gifta sig med sina samkönade partners vid en stor militär bröllopsce­remoni i Taiwan på fredagen. Händelsen ses som en milstolpe för hbtqrättig­heter i Asien.

- TT-AFP-REUTERS

Totalt vigdes 188 par under massceremo­nin i Taoyuan, och för första gånger fanns två homosexuel­la militärer bland dem som ingick äktenskap. Paren lyckönskad­es av Taiwans arméchef, och försvarsmi­nisteriet kallade det för en ”öppen och progressiv” handling.

– Jag hoppas att homosexuel­la ska synliggöra­s så att folk förstår att vi är en del av vardagen, sade major Wang Yi som brast ut i tårar efter att ha mottagit sitt äktenskaps­bevis.

– Detta är ett steg framåt för militären, sade löjtnant Chen Ying-Hsuan, som gifte sig med Li Li-Chen.

– Jag hoppas att fler samkönade par får mod att komma ut.

I fjol blev Taiwan först i Asien att legalisera samkönade äktenskap och sedan dess har 4 000 homosexuel­la par vigts. I dag ska en prideparad hållas i huvudstade­n Taipei sedan Taiwan lyckats stoppa coronautbr­ottet i landet.

 ?? FOTO: CHIANG YING-YING/TT-AP ?? Nygifta Yumi Meng och Wang Yi visar sina ringar. Taiwan är ensamt i Asien om att ha legalisera­t samkönade äktenskap.
FOTO: CHIANG YING-YING/TT-AP Nygifta Yumi Meng och Wang Yi visar sina ringar. Taiwan är ensamt i Asien om att ha legalisera­t samkönade äktenskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland