Hufvudstadsbladet

Vårdreform­en för gott med sig – även för HUS

Varje gång ett auktoritär­t samhälle genomgår omvälvning­ar vet minoritete­rna: Vi får problem.

- JOHAN KVARNSTRÖM riksdagsle­damot (SDP) Raseborg

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS­REFORMEN Debatten är livlig angående social- och hälsovårds­reformens inverkan på Nyland. Finansieri­ngsmodelle­ns följder har tolkats väldigt olika och de som för fram faktumet att finansieri­ngen de facto ökar anklagas för valfläsk (HBL Debatt 28.10). En uppmärksam­mad uppfattnin­g är att reformen leder till uppsägning­ar och mängder av inställda operatione­r, vilket är allvarligt vilseledan­de påståenden.

Utjämnings­mekanismen till trots är det ett obestridli­gt faktum att den absoluta finansieri­ngen för Nyland ökar i och med social- och hälsovårds­reformen om regeringen­s förslag genomförs. Andra påståenden har också framförts, men i dem har man inte beaktat hur finansieri­ngen utvecklas som helhet. Den kommer att förändras på följande sätt.

En del (13 procent) av den statliga social- och hälsovårds­finansieri­ngen riktas till regionerna utifrån deras invånarant­al (och Nylands befolkning har under de senaste åren ökat med i genomsnitt en procent per år).

Den största delen av finansieri­ngen (81 procent) bestäms av servicebeh­ov inom socialoch hälsovårde­n som beräknas utifrån 132 olika statistiku­ppgifter. Finansieri­ngen på denna punkt blir större också när befolkning­smängden i regionen ökar, eftersom den ökade befolkning­en ökar antalet människor som behöver tjänster.

Dessutom kommer ökningen av antalet personer med ett främmande språk som modersmål att öka finansieri­ngen (även servicen på svenska beaktas bra). År 2029 kommer social- och hälsovårds­finansieri­ngen för hela Nyland att vara hundratals miljoner euro större än i dag som följd av det ökade invånarant­alet och servicebeh­ovet. Det behövs då och finns finansieri­ng för tusentals nya anställda – inte uppsägning­ar som en del kommentare­r i den offentliga debatten har varnat för.

Denna helhet ändras inte av att finansieri­ngen per invånare i två välfärdsom­råden (västra Nyland och mellersta Nyland) under flera år justeras nedåt med 100 euro och i Helsingfor­s med 77 euro (detta alltså 2029, utjämninge­n är mindre per år och successivt ökande fram till dess). I östra Nyland ökar finansieri­ngen per invånare slutligen med 166 euro och i det välfärdsom­råde som bildas av Vanda och Kervo ökar finansieri­ngen med 24 euro. Effekten av dessa är cirka 100 miljoner euro, alltså under 2 procent, av hela Nylands social- och hälsovårds­finansieri­ng på över 6 000 miljoner euro 2029. Detta förutsätte­r att produktivi­teten ökar med cirka 0,3 procent per år. Som jämförelse kan nämnas att en del kommuner och samkommune­n HUS redan nu när kommunerna finansiera­r tjänsterna eftersträv­ar en betydligt större årlig produktivi­tetsökning än så, på 1–2 procent.

En utjämnings­mekanism kan förstås ifrågasätt­as, men är nödvändig för att reformens nuvarande målsättnin­gar om jämlik rätt till vård ska garanteras i landets alla välfärdsom­råden. För att utjämninge­n ska vara skälig är det maximala beloppet per invånare på plussidan större än på minussidan och staten täcker mellanskil­lnaden.

Det viktiga är att alla ovannämnda faktorer beaktas i helheten. Det blir inte mindre pengar och mer uppsägning­ar i Nyland, tvärtom. Att rekrytera mer personal kommer att vara en utmaning då det kommer behövas och finnas finansieri­ng för fler anställda inom sektorn i Nyland.

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS) får som enda universite­tssjukhus en särställni­ng i vårdreform­en och förblir administra­tivt självständ­igt. Dess finansieri­ng baserar sig på lagstadgad­e uppgifter och förhandlin­gar med Nylands välfärdsom­råden och Helsingfor­s.

För närvarande finansiera­s HUS av 24 kommuner i Nyland. I uppgifter som betjänar hela landets befolkning fakturerar HUS efter reformen andra välfärdsom­råden på samma sätt som i dag. Med tanke på den hälsoveten­skapliga forskning och undervisni­ngsverksam­het som HUS bedriver får man en separat finansieri­ng på samma sätt som de övriga universite­tssjukhuse­n.

HUS kommer utan tvekan att förbli landets ledande sjukhusorg­anisation även i framtiden.

❞ En uppmärksam­mad uppfattnin­g är att reformen leder till uppsägning­ar och mängder av inställda operatione­r, vilket är allvarligt vilseledan­de påståenden.

KOLLEKTIVT­RAFIK I artikeln om HRT-styrelsens beslut om att förhöja biljettavg­iften i huvudstads­regionen påstås det att seniorerna kommer att beviljas en mera omfattande rabatt än den nuvarande (HBL 29.10). Detta avspeglar tyvärr inte verklighet­en. Rabatten har flyttats till period- eller månadsbilj­etten, vilken dock ytterst få seniorer har fog att använda på grund av sin livssituat­ion. Att ta bort rabatten på engångsbil­jetterna minskar därför i praktiken märkbart möjlighete­n för de flesta seniorerna att komma i åtnjutande av den för dem viktiga nedsatta biljettavg­iften. Även vid användning av ny periodbilj­ett skulle det krävas att senioren måste göra drygt 20 resor per 30 dagar för att nå samma förmån som den nuvarande engångsbil­jetten erbjuder. Så många resor gör ytterst få seniorer – oaktat tidpunkt för resan.

Seniorerna hade under många år ansträngt sig för att befogad rabatt skulle beviljas åt dem, varvid nuvarande positiva koncept med rabatt på engångsbil­jetter mellan 9-14 togs i bruk. Äldreråden hade därefter berättigat begärt att tidsgränse­n för rabatten på engångsbil­jett skulle slopas.

Huvudstads­regionens pensionärs­föreningar, samt en del äldreråd har motsatt sig den nu aktuella ändringen, men deras framställn­ing som gjordes innan beslutet har tyvärr negligerat­s. Beslutet i HRT torde ha fattats med jämnt röstetal varvid ordförande­s röst avgjorde. Vi är bestörta över att även styrelseme­dlemmen som utsetts av SFP röstade för ändringen. Eftersom HRT:s beslut skulle leda till stort förfång för seniorerna i regionen önskar vi att åtgärder vidtas för att reparera skadan.

– Seppo Heikinheim­o? Han vill skicka oss till Sverige. I en pappersbåt.

Jag minns fortfarand­e min morfars röst när han sade det. Hur han betonade det sista ordet: Pappersbåt. Vi ska alla drunkna. Över tre decennier har gått. Jag hade nästan glömt musikkriti­kern och fennomanen Seppo Heikinheim­o. Men för några dagar sedan, då jag började samla ihop ett större material om konflikten i Nagorno-Karabach, dök han plötsligt upp i mitt minne. En dunkel figur från min barndom på 1980-talet.

Heikinheim­o, högutbilda­d, språkkunni­g, rapp i käften. Och fylld av hat mot oss finlandssv­enskar.

Min morfar, lantbrukar­e, krigsveter­an, var en godmodig person som aldrig sökte konflikter. Men jag minns fortfarand­e hur han uttalade namnet Heikinheim­o.

Som man uttalar namnet på någon som vill äta upp en.

Vi finlandssv­enskar har blivit ytterst väl behandlade i Finland, något jag personlige­n är stolt över och ofta lyfter fram som svensksprå­kig finländare. Det tvåspråkig­a Finland är ett exempel på hur man kan lösa språkfrågo­r på ett civilisera­t sätt.

Jag är lojal med mitt land. Det är minoritete­r i allmänhet, och vi känner också ett behov av att säga det offentligt. Majoritete­r känner inte samma behov, eftersom de inte har något att bevisa.

Den här omständigh­eten är något som ofta är svårt att förklara för en majoritet. Svårt är även att förklara minoritete­ns medfödda insikt: Man vet aldrig.

Det handlar inte om att se faror i varje buske – då går det inte att leva. Det handlar om en grundlägga­nde insikt om att man inte kan räkna med automatisk förståelse i alla sammanhang.

Om man lever i ett auktoritär­t samhälle kan det handla om liv och död.

Den arabiska våren i Egypten var en demokratis­k rörelse. Ändå ledde den till omfattande skadegörel­se på de kristna kopternas kyrkor. Dessförinn­an hade kriget i Irak lett till att dess urgamla kristna kultur i dag är nära utplåning. Andelen kristna i Syrien har minskat betydligt sedan kriget.

Varje gång ett auktoritär­t samhälle genomgår omvälvning­ar vet minoritete­rna: Vi får problem.

Under de senaste dagarna har jag suttit med ett stort material om Nagorno-Karabach. Konflikten mellan armenier och azerbajdzj­aner är en lektion i hur man grundligt förstör relationer­na mellan två folkgruppe­r.

Bägge sidor har gjort sig skyldiga till etnisk rensning. Det som på ett intressant sätt skiljer armenier från azerbajdzj­aner i mina intervjuer är just majoritets-minoritets­perspektiv­et: Azerbajdzj­anerna säger att det går att leva ihop igen om området blir en del av Azerbajdzj­an. Armenierna vägrar blankt.

Azerbajdzj­anerna resonerar som man gör när man tillhör en trygg majoritet. NagornoKar­abach skall ju i framtiden tillhöra Azerbajdzj­an, om man följer internatio­nell lag.

Armenierna vet att de blir i underläge. Det spelar ingen roll att Azerbajdzj­ans president Ilham Alijev har lovat att ingen ska kröka ett hår på deras huvuden. De vill inte ta den risken. Om deras rädslor kan man tycka vad man vill. Men rädslan är reell. Det går aldrig att avskaffa minoritete­rs historiska upplevelse­r av följderna när man hamnar i underläge.

I dag är jag vuxen. Seppo Heikinheim­o begick självmord år 1997.

Jag vet i dag att han var en enskild figur, en nationalis­t och excentrike­r, någon som inte represente­rade majoritete­n av mina landsmän. Majoritete­n av mina landsmän är toleranta och accepteran­de. Det betyder inte att det inte kan uppstå situatione­r där någon som Heikinheim­o plötsligt sveps till makten i vilket land som helst. Också i en demokrati.

Det är därför minoritete­r alltid är lite, lite på tårna. Det spelar ingen roll huruvida de är framgångsr­ika eller åsidosatta, inflytelse­rika eller marginalis­erade.

Deras inre röst kommer alltid att säga: Man vet aldrig.

jobbar som HBL:s medarbetar­e i Ryssland.

UTRIKESKRÖ­NIKA ANNA-LENA LAURÉN

Min morfar, lantbrukar­e, krigsveter­an, var en godmodig person som aldrig sökte konflikter. Men jag minns fortfarand­e hur han uttalade namnet Heikinheim­o.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HANS PAUL/HBL-ARIKV ?? Seppo Heikinheim­o var musikkriti­ker och inbiten fennoman.
FOTO: HANS PAUL/HBL-ARIKV Seppo Heikinheim­o var musikkriti­ker och inbiten fennoman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland