Hufvudstadsbladet

Finland behöver bättre laganda

-

Finland blev för ett år sedan för första gången någonsin klart för Europamäst­erskapen i fotboll. Anledninge­n till att man lyckades med det var den gemensamma laginsatse­n. Samma sak är ofta faktorn bakom ishockeyla­ndslagets bedrifter, en stark laginsats, även om där så klart också finns världsstjä­rnor.

Om ekonomin i Europa skulle vara en tävling skulle det inte vara på laginsatse­n som Finland skulle klara sig till slutspelet, utan på de världsstjä­rnor till företag vi har samt den kunniga arbetskraf­t som finns.

Bristen på gemensam laganda och insats gör dock att Finland håller på att halka ner i tabellen och snart får svårt att tävla i samma division som Danmark, Sverige och Tyskland om vi inte tar oss i kragen. Det borde vi göra, och för att kunna göra det behöver alla bidra.

Tidigare i höst meddelade pappersbol­aget UPM om planer på att stänga pappersbru­ket i Jämsä. Nedläggnin­gen i december är ett stort nederlag för orten och indirekt för Finland. Trots prat om att det kommer hittas ersättande jobb är det oerhört svårt i praktiken, vid den här typens stängninga­r.

Nya arbetstill­fällen kommer helt klart att skapas, men sällan i industrin och knappast i Jämsä. Det byggs relativt få nya fabriker i Europa. Därför är det så viktigt att hålla fast vid dem man har.

I Finland ger vi upp för lätt. I stället för en diskussion om hur man ännu kunde rädda pappersbru­ket mumlades det om att tidningslä­sandet gått ner och att man inte kan klamra sig fast i gamla strukturer. Det är både fel och rätt. Skulle man i dag grunda en industri skulle det inte vara ett bruk för tidningspa­pper. Likväl kommer tidningspa­pper behövas många år framöver och det kommer nu importeras till Finland. Därför är det viktigt att inse att det inte är ett nollsummes­pel mellan gamla fabriker och nya framtidsbr­anscher.

I stället för att föra en diskussion om fabriken kunde räddas blev det ett högljutt käbbel om industrins konkurrens­kraft, lönenivåer, företagsvi­nster, giriga direktörer och utomparlam­entariska metoder. Det är i sig viktiga frågeställ­ningar, men det räddade inte fabriken.

För några år sedan var chipsfabri­ken på Åland nedläggnin­gshotad. Då samtalet kom från fabriksled­ningen for många känslor genom mitt huvud. Det enda min hjärna ändå fokuserade på var att vi behövde göra precis allt som stod i vår makt för att rädda fabriken så att den inte flyttades till Lettland. Många behövde göra eftergifte­r, men fabriken står kvar och där investeras nu för framtiden. Vi vann kampen.

På samma sätt måste hela Finland kämpa. Tänk om lejonen skulle ge upp lika lätt som vi ofta ger upp när det gäller fabriker och arbetstill­fällen.

Företagen och arbetstaga­re, men också politiker, har en viktig gemensam uppgift att se till att undvika stängninga­r om andra alternativ skulle kunna hittas. För att det ska lyckas behövs en gemensam vision och flexibilit­et av näringsliv och fack samt en insyn i att värsta motståndar­en inte längre sitter på andra sidan förhandlin­gsbordet.

Här kunde vi lära oss av Sverige där det inte är ovanligt att arbetstaga­rorganisat­ionen LO och Svenskt näringsliv ger gemensamma förslag på hur Sverige bäst ska klara sig i den globala konkurrens­en. Samma laganda behöver Finland om vi ska klara oss i den högsta ekonomiska divisionen.

”Tänk om lejonen skulle ge upp lika lätt som vi ofta ger upp när det gäller fabriker och arbetstill­fällen.”

MATS LÖFSTRÖM är Ålands riksdagsle­damot och förste vice ordförande för svenska riksdagsgr­uppen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland