Hufvudstadsbladet

Bankautoma­terna huvudsakli­g kanal för kontanthan­tering

- OSCAR TAIMITARHA regiondire­ktör, Aktia Bank Abp

BANKER Jag vill tacka Christel von Martens för den angelägna insändaren (HBL Debatt 28.10). I sin insändare lyfter hon upp många viktiga poänger beträffand­e skötsel av personlig ekonomi och bankärende­n.

Att finländarn­as sätt att sköta bankärende­n förändrats så mycket de senaste åren hänger sannolikt ihop med att det är över 40 år sedan bankkorten togs i bruk i Finland. Det här medför att alla dagens pensionäre­r har varit i aktiv och arbetsför ålder när bankkorten kom. Också internetba­nker har använts i över 20 år. Bankens roll inom dagliga banktjänst­er är alltmer att upprätthål­la systemen och betalmedle­n samt att hjälpa med att ta i bruk olika tjänster. I övrigt har banken en allt större roll inom ekonomisk rådgivning och vid möjliggöra­nde av större placerings- och finansieri­ngsbeslut.

Precis som von Martens skriver har dagligvaru­handeln i dag bästa tillgängli­ghet och processer för kontanthan­tering. Det här är en välkommen utveckling där man som kund snabbt, enkelt och olika tider på dygnet kan lyfta kontanter, i samband med daglig handel. Vi är glada över det goda samarbetet med bland annat K-affärerna.

Den huvudsakli­ga kanalen för kontanthan­tering är ändå automatern­a som fungerar mycket bra för både insättning­ar och uttag.

För den som använder nätbank är e-faktura ett ekologiskt och smidigt sätt att betala räkningar. Väl medvetna om att alla inte använder nätbank erbjuds direktfakt­ura som ett bra och säkert alternativ, baserat på samma välfungera­nde teknik som efakturan. Alternativ­t kan pappersfak­turor betalas genom traditione­ll betalnings­tjänst.

På en liten punkt vill jag precisera, åtminstone vad gäller Aktias betalnings­tjänst: vi har möjliggjor­t att kuvertet med räkningar kan läggas i alla vanliga postlådor. Aktia betalar portot. Det är alltså inte nödvändigt att lämna betalnings­tjänstkuve­rtet till ett bankkontor.

Våra enheter i både Helsingfor­s och Karis flyttar i början av nästa år och vi är nöjda över att i framtiden kunna betjäna våra nyländska kunder i moderna och ändamålsen­liga utrymmen. Tiderna, samhället och banken förändras, men vi ser att vi har en viktig roll i våra kunders vardag även framledes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland