Hufvudstadsbladet

Är en prishöjnin­g konstig vid miljonförl­ust?

- KRISTIAN REHNSTRÖM styrelseme­dlem (SFP), HRT

KOLLEKTIVT­RAFIK HBL (29.10) rubriksatt­e sin artikel om HRT:s prisföränd­ringar med ordet ”konstigt”, ett citat av De grönas Amanda Pasanen. Om vi ser på fakta – att HRT gör en förlust i hundramilj­onersklass­en – tycker jag att beslutet hellre kan kategorise­ras som ”ansvarsful­lt”.

Trafikmini­ster Timo Harakka har i en tweet efter beslutet kommentera­t det som misslyckat. Jag ber respektful­lt att få tacka ministern för det stöd hela vår regering har visat för kollektivt­rafiken under pågående år, då man i ett tidigt skede beviljade kollektivt­rafiken 100 miljoner euro i stöd. Över hälften kom HRT tillgodo. I oktober aviserades ett nytt stödpaket för att täcka detta års förluster. I skrivande stund är det oklart hur stor andel tillfaller huvudstads­regionen.

HRT:s beslut om biljettpri­serna gäller nästa år, 2021. Man räknar med att biljettint­äkterna är kring 130 miljoner euro mindre än i fjol. Efter en rejäl höjning av kommunande­larna kommer HRT:s underskott trots det att vara kring 80 miljoner euro. Ingen har lovat en enda cent i statsstöd för nästa år. Min förhoppnin­g står till att staten gör det, men det är inget vi kunnat räkna med då vi fattade beslutet.

❞ Ingen har lovat en enda cent i statsstöd för nästa år.

Sedan en preciserin­g om beslutsfat­tandet: Både vänstern och De gröna föreslog att ärendet skulle återremitt­eras, det vill säga tas upp på nytt senare med annat innehåll. Den borgerliga gruppen var dock färdig att fatta beslut under tisdagens möte och röstade för fortsatt behandling. Jag ansåg att alla fakta redan fanns tillgängli­ga och att frågorna de andra grupperna ville utreda redan var besvarade. Under den fortsatta behandling­en motsatte sig ingen förslaget. Tekniskt sett var prisbeslut­et alltså enhälligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland