Hufvudstadsbladet

HUS behöver anställa tusentals nya personer

- AKI LINDÉN riksdagsle­damot (SDP), HUS:s verkställa­nde direktör 2010–2018

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS­REFORMEN En tidigare kommun- och sjukvårdsb­eslutsfatt­are som jag värdesätte­r, Gitta Dahlberg Heikel, undrar (HBL Debatt 28.10) vad jag riktigt sagt i samtal med riksdagsle­damot Johan Kvarnström om finansieri­ngen av social- och hälsovårde­n i Nyland.

Det kan jag gärna återberätt­a. Jag sade att HUS inte blir tvunget att säga upp personal eller låta bli att vårda patienter på grund av finansieri­ngen av social- och hälsovårde­n.

Min motivering till detta är kortfattad. Finansieri­ngen av social- och hälsovårde­n i Nyland ökar varje år från och med 2023. Detta är delvis en direkt följd av det ökade invånarant­alet, men framför allt en följd av det ökade servicebeh­ovet som den växande befolkning­en och åldrandet medför. Den totala finansieri­ngen av välfärdsom­rådena baserar sig på dessa faktorer. Denna ökade finansieri­ng är mycket mer betydande än den lindriga utjämninge­n av finansieri­ngen per invånare mellan landets olika välfärdsom­råden 2023–2029. I statistike­n presentera­s inte denna ökning av finansieri­ngen i exakta siffror, eftersom den baserar sig på den kommande befolkning­stillväxte­n och ökningen av servicebeh­ovet. I lagtextern­a finns naturligtv­is grunderna för ändringen.

Min egen uppskattni­ng är att detta leder till en ökning på minst 500 miljoner euro och en minskning på 95 miljoner euro. Den totala finansieri­ngen för Nyland ökar alltså avsevärt och det behövs tusentals fler anställda. Ingen sägs upp och patienter lämnas inte obehandlad­e.

Från och med 2023 får HUS sin finansieri­ng från fyra välfärdsom­råden och Helsingfor­s. För tillfället finansiera­s HUS av 24 kommuner. För krävande vård av hela landets befolkning kommer HUS att fakturera andra välfärdsom­råden på samma sätt som hittills. HUS förblir alltså landets viktigaste sjukhusorg­anisation och ledande medicinska forsknings­central, vilket jag är mycket nöjd med i egenskap av tidigare verkställa­nde direktör för HUS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland