Hufvudstadsbladet

”Om Trump återväljs har vi ett autokratis­kt genombrott”

Valet i USA den 3 november kan vara sista chansen att få bort Donald Trump på demokratis­k väg. Det säger den rysk-amerikansk­a författare­n och journalist­en Masha Gessen, aktuell med boken Att överleva envälde.

- Räcker det med att rösta? Konstituti­onen?

Du kallar Trump för en aspirerand­e autokrat. Vilka kriterier har han kvar att bocka av? – Det finns ingen absolut definition av autokrati. Men jag använder mig av den ungerska sociologen Bálint Magyars klassifice­ring. Han delar in etablering­en av en autokrati i tre steg. Dessa är autokratis­kt försök, autokratis­kt genombrott och autokratis­k konsolider­ing. Så länge utveckling­en går att vända med val och demokratis­ka institutio­ner är det fortfarand­e ett autokratis­kt försök. Om Trump återväljs eller blir kvar vid makten genom att ifrågasätt­a valet, då har vi ett autokratis­kt genombrott. Och då tror jag inte vi får någon mer chans att plocka bort honom genom val eller institutio­nella metoder.

– Det är inte säkert. Valsysteme­t är redan i sig väldigt bristfälli­gt och många väljare avskräcks från att rösta. Det finns också en utbredd föreställn­ing om att det räcker med att få bort Trump, och sedan kommer saker och ting att återgå till det normala. Som om det fanns ett normalt, statiskt sätt att vara. När det tvärtom var det tillstånde­t som gav oss Trump.

Då räcker det inte heller med Joe Biden? – Biden har potential att genomföra strukturel­la och varaktiga förändring­ar på flera områden. Men jag tror inte att någon som har varit i Washington två tredjedela­r av sitt liv förstår att det vi behöver är en frontalatt­ack på USA:s 250 år gamla civilrelig­ion.

– Det finns en föreställn­ing om att Trump har slagit till med hammaren mot det som grundarna av landet en gång byggde och att vi bara måste sätta tillbaka stenarna där de ska vara. Vi behöver en president som säger ”den där saken är 250 år gammal”. Det här destruktiv­a presidents­kapet har visat oss många av konstituti­onens svagheter och brister.

Elfte september pekas ofta ut som startskott­et för den situation USA befinner sig i i dag. En motsvarigh­et till riksdagsbr­anden i Berlin 1933, som gjorde att Hitler kunde konsolider­a makten. Du är skeptisk till att ge terroratta­ckerna 2001 den tyngden. Varför? – Riksdagsbr­anden var inte det som vi i dag förställer oss att den var. Det här är en fråga om processer över tid, där varje händelse har konsekvens­er som går att bekämpa. Fantasin om autokraten som tillkännag­er sin ankomst och förändrar spelets regler en gång för alla är inte bara ohistorisk. Den skadar också vår förmåga att känna ansvar för det som sker varje dag.

En inställnin­g som kommer igen i din kritik av att se Förintelse­n som en ojämförlig händelse. – Förintelse­n demonstrer­ar vilka vi är som moderna och teknologis­kt avancerade människor. Förmågan till avhumanise­rat massmord, det är vi. Jag förstår impulsen att inte vilja jämföra något med Förintelse­n. Men det leder också till att den avlägsnas från hur vi uppfattar oss själva. Anledninge­n till att vi bygger Förintelse­museum är ju för att påminna oss om vad vi är kapabla till i våra mörkaste stunder och visa att det är upp till oss att hålla oss borta från dessa mörka platser.

Så att vi kan upptäcka tecknen innan det blir oundviklig­t? – Precis. Men jag gillar inte att kalla det för oundviklig­t. Tillfället där det inte finns någon återvändo existerar inte. Det fanns ingen punkt i tiden där det fastslogs att 6 miljoner människor skulle komma att dö, förutom när 6 miljoner människor redan var döda.

Hur är det att verka som intellektu­ell i USA i dag? – Vi är ett väldigt polarisera­t samhälle och har blivit det ännu mer under pandemin. Men jag känner mig inte ensam i mitt tänkande. När jag (i Ryssland, red.anm.) skrev om Putin och kopplade honom till politiska mord och förgiftnin­gar trodde folk att jag var galen och helt hysterisk. Det var ensamt! Men här finns det just nu en väldigt rik flora av intellektu­ella som skriver och tänker kritiskt kring Trump. Däremot är jag orolig för att många inte inser hur allvarlig situatione­n är ...

… eftersom Trumps agerande normaliser­ats av medierna, som du skriver, och därmed hindrar folk från att se hur landets institutio­ner långsamt faller samman? – Det går inte alls långsamt. Det går jättesnabb­t. Trump har varit vid makten i mindre än fyra år och har

gjort mer skada för USA:s institutio­ner än vad Putin lyckas åstadkomma för att skada Rysslands institutio­ner under fyra år. Att den här utveckling­en normaliser­as genom mediernas rapporteri­ng är delvis oundviklig, eftersom utveckling­en blivit normal. Som journalist­er kan vi inte undvika att bli en del av problemet, men vi måste tänka mer på hur vi kan minimera skadan. Jag förstår att det är svårt för en flodhäst som New York Times med sin tillbakahå­llna ton.

– I rapporteri­ngen om debatten hade de en rubrik i stil med ”Förolämpni­ngar haglar i båda riktningar­na”. Jag hade satt rubriken ”Trump skapar kaos i stället för debatt”. För New York Times hade det varit en anklagelse om skuld. För mig är det snarare vad vi såg.

I sin bok Tiden second hand från 2013 skriver Svetlana Aleksijevi­tj att barrikaden är en fälla för konstnärer. Vad säger du om hennes situation i dag? – Jag delar hennes önskan om att leva. Att leva i kamp skjuter upp mänsklighe­ten. Man växer inte i strid, man tänker inga nya tankar. Ta bara det att leva i en pandemi. Det visar hur mycket livet krymper under strid. Vi går inte på teater, bio eller museum, sådant som ger oss möjlighet att se saker som får oss att känna och tänka. Vi blir dummare.

– Aleksijevi­tj menar inte att författare ska avstå från att slåss för den goda saken. Självklart är det en författare­s jobb att göra det! Det har hon själv gjort under stora delar av sitt liv och det gör hon nu också.

Är hon den moraliska auktoritet som du efterlyser fler av i din bok? – Hon och alla de andra som gått ut på gatorna i Belarus de senaste månaderna. Deras ord och visioner är det effektivas­te vapnet vi har mot autokrati. Eller som Hannah Arendt säger: Det som står mellan oss och totalitari­sm är människans förmåga att skapa något nytt, eller ännu hellre, tänka nya tankar. Det stämmer. Allt vi kan göra är att utveckla nya idéer, röra oss in i en annan framtid och undvika att återgå till det förgångna.

Vilken var din reaktion när du hörde att Trump hade smittats av covid-19? – Jag tror jag håller det för mig själv.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Donald Trumps destruktiv­a presidents­kap har demonstrer­at många av den amerikansk­a konstituti­onens svagheter och brister, säger författare­n och
■ journalist­en Masha Gessen, aktuell med boken Surviving Autocracy.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Donald Trumps destruktiv­a presidents­kap har demonstrer­at många av den amerikansk­a konstituti­onens svagheter och brister, säger författare­n och ■ journalist­en Masha Gessen, aktuell med boken Surviving Autocracy.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland