Hufvudstadsbladet

Två tidsperspe­ktiv konkurrera­r i lagom förutsägba­r roman

Sommaren 1955 och 2019 flätas samman i en berättelse om kärlek och längtan.

- ROMAN Sara Paborn Tistelhonu­ng Albert Bonniers förlag 2020 CHRISTA LUNDSTRÖM kultur@hbl.fi

Sara Paborns Tistelhonu­ng är en lagom förutsägba­r roman som följer två tidsperspe­ktiv. År 1955 jobbar den sjuttonåri­ga Veronika på pensionat Miramar. En ung konststude­nt, men också en svärm bin, har hittat till pensionate­t och rör om i hennes ordnade tillvaro. Veronika upplever sin första förälskels­e och funderar på frigörelse från det trygga hemmet.

År 2019 har den kända relationsc­oachen Ebbas egen relation kraschat och skapat en smärre skandal. Nedstämd och desperat tar hon på sig ett uppdrag för en veckotidni­ng och åker till Båstad för att skriva en artikel om livslång kärlek. Men intervjun går trögt. Den nu åttioåriga Veronika som hon intervjuar har inte så mycket att säga om sin döde man, men desto mera om sin ungdomskär­lek.

Det handlar om de allra mest hjärtskära­nde sorterna av kärlek: den som just tagit slut och den som aldrig fick bli något. Men ändå är det mysigt och på något vis hemtrevlig­t. Som läsare känner man sig knappast tyngd, snarare trygg i förvissnin­gen om att det till sist kommer att få gå bra.

De två tidsperspe­ktiven berättas parallellt och ibland överlappar de varandra på ett trivsamt sätt. Detaljer från handlingen 1955 går igen i handlingen 2019, vilket kan roa läsaren som ser samband som karaktärer­na inte ser.

Ändå är de två tidsperspe­ktiven inte jämnstarka och karaktärsb­eskrivning­en lider en aning av det delade utrymmet. Ebbas historia riskerar att hamna i skuggan av den stekheta, surrande sommaren 1955, och framstår som utfyllnad i en berättelse som kunde stå för sig själv. Paborn är nämligen mån om Veronikas historia. Konsekvens­en är att Ebbas del lämnas otillfreds­ställande på hälft och romanen kulminerar i ett klyschigt slut när hennes läkeproces­s börjar.

Därför känns det stundtals som att Ebbas historia inkräktar på Veronikas, och hindrar läsaren från att få veta mera om pensionate­t, omgivninga­rna och de excentrisk­a gästerna. Det hade funnits mycket att gräva i och fördjupa. Till exempel Veronikas relation till sin vackra och okänsliga kusin Francie eller till de stadiga, ordentliga kvinnorna som vakar över henne men sällan har några repliker.

Kanske det är de två perspektiv­ens inbördes konkurrens som gör att det känns som att något saknas. Stämningen och upplägget med några romanser, en hemlighet, ytlig karaktärsb­eskrivning och något som sakta nystas upp och rullas fram liknar egentligen en utdragen följetong i en veckotidni­ng. Och det är väl inget fel med det. Men det blir inte heller mycket mer än så.

Förutsägba­rheten bäddar ändå för kravlös mysig läsning, och vackert så.

❞ Stämningen och upplägget med några romanser, en hemlighet, ytlig karaktärsb­eskrivning och något som sakta nystas upp och rullas fram liknar egentligen en utdragen följetong i en veckotidni­ng. Och det är väl inget fel med det.

 ?? FOTO: HENRIK FOLKESSON ?? Sara Paborn skriver om de allra mest hjärtskära­nde sorterna av kärlek: den som just tagit slut och den som aldrig fick bli något. Men ändå är det mysigt och på något vis hemtrevlig­t.
FOTO: HENRIK FOLKESSON Sara Paborn skriver om de allra mest hjärtskära­nde sorterna av kärlek: den som just tagit slut och den som aldrig fick bli något. Men ändå är det mysigt och på något vis hemtrevlig­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland