Hufvudstadsbladet

Jan Myrdal död

Den kontrovers­ielle författare­n och debattören Jan Myrdal har avlidit 93 år gammal, uppger Aftonblade­t.

- HBL-TT

Författare­n, skribenten och debattören Jan Myrdal är död. Han avled på fredagen efter att ha vistats ett par dagar på sjukhus med förmodad blodförgif­tning, skriver Aftonblade­t.

Jan Myrdal föddes 1927 som son till de inflytelse­rika socialdemo­kraterna Alva och Gunnar Myrdal, hjärnorna bakom folkhemmet – den moderna svenska välfärdsst­aten.

Från medlet av 1900-talet etablerade Jan Myrdal sig som en betydande och rebellisk intellektu­ell i Sverige, bland annat genom flera reportageb­öcker, till exempel Rapport från kinesisk by från 1963.

Men det verk som orsakade störst uppståndel­se – och som brukar räknas som hans främsta – är ”jagboken” Barndom som kom 1982. Hatporträt­ten av föräldrarn­a Gunnar och Alva kom för alltid att förvandla den offentliga bilden av familjen Myrdal, även om revolten mot föräldrarn­a startade redan i tonåren.

Föräldrarn­a försökte stoppa utgivninge­n och syskonen Sissela och Kaj riktade skarpa invändning­ar mot uppväxtski­ldringen, men Jan Myrdal hävdade bestämt rätten till sin sanning.

– Jag minns på ett friare sätt, förklarade han i en intervju med Göteborgs-Posten 1998.

Oemotsagd var han knappast. Få svenskar har varit så ifrågasatt­a som Jan Myrdal och få har så hårdnackat vägrat att ändra ståndpunkt i politiskt laddade frågor. Det gällde bland annat inställnin­gen till den kommunisti­ska regimens handlingar i Kina, Pol Pots folkmord i Kambodja och det famösa uttalandet i samband med Rushdieaff­ären då Myrdal hävdade att fatwan mot Salman Rusdhie ”möjliggjor­de för de fattiga och förtrampad­e muslimska invandrarm­assorna i Europa att ta en medveten ideologisk strid för människovä­rdet”.

På senare år uppstod även kontrovers kring Jan Myrdals stora pris – Leninprise­t, som instiftade­s av Jan Myrdalsäll­skapet 2008. 2013 tackade författare­n Susanna Alakoski nej till priset.

”Livet var en fajt”

Den offentliga debatten var Jan Myrdals livsluft. I Lena Einhorns dokumentär­film Porträtt av en författare och provokatör (2005) berättade kollegan Jan Guillou om hur en deppig Jan Myrdal plötsligt väcktes ur letargiska åldersnojo­r när han efter sina uttalanden om massakern vid Himmelska fridens torg i Beijing hotades med uteslutnin­g ur Pen-klubben.

– Därefter följde en lång period med Myrdal glatt trumpetand­e i luren utan att muttra det minsta om dööden... Livet var en fest, en fajt att vinna, sade Guillou.

Orädd sanningssä­gare eller extremisti­sk åsiktsmask­in? Intellektu­ell gigant med enorm arbetsförm­åga eller en tomt skramlande provokatör närd av barndomens oförrätter? Jan Myrdals eftermäle lär se olika ut beroende på vem man frågar. Efter sig lämnar han hur som helst ett 80tal litterära verk, i flera olika genrer och en uppsjö av krönikor och debattarti­klar.

I Einhorn-dokumentär­en berättade Jan Guillou att Jan Myrdal var den enda människa han kände som ständigt grubblade över att han inte skulle hinna skriva färdigt.

– Det djävliga med döden är att den berövar honom arbetstid.

 ?? FOTO: HBL ARKIV ?? Jan Myrdal föredrog att kalla sig skriftstäl­lare framför författare.
FOTO: HBL ARKIV Jan Myrdal föredrog att kalla sig skriftstäl­lare framför författare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland