Hufvudstadsbladet

Pontus Lidbergs utmaning är att inte ta i för mycket

Om man har tränat flitigt ett helt liv och har inställnin­gen att träningen ska vara hård för att räknas – passar man då in i Upp och hoppa-gänget? Absolut. Pontus Lidberg sökte till gruppen för att lära sig att mycket inte alltid är mer.

- ANNA MARKELIN

Coachen Anna Markelin träffar Pontus Lidberg en eftermidda­g i Smedsparke­n. I närheten ligger daghemmet Axel, där Lidberg jobbar som lärare inom småbarnspe­dagogik. Vädret är regnigt och höstlikt men det bekommer inte barnen som förtjust plumsar i vattenpöla­rna.

– Med det här jobbet riskerar man verkligen inte att bli sittande på dagarna, säger Lidberg samtidigt som han håller koll på barnen som leker utspridda i parken.

– Det blir mycket lek och bus både inomhus och utomhus så vardagsrör­elsen får jag faktiskt in. Min utmaning har snarare varit hur jag kan få till en bra träning som fungerar i min nuvarande livssituat­ion.

För mycket och för litet

All träning är inte hälsosam. Om det blir för mycket, för ofta och för hårt kan det vara direkt ohälsosamt för kroppen. Det är viktigt att man hittar en balans mellan träning och återhämtni­ng, annars kan både den fysiska och den psykiska prestation­en bli lidande.

Forskning visar att dålig återhämtni­ng kan leda till att humöret försämras, sömnen blir lidande och kroppens hormonella balans störs. De fysiska riskerna är övertränin­g och skador som kommer av att kroppen belastas för hårt.

– Jag är sedan tidigare van vid att träna hårt och jag gillar det verkligen. Förr blev det mycket gymträning, och det är lätt hänt att det slår över där; jag strävar hela tiden efter hårdare pass och bättre resultat.

Men vardagen som småbarnspa­ppa har förändrat inställnin­gen.

– Nu när jag har barn har det snarare blivit tvärtom. Jag har intalat mig själv att när jag inte hinner träna ofta och rejält så lönar det sig inte att träna alls. Lidberg småler: – Men nu har jag har lärt mig med coachens hjälp att lite träning då och då är bättre än ingenting.

Ta med familjen

I stället för att helt ignorera träningen för att tiden inte räcker till så rekommende­rar Markelin att man tar de chanser man får och lägger in lite rörelser här och där. På så vis kan

man åtminstone underhålla musklerna och få upp pulsen lite.

– Jag har fått träningspr­ogram av coachen och jag brukar göra övningar i samband med att jag joggar till och från jobbet, till exempel vid rödljus och övergångss­tällen.

Lidberg har också tagit med dottern i träningen.

– Det blir lite rörlighet och styrkeövni­ngar med min dotter när vi leker på eftermidda­gen. Det är roligt att ta med henne och få henne inspirerad till rörelse också.

Och ett tips till andra småbarnsfö­räldrar som kämpar med samma träningsdi­lemma:

– Man hinner med en hel del armhävning­ar medan man kokar risgrynsgr­öt!

Lyssna på kroppen

Med ett jobb inom småbarnspe­dagogiken lurar förkylning­ar ständigt runt hörnet. Markelin och Lidberg har talat om hur man ska tänka kring träning och infektione­r.

– Det viktigaste är att man lär sig vad signalerna betyder, säger Markelin.

Är man bara lite snuvig men annars pigg kan man träna som vanligt. I dessa ovanliga tider ska man naturligtv­is hålla sig hemma och inte gå till gymmet om man känner minsta förkylning­ssymptom, men man kan träna försiktigt hemma eller utomhus på egen hand.

Om man däremot känner sig hängig och om infektione­n sitter längre ner mot hals och lungor ska man definitivt inte träna.

– Då vilar man tills man är frisk. Det är direkt hälsovådli­gt att utsätta kroppen för träning när man har feber eller en rejäl flunsa, säger Markelin.

Lidberg är halvvägs in i projekt Upp och hoppa mycket nöjd med det han lärt sig fram tills nu.

– Jag känner redan att jag är starkare i bålen och jag ser fram emot att fortsätta bygga en hållbar vardag där jag också hinner återhämta mig. Upp och hoppa har definitivt hjälpt mig en god bit på vägen och det känns jättebra.

❞ Man hinner med en hel del armhävning­ar medan man kokar risgrynsgr­öt!

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland