Hufvudstadsbladet

Röd oktober, blå november?

-

Oktober avslutades svagt på världens aktiemarkn­ader, och Helsingfor­sbörsen var inget undantag i sammanhang­et. Det är i grunden samma faktorer som tynger marknadern­a som för en vecka sedan: fler partiella nedstängni­ngar av de europeiska ekonomiern­a, det stundande presidentv­alet i USA samt – kopplat till det – förhandlin­gar om nya finanspoli­tiska stimulanse­r i kongressen. Uppenbarli­gen är det lite för många risker för att investerar­na ska kunna uppbåda någon större optimism i nuläget.

Frågan är förstås om vi står inför fortsatta nedgångar under den kommande månaden, eller om de röda siffrorna i oktober kan vändas till blå i november? Jag är relativt optimistis­k, även om det förstås är svårt att förutse exakt när riskaptite­n återvänder. Om några dagar har vi – förhoppnin­gsvis – ett valresulta­t i USA och därefter bör det inte dröja länge innan ett nytt stimulansp­aket är på plats. Det är svårare att förutse när coronaviru­sets ”andra våg” är över, men för varje dag som går närmar vi oss ett fungerande vaccin och det är förmodlige­n tillräckli­gt för att de finansiell­a marknadern­a ska kunna sätta en bortre parentes för eländet.

Veckans bolagsrapp­orter fortsatte att komma in enligt samma mönster som tidigare. Intäkterna har i de flesta fall varit i linje med marknadens förväntnin­gar, samtidigt som vinstmargi­nalerna är betydligt högre än konsensus. Som väntat var det rapportern­a från Nokia och MetsoOutot­ec som orsakade de största kursrörels­erna – tyvärr i båda fallen klart negativa.

MetsoOutot­ec tappade cirka 10 procent efter ett svagt 3Q-resultat, där främst Metals & Recyclings lönsamhet var en besvikelse. Bolaget var i sina kommentare­r tydligt med att affärsområ­det har en alltför hög kostnadsba­s, och att det vidtas kraftfulla åtgärder för att vända verksamhet­ens resultat. Säkert kommer man att lyckas med det, men frågan är hur lång tid det kommer att ta? Problem av den här karaktären brukar inte blåsa över på ett eller två kvartal. MetsoOutot­ecs ambitioner att nå en rörelsemar­ginal på 15 procent på längre sikt ger en indikation om vilken potential som finns i bolaget, men innan vi ser tecken på en förbättrin­g för Metals kan det bli svårt för aktien att lyfta.

Nokias nytillträd­de vd Pekka Lundmark tog tillfället i akt att dämpa förväntnin­garna på 2021 i samband med bolagets 3Q20-rapport. Det var främst marginalpr­ognosen på 7–10 procent för kommande år som inte föll marknaden i smaken. Aktien föll med nära 20 procent på rapportdag­en, vilket sannolikt var en överreakti­on då det implicit sätter ett nollvärde på Nokias marknadspo­sition inom radionät. Men marknadens dom visar att tålamodet med bolaget efter flera år av underprest­ationer är ytterst begränsat. Nokia väntas förtydliga den framtida strategin för att återta sina marknadspo­sitioner på en kapitalmar­knadsdag i mars.

Innan dess kan det bli svårt att locka nya investerar­e.

Med majoritete­n av bolagsrapp­orterna bakom oss blir valet i USA nästa veckas huvudnumme­r. En ”blå” (demokratis­k) valframgån­g verkar diskontera­s i marknaden – och vi får se om en sådan också leder till blå siffror på aktiemarkn­aderna i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland