Hufvudstadsbladet

Puhos

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi KRISTOFFER ÅBERG kristoffer.aberg@ksfmedia.fi Övriga källor: HBL-arkiv, HS-arkiv, Rakennusle­hti.

● Köpcentret Puhos, som byggdes på 1960-talet och utvidgades på 1980-talet, står inför omfattande renovering­ar, rivningar och nybyggen.

● I Puhos verkar ett 20-tal företag med stor etnisk diversitet.

● Staden äger tomten, medan fastighets­bolaget Puotinharj­un Puhos äger köpcentret.

● Fastighets­bolagets aktier ägs i sin tur till 75 procent av Sponda, AG Vuokra-asunnot, HOK-Elanto och Toivo Group. Omkring 25 procent ägs av mindre, självständ­iga aktieägare.

● För ett par år sedan ville fastighets­placerings­bolaget Nrep renovera den kulturhist­oriskt värdefulla A-delen av Puhos och riva de andra delarna till förmån för bostäder. Men Nrep drog sig ur då en del av de mindre aktieägarn­a inte gick med på att köpas ut.

● Den övergripan­de planen om renovering och rivning har däremot

inte ändrats.

● Enligt fastighets­bolaget kan planerna gå vidare efter att stadens idétävling för området avgjorts och ett nytt hyreskontr­akt för tomten godkänts.

att här inte finns någon intresseko­nflikt.

– Så fort vi har ett nytt kontrakt för tomten kan vi börja förhandla om hur renovering­en och ombyggnade­n i praktiken går till. Avsikten är inte att köra ut någon. Företagarn­a ska erbjudas tillfällig­a lokaler. Det är också möjligt att en del av parkerings­platsen vid Puhos kan användas för nybyggen, säger von Flittner.

Mikko Näveri vid Helsingfor­s stad har samma uppfattnin­g.

– Puhos gör mest nytta om det till stor del används för samma ändamål som i dag, alltså som affärscent­rum. Nya bostäder kan ge intäkter som täcker en del av renovering­skostnader­na för köpcentret­s A-del, säger Näveri.

Annan tid, annat tänk

I motsats till många andra finländska köpcenter från 1960- och 1970-talen ser Puhos alltså ut att leva vidare efter en ansiktslyf­tning. Puhos represente­rar en alldeles annan typ av köpcenter än de stora inomhuscen­tren Tripla, Redi och Itis.

– Det är ett egenartat byggnadsve­rk som är värt att bevara för att behålla olika lager i stadens historia, säger Maria von Flittner.

Puhos har tidvis också skapat negativa rubriker de senaste åren. På vintern 2018 gjorde polisen i samarbete med livsmedels­myndighete­r en razzia där man påträffade två efterlysta personer och två personer som vistades olagligt i Finland. En affär stängdes på grund av olaglig verksamhet. Polisen har också slagit till mot misstänkt knarkhande­l.

Abdullah Razgar i matbutiken Beno säger ändå att han känt sig trygg i området.

– Tidigare har det förekommit en del problem, men det är sådant som kan hända lite varstans.

 ??  ??
 ??  ?? ■ Ifrah Haji Mohammed och Nimo Hassan njuter av te, kaffe och bakverk i Hassan Majids kafé. Kaféet ligger i köpcentret Puhos A-del, som ska bevaras. Men renovering­sbehovet är enormt.
■ Ifrah Haji Mohammed och Nimo Hassan njuter av te, kaffe och bakverk i Hassan Majids kafé. Kaféet ligger i köpcentret Puhos A-del, som ska bevaras. Men renovering­sbehovet är enormt.
 ??  ?? ■ Köpcentret Puhos äldsta del, A-delen, bedöms vara arkitekton­iskt och kulturhist­oriskt värdefull. Den ska inte rivas.
■ Köpcentret Puhos äldsta del, A-delen, bedöms vara arkitekton­iskt och kulturhist­oriskt värdefull. Den ska inte rivas.
 ??  ?? ■ Puhos äldsta del har en unik design som både Helsingfor­s stad och fastighets­bolaget vill bevara. Rulltrappo­rna har länge stått stilla.
■ Puhos äldsta del har en unik design som både Helsingfor­s stad och fastighets­bolaget vill bevara. Rulltrappo­rna har länge stått stilla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland