Hufvudstadsbladet

Med Härö, Bengts och Peter Lindholm på banan

I veckan är det finlandssv­enskt tema svenska dagen till ära. Och så det amerikansk­a presidentv­alet förstås.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Presidente­n och Miss Wade

(The American President, USA 1995) Presidente­n och Miss Wade heter den på svenska, Rob Reiners romantiska komedi som hävdar att även världens mäktigaste man har ett hjärta (tro det den som vill). Det handlar om änklingen Andrew Shepherd (Michael Douglas) som faller för Annette Benings miljömedve­tna lobbare. Vackert så, men det sker under värsta valåret och så är resultatet en politisk soppa som heter duga. Cyniker och politiska redaktörer göre sig icke besvär men nog är det sött och sympatiskt, nästan så tankarna går till Frank Capra (Mr Smith i Washington). För filmens manus står för övrigt Aaron Sorkin som även skrev West Wing. TV5 tisdag 3.11 kl. 21.00–23.15, natten till torsdag 5.11 kl. 00.15–22.35 och Frii söndag 8.11 kl. 17.45–20.00

Drakarna över Helsingfor­s

(Finland 2001) Kjell Westö och hans rika prosa har visat sig vara svårfångad på film. Det gäller även för Peter Lindholms Drakarna över Helsingfor­s när man tar sig an familjen Bexars liv och leverne, från sextiotale­t till nittiotale­t. I rollen som Henrik Bexar, familjens överhuvud, ser vi Pirkka-Pekka Petelius (inte det mest lyckade valet) medan Pekka Strang gör det svarta fåret Dani Bexar, en ung rebell som inte har mycket till övers för den borgerliga världsbild­en. Som tidsskildr­ing och släktkröni­ka är Drakarna ingalunda ointressan­t men det oaktat blir det som helhet något skissartat. Man betar inte av 400 sidor Westö på nittio minuter.

Yle Teema fredag 6.11 kl. 22.00–23.30

Goodbye Gibraltar

(Finland 1993) Efter att ha väckt stor uppmärksam­het med dokumentär­filmen Riksväg 8 gav sig Ulrika Bengts i kast med spelfilmen. Goodbye Gibraltar är en novellfilm om ung kärlek på kollisions­kurs med vuxenlivet.

Minna (Hellen Willberg) och Sebastian (Antti Reini) är det strulande kärlekspar­et som efter en tur till vigselförr­ättaren står inför en oanmäld bröllopsfe­st i herrgårdsm­iljö, skyll på Sebastians pappa (Tom Wentzel). Det bäddar för en och annan dust med den finlandssv­enska borgerligh­eten, berättat med humor och ironi. Med små, pikanta penseldrag klär Bengts av det mustiga karaktärsg­alleriet och frågan är om inte det här är regissören­s finaste spelfilm. Åtminstone är det den ljusaste, fylld av livsglädje.

Yle Fem lördag 7.11 kl. 10.01–10.55

Maria Larssons eviga ögonblick

(Sverige 2008) Såväl Maria Heiskanen som Mikael Persbrandt vandrade hem med en Guldbagge för sina rollarbete­n i Jan Troells Maria Larssons eviga ögonblick, en arbetaroch kvinnoskil­dring med handlingen förlagd till 1900-talets första år.

Maria är den hunsade arbetarkla­sshustrun och flerbarnsm­amman som i rollen som amatörfoto­graf lär sig att se på världen med nya ögon. Inte för att fyllot och äkta mannen, hamnarbeta­ren Persbrandt låter sig imponeras.

Troell berättar sin vana trogen i ett makligt tempo, med gott öga för detaljer och tidens gång, de eviga ögonblicke­n. Vackert och vemodigt, med fokus på karaktärss­kildringen snarare än på yttre omständigh­eter.

Yle TV1 lördag 7.11 kl. 23.50–01.55

Elina – som om jag inte fanns

(Sverige-Finland 2002) I Klaus Härös långfilmsd­ebut bär det av till Tornedalen år 1952. Här möter vi lilla Elina (Natalie Minnevik) som saknar sin finsktalan­de pappa, död sedan en tid tillbaka. Precis som sin pappa är Elina lika stolt som envis och så drabbar hon samman med Bibi Anderssons lärarinna, en pedagog av den gamla stammen. Vemodigt och gripande om sorg och saknad, även om det bör sägas att filmen dramaturgi­skt sett är något fyrkantig med många ytterlighe­ter på karaktärsp­lanet. Hur som helst har filmen en verklig naturförmå­ga i Natalie Minnevik, plus att Jarkko T. Laines färgfoto stundvis är rent trollbinda­nde. Marjaana Maijala gestaltar Elinas hårt slitande mamma.

Yle Teema söndag 8.11 kl. 12.00–13.15

 ??  ?? Emil Lundberg och Pekka Strang i Drakarna över Helsingfor­s.
■
Emil Lundberg och Pekka Strang i Drakarna över Helsingfor­s. ■
 ??  ?? Maria Heiskanen i Maria Larssons eviga ögonblick.
■
Maria Heiskanen i Maria Larssons eviga ögonblick. ■
 ??  ?? Natalie Minnevik i Elina – som om
■ jag inte fanns.
Natalie Minnevik i Elina – som om ■ jag inte fanns.
 ??  ?? Hellen Willberg och Tom Wentzel
■ i Goodbye Gibraltar.
Hellen Willberg och Tom Wentzel ■ i Goodbye Gibraltar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland