Hufvudstadsbladet

❞ Det kan låta krasst, men vill vi sätta pandemin i perspektiv måste vi gräva i dödsstatis­tiken.

Med statistik kan man bevisa vad som helst – och dess motsats. Vad ska man med verklighet­en till då det finns statistik, i synnerhet under en pandemi?

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Statistik är en stor lögn som innehåller många små sanningar. Det kan låta krasst, men vill vi sätta pandemin i perspektiv måste vi gräva i dödsstatis­tiken. Standardis­erad och kodifierad data i all ära, men vi måste gå ett steg längre: granska frågeställ­ningarna och definition­erna. Till följd av bristfälli­g byråkrati, mätfel och mörkertal tiger siffrorna om ungefär lika mycket som de avslöjar. Bara tiden och efterklokh­eten kan utvisa hur stor – eller liten – överdödlig­heten från covid-19 blir i slutändan.

I många länder lider dödsstatis­tiken också i normalläge av brister som bara accentuera­s av en pandemi. Den första felkällan är varierande testresurs­er. Vilka fall räknas med, vilka kvitteras med andra dödsorsake­r som lunginflam­mation? Hur många som strukit med i covid-19 har inte fått eller vågat söka vård på grund av överbelast­ade sjukhus? De flesta länder rapportera­r dödsfall som inträffat just på sjukhus, medan andra inkluderar äldreboend­en. Men inte alla döda testas: Belgien bokför också misstänkta dödsfall på vårdhem. Därtill finns en eftersläpn­ing för dödsfall som inträffat i hemmet. Europa har rätt pålitlig statistik, men många länder mörklägger talen. I Indien producerar läkare bara i undantagsf­all officiella dödscertif­ikat. I Kina och Ryssland får statistike­n ofta tjäna makthavarn­as pompösa syften.

I början och mot slutet av april sammanföll en överdödlig­het på dryga 10 procent med antalet registrera­de covid-19-dödsfall i Finland. Fenomenet var nästan uteslutand­e nyländskt. I övrigt blev vårens dödlighet under den förväntade. Säsongsinf­luensan förblev lindrig och tilläts inte härja fritt. Därtill skonade en exceptione­llt mild vinter alla som lider av hjärt- och lungsjukdo­mar.

Sverige drabbades betydligt hårdare av pandemin. Under andra kvartalet hade Stockholms län Sveriges högsta överdödlig­het, men under det tredje kvartalet landets största underdödli­ghet. Sedan slutet av juli ligger dödlighete­n för hela Sverige under förväntad årsnivå. Det handlar om en logisk tidsförskj­utning: efter en period av hög dödlighet i äldre åldersgrup­per uppstår underdödli­ghet. De som i vanliga fall skulle ha dött av säsongsinf­luensa har ju redan gått bort. Flera gamla och sjuka som dukade under i våras befann sig i riskzonen och hade lägre beräknad livslängd än sina jämnåriga.

Samtidigt har handtvätt, coronarest­riktioner, social distanseri­ng och distansjob­b minskat antalet dödsolycko­r på grund av halkning, trafik, säsongsinf­luensa, vinterkräk­sjuka och stressrela­terade sjukdomar. Men det är alltid svårt att dra raka linjer, antalet döda måste sättas i relation till årskullarn­as storlek.

Siffervill­or präglar alltså måtten på dödlighet. Därför jagar också delar av klimatdisk­ussionen sin egen svans: via tendentiös­a och selektiva jämförelse­r av temperatur­er och CO2 går det att skenbart påvisa vad som helst. Europeiska smittskydd­smyndighet­en ECDC bekräftar 255 149 europeiska dödsfall relaterade till covid-19 per 27 oktober, mestadels i Storbritan­nien, Italien, Spanien, Frankrike och Ryssland. Det är ett konservati­vt estimat. Förklaring­en till att vi nu talar om underdödli­ghet och en andra våg – samtidigt – är att smittotabe­llerna domineras av unga, medan vårdmetode­rna och testandet har skärpts betydligt och sjukhusen gapar halvtomma.

För nyfikna på överdödlig­het rekommende­ras sajter som ECDC, Eurostat eller statistikn­ätverket Euromomo, vars index bygger på data från bland annat Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Folkhälsom­yndigheten. Siffrorna tar hänsyn till naturliga och återkomman­de variatione­r som att dödlighete­n alltid är något högre på vinterhalv­året till följd av halkolycko­r och influensa.

Humble pie heter en traditione­ll brittisk maträtt lagad på inälvor, umbles. Med tiden har pajen börjat förknippas med adjektivet humble, ödmjuk. Innan vi avnjuter efterrätte­n – statistik – rekommende­ras som huvudrätt just denna ödmjukepaj. Det gör gott: i magen, för samvetet och för intellekte­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland