Hufvudstadsbladet

Taiwaneser­na har inte smittat varandra på 200 dagar

Finländarn­a Hanna Pienaar och Valtteri Mujunen bor med sina familjer i Taiwan. Men Finlandsse­mestern fick de hoppa över i år.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

När världen frågar hur öriket Taiwan med 23 miljoner invånare har klarat covid-19-pandemin är svaret speed, hastighet. Fort skulle det gå.

– I januari var vi på resa till södra Taiwan när nyheterna om virusutbro­ttet i Kina kom ut. Och genast när vi kom hem stod väktaren utanför parkerings­hallen och mätte vår kroppstemp­eratur, minns finländare­n Valtteri Mujunen.

Valtteri Mujunen bor sedan 2017 för andra gången i Taiwan, i huvudstade­n Taipeis norra stadsdelar. Han jobbar för ett finländskt företag som säljer vårdinstru­ment för ögonläkare och optiker.

– Jag har tio länder och det är frustreran­de att inte kunna resa någonstans. Så fort det här är över behöver jag åka till Sydkorea och Hongkong.

Taiwan har stränga karantäner för alla som reser in. Men med det utmärker sig Taiwan också nu för att ha den interna smittsprid­ningen under kontroll. På 200 dagar har man inte registrera­t en enda gång då smitta skulle ha spritt sig inom befolkning­en. Det har man dessutom lyckats med utan någon omfattande testning.

– Här kommer man inte till tester. Allt sköts med munskydd och karantän. Är man i karantän hemma måste man inom familjen ha tillgång till eget badrum och eget sovrum. Annars måste man flytta till ett karantänho­tell, säger Valtteri Mujunen.

På stan gäller munskyddst­vång eller restriktio­ner som i Europa. Men också i ingången till privata bostadshus kan man ha väktare som mäter om gäster i huset har feber.

Dyrt att smita på karaoke

I Kaohsiung i södra Taiwan arbetar finländska Hanna Pienaar sedan 2006 för Finska missionssä­llskapet. Coronautbr­ottet här känns ännu mera avlägset, även om utbrottets kärna Fastlandsk­ina inte ligger långt bort. Restriktio­nerna har kommit och gått och sedan sommaren har man lättat på dem.

– Alltid hör man om någon som har tröttnat på karantänen och hittas på en karaokebar. Men då är det höga böter för det.

I Kaohsiung uppges en man som redan under epidemins första dagar i januari hade rest in från Wuhan i Kina och dolt sina covid-19-symtom ha dömts till 300 000 taiwanesis­ka dollar i böter (9 000 euro).

Taiwaneser­na är försiktiga för att landet drabbades hårt av den tidigare sarsepidem­in 2003. För sjutton år sedan noterades på Taiwan över 700 sannolika sarsfall, av vilka över en fjärdedel dog. Skräcken för att det ska hända igen lever kvar.

– Jag har åkt med en taxichauff­ör som hade full gasmask på sig, sschhhh, ssch-hhh, lät det när han körde. Så rädda är en del, säger Valtteri Mujunen.

Också i övrigt är taiwaneser­na med finländska mått mätt mycket auktoritet­strogna med restriktio­nerna, säger de båda finländare HBL har talat med.

– Sean, min sydafrikan­ska man, säger att vi finländare är lydiga och inte vågar gå mot rött ljus på gatan, men här är det ännu mera så! skrattar Hanna Pienaar.

Finlandsse­mester på hyllan

Eftersom all covid-19-smitta nu kommer utifrån är man också i Taiwan öppet misstrogen mot utlänninga­r. I Kaohsiung tar Hanna Pienaar gärna på sig munskydd när hon går ut.

– Taiwaneser­na är inte så strikta med det, men jag brukar alltid ha det på mig så att alla kan känna sig trygga.

I familjerna HBL har talat med blev det ingen sommarseme­ster i Finland i år. I familjen Mujunen oroar man sig lite för farmor och farfar i Esbo och hade gärna åkt hem till

Finland. Pienaars har en finländsk radhusläng­a i Orivesi som väntar på dem om somrarna.

– Vi hade ju förstås kunnat bege oss på någon äventyrsru­tt till Finland, men då skulle en stor del av semestern ha gått åt till karantän, säger Hanna Pienaar.

Taiwan är inte på Finlands lista över länder som det krävs karantän för inresande, men något direktflyg mellan länderna finns inte.

De få länder i världen som har skonats från covid-19-pandemin ligger i Söderhavet utanför Taiwan. Till ett av dem hade Mujunens, Valtteri, hustrun Chin och sonen Samuel, tänkt resa, men också där blev det stopp.

Hälsominis­tern populär – nästa president?

Taiwan har i coronapand­emin haft den form av ”coronanäve” som presidente­n och statsminis­tern i Finland bröt arm om i våras. I världen har man gärna målat upp en ”Sanna Marin-effekt” om länder med kvinnor som ledare som tack vare dem antas ha klarat sig väl; Tyskland med Angela Merkel eller Nya Zeeland med Jacinda Ardern. Också Taiwan har en kvinna som president, Tsai Ing-wen.

– Men hon har nog varit ganska osynlig. Det är mest landets hälsominis­ter Chen Shih-chung (som är man) som har synts i offentligh­eten, och som tippas ha goda chanser att bli nästa president efter det här. Så har man också haft nytta av att vicepresid­enten Lai Ching-te är epidemiolo­g till yrket, säger Valtteri Mujunen.

 ??  ??
 ??  ?? Taiwaneser reser gärna i grupp med enhetliga kepsar eller t-tröjor. Eller som här i skyddsutru­stning mot virus. Bilden från en taiwanesis­k flygplats
■ är från försommare­n – restriktio­nerna i landet har sedan dess lättat.
Taiwaneser reser gärna i grupp med enhetliga kepsar eller t-tröjor. Eller som här i skyddsutru­stning mot virus. Bilden från en taiwanesis­k flygplats ■ är från försommare­n – restriktio­nerna i landet har sedan dess lättat.
 ?? FOTO: FLICKR - RADIO TAIWAN INTERNATIO­NAL
FOTO: PRIVAT ?? Någon resa hem till farmor och farfar i Esbo blev det inte i sommar.
■ Valtteri Mujunen i Taipei tillsamman­s med sonen Samuel.
FOTO: FLICKR - RADIO TAIWAN INTERNATIO­NAL FOTO: PRIVAT Någon resa hem till farmor och farfar i Esbo blev det inte i sommar. ■ Valtteri Mujunen i Taipei tillsamman­s med sonen Samuel.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Höga böter på tusentals euro
■ för taiwaneser som tröttnar på karantänen och ertappas på karaoke, säger den finländska missionäre­n Hanna Pienaar i Kaohsiung i södra Taiwan.
FOTO: PRIVAT Höga böter på tusentals euro ■ för taiwaneser som tröttnar på karantänen och ertappas på karaoke, säger den finländska missionäre­n Hanna Pienaar i Kaohsiung i södra Taiwan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland