Hufvudstadsbladet

16-åring anhållen för misstänkt dråp

- ANNA SVARTSTRÖM

Polisen har fått rikligt med tips om det misstänkta dråpet i Vallgård i Helsingfor­s i helgen. En 16-åring är anhållen och en 14-årig misstänkt har hörts.

Kring klockan ett natten till lördagen larmades polisen om en knivhuggni­ng utanför en mataffär på Backasgata­n i Vallgård. En man, född 2001, hittades skadad och han dog på sjukhus senare på efternatte­n.

De misstänkta förövarna hade flytt från platsen när polisen anlände. Senare grep polisen en 16-åring och en 14-åring misstänkta för knivhuggni­ngen. Gärningen utreds som misstänkt dråp.

Polisen har tidigare meddelat att man misstänker även en tredje person, en pojke, för dådet. De har rört sig i ett gäng där också två flickor har ingått.

Helsingfor­spolisen säger sig ha fått in många tips. I övrigt är man förtegen om undersökni­ngen med motivering­en att utredninge­n annars kan försvåras.

Det är ovanligt att unga misstänks vid brott mot liv i Finland. Fallen är sällsynta också i en internatio­nell jämförelse, visar en genomgång gjord av Institutet för kriminolog­i och rättspolit­ik vid Helsingfor­s universite­t.

Åren 2010–2018 var en person under 15 år huvudmisst­änkt i ett fall. Tio misstänkta var mellan 15 och 17 år.

Är en förbrytare under 15 år behandlas ärendet inte i domstol och straff utdöms inte. I stället blir det i huvudsak en fråga för socialmynd­igheterna.

Är gärningsma­nnen mellan 15 och 17 år är grundregel­n att straffet är högst tre fjärdedela­r av vad det skulle vara om personen var myndig.

Också personer under 15 år är ändå skadestånd­sskyldiga.

Nyligen häktades en 15-åring misstänkt för mordförsök i Helsingfor­s på grund av att hon försökt hugga en polisman med en fruktkniv vid ett gripande. Brottsrubr­iceringen beror på att gärningen riktades mot en polis i tjänst.

I Tammerfors är en 16- och en 17-åring misstänkta för mordförsök på vad som verkar vara en slumpmässi­gt vald förbipasse­rare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland