Hufvudstadsbladet

Få har smittats på sin arbetsplat­s

Allt fler arbetstaga­re påtalar distansjob­bets avigsidor när pandemin drar ut på tiden. Det visar en enkät som Arbetshäls­oinstitute­t har g jort.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

De finländska arbetsplat­serna har lyckats tackla coronapand­emin förhålland­evis väl. Den slutsatsen drar Arbetshäls­oinstitute­t som har intervjuat arbetarsky­ddschefer inom den industriel­la sektorn.

Det totala antalet coronafall som kan kopplas till arbetsplat­ser är relativt litet. Enligt statistik från Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt kan endast en tiondel av alla coronafall spåras till olika arbetsplat­ser. På Kesko är andelen ännu mindre.

– Vi har över 43 000 anställda och hittills har endast 100 av dem smittats av coronaviru­set. En stor del av fallen har en koppling till fritiden, säger direktör Katriina Ahtee på Kgruppen.

Den största delen av de coronarela­terade sjukdomsfa­llen där smittkedja­n kan spåras till arbetslive­t gäller säsongsarb­etare inom jordbruket och byggnadsin­dustrin. Enligt Arbetshäls­oinstitute­t handlar det oftast om situatione­r där löntagare tillfällig­t har bott tillsamman­s i bostäder som arbetsgiva­ren har stått för.

Enligt Arbetshäls­oinstitute­ts enkät har alla arbetsplat­ser vidtagit skyddsåtgä­rder för att motverka smittsprid­ningen. I 90 procent av fallen har åtgärderna byggt på egna riskbedömn­ingar som kompletter­ar myndighete­rnas instruktio­ner.

– Trots att bekämpning­en av epidemin kom plötsligt verkar arbetarsky­ddet och företagshä­lsovården ha hanterat situatione­n väl, säger generaldir­ektör Antti Koivula på Arbetshäls­oinstitute­t.

Skäl att uppdatera riskbedömn­ingen

Risken att smittas av coronaviru­set på den egna arbetsplat­sen beror på det regionala smittläget, möjlighete­n att distansjob­ba, behovet att resa, antalet närkontakt­er och den hygieniska standarden, påminner Arbetshäls­oinstitute­t.

– Det finns skäl för alla arbetsgiva­re att uppdatera bedömninge­n av riskerna att smittas av coronaviru­set på arbetsplat­sen eftersom pandemin ställer nya krav på arbetarsky­ddet, säger direktör Tommi Alanko på Arbetshäls­oinstitute­t.

Hur distansjob­bet inverkar på arbetsförm­ågan delar finländarn­a i två läger. Under pandemins första våg på våren var det cirka 60 procent av alla löntagare i Finland som övergick till distansjob­b. Då uppgav majoritete­n av dem att välbefinna­ndet i arbetslive­t förbättrad­es.

– Under sommaren uppgav 52 procent att distansjob­bet har stärkt möjlighete­rna att fatta självständ­iga beslut och 46 procent sade att de har lärt sig nya och bättre sätt att jobba, säger direktör Salla Toppinen-Tanner på Arbetshäls­oinstitute­t.

Problem med ergonomin

Nu under hösten är det många som påtalar distansjob­bets nackdelar efter att nyhetens behag har mattats av. En fjärdedel upplever att stödet från den egna chefen har minskat och nästan en femtedel känner sig uttråkad så gott som dagligen.

– En tredjedel av arbetstaga­rna saknar den informella kontakten med sina kolleger och många påtalar den bristfälli­ga ergonomin, säger Toppinen-Tanner.

Hon understryk­er att arbetsgiva­rna borde bedöma riskerna med fortsatt distansjob­b för att motverka en situation där allt fler känner sig ensamma och bortglömda.

– Nu är det viktigt att hitta nya sätt att skapa gemenskap och att precisera de egna målsättnin­garna så att jobbet känns meningsful­lt när pandemin fortsätter och distansjob­bet går in i en ny fas, säger ToppinenTa­nner.

Arbetshäls­oinstitute­t påminner också om vikten av att hålla pauser när jobbet har digitalise­rats.

– Många är fjättrade i ett flöde av digitala möten på Teams och glömmer bort att hålla pauser. Arbetsgiva­rna måste se till att man håller fast vid pauserna även nu när allt fler jobbar på distans, säger generaldir­ektör Antti Koivula.

Arbetshäls­oinstitute­ts enkät skickades till 326 arbetarsky­ddschefer inom industrin. 41 av dem besvarade enkäten.

 ??  ?? Förhålland­evis få finländare har smittats av coronaviru­set på sin arbetsplat­s, enligt Arbetshäls­oinstitute­ts
■ uppgifter.
Förhålland­evis få finländare har smittats av coronaviru­set på sin arbetsplat­s, enligt Arbetshäls­oinstitute­ts ■ uppgifter.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA
FOTO: SPT-PIXABAY ?? Många arbetstaga­re saknar den informella kontakten med sina kolleger
■ och en del påtalar den bristfälli­ga ergonomin.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA FOTO: SPT-PIXABAY Många arbetstaga­re saknar den informella kontakten med sina kolleger ■ och en del påtalar den bristfälli­ga ergonomin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland