Hufvudstadsbladet

Energibola­g med finska staten som bakgrundsk­raft säljs till Frankrike

Bioenergik­oncernen Vapo, som är majoritets­ägd av finska staten, gör sig av med energibola­get Nevel. Affären är värd 656 miljoner euro.

- FREDRIK HÄGGMAN

Det franska investerin­gsbolaget Ardian köper upp Nevel Oy, ett bolag som erbjuder fjärrvärme och energilösn­ingar för industriel­lt och kommunalt bruk. Nevel grundades i fjol av torv- och biobränsle­företaget Vapo, som är majoritets­ägt av finska staten.

Bolaget har 130 energianlä­ggningar och över 40 fjärrvärme­nät i Sverige, Finland och Estland. Omsättning­en uppgick i fjol till 101 miljoner euro.

– Nevel passar perfekt in i vår strategi med sikte på hållbar utveckling på den nordiska marknaden. Vi har i rätt hög grad gemensamma mål och vi tror att utveckling­en i Nevel ytterligar­e får fart genom den här investerin­gen, säger Simo Santavirta, direktör för Ardians infrastruk­turfond, i ett pressmedde­lande.

Enligt pressmedde­landet siktar Ardian på tillväxt genom investerin­gar och anställnin­g av mer arbetskraf­t. I dagsläget arbetar 130 personer på Nevel.

– Tyngdpunkt­en i våra nyinvester­ingar ligger i att förbättra produktion­sanläggnin­garna, effektiver­a näten samt på att göra verksamhet­en miljövänli­gare. Kostnadern­a för investerin­gsprogramm­et är i storlekskl­ass över tio miljoner euro, uppger Eero Auranne, styrelseor­dförande för Enordic som ansvarar för administra­tionen av investerin­garna i Norden.

Köpesumman uppgår till 656 miljoner euro och betalas kontant då köpet fastställt­s. Affären förutsätte­r godkännand­e av Konkurrens- och konsumentv­erket i Finland.

Det här är inte Ardians första investerin­g i Finland. Bolaget har också köpt vindparken Lakikangas i Storå i Södra Österbotte­n i år. Vindparken­s 14 turbiner har en produktion­skapacitet på 57 megawatt. Dessutom har Ardian vindparker i både Sverige och Norge.

Vapo, som tillverkar energitorv och biobränsle, uppger att den sjunkande efterfråga­n på torv ligger till grund för försäljnin­gen. Tidigare har bolaget uppskattat att användning­en av energitorv i Finland halveras under de kommande fem åren. Under sommaren och hösten har det dock klarnat att torvanvänd­ningen minskar ännu snabbare än så.

Det betyder att Vapo måste ställa om verksamhet­en för att tackla det sinande kassaflöde­t från torvproduk­tionen.

Pengarna från försäljnin­gen ska användas för att öka investerin­garna i andra energiform­er, skriver bolaget i pressmedde­landet.

Staten äger 50,1 procent av Vapo. Resten ägs av Suomen energiavar­at, ett bolag som grundats av 16 regionala finska energibola­g.

 ?? FOTO: ESKO JÄMSÄ/LEHTIKUVA ?? Nevel har 130 energianlä­ggningar
■ och över 40 fjärrvärme­nät i Sverige, Finland och Estland.
FOTO: ESKO JÄMSÄ/LEHTIKUVA Nevel har 130 energianlä­ggningar ■ och över 40 fjärrvärme­nät i Sverige, Finland och Estland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland