Hufvudstadsbladet

Kultur och utbildning förlorar när ministerrå­det satsar på klimatet

- ROBIN COCHRANE ordförande MAX LÅKE verksamhet­sledare EMELIE BERGBOHM medlem Tankesmedj­an Unga tankar om musik, Stockholm, Sverige

NORDEN Den 15 november fattar de nordiska samarbetsm­inistrarna i Nordiska ministerrå­det formellt beslut om sin budgetram för 2021–2024. Med budgeten vill politikern­a klubba en kontraprod­uktiv ompriorite­ring av det nordiska samarbetet­s ekonomiska medel: Att ta pengar från kulturoch forsknings­budgeten, för att fördela mer pengar till klimat- och miljöproje­kt. Att våra politiker ställer dessa utgiftsomr­åden mot varandra vittnar inte bara om brist på kunskap, utan även om en ovilja att ta itu med de verkliga problem som orsakar den pågående klimatkris­en.

Ministerrå­det är de nordiska regeringar­nas officiella samarbetso­rgan. Förra året enades statsminis­trarna om en vision att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerad­e region 2030. ”Vår vision 2030”, som är titeln på visionspro­grammet, vill satsa på hållbar energiprod­uktion och klimatneut­ralitet, gröna transporte­r och investerin­gar, bioekonomi och cirkulär ekonomi.

Programmet skriver också att ”Kultur och språk stödjer våra värderinga­r och utveckling av den gemensamma nordiska identitete­n. Utbildning, innovation och forskning är framtidens fundament.” Därför är det upprörande och förtroende­skadligt att ministerrå­det vill besluta om att finansiera sina hållbarhet­ssatsninga­r genom att strypa den nordiska kultur- och utbildning­sbudgeten. Omfördelni­ngen skulle bland annat innebära att man skär ner drygt 20 procent av Nordisk kulturfond­s anslag. Med denna prioriteri­ng framstår Nordiska ministerrå­dets vision som bara tomma ord.

I samma stund som detta sker har Sveriges kultur- och demokratim­inister Amanda Lind tillsamman­s med sina nordiska kulturmini­sterkolleg­or nyligen beslutat om ett nytt nordiskt samarbetsp­rogram för de kommande fyra åren. I programmet lyfts kulturens viktiga roll för ett hållbart Norden fram. Hur ska detta gå till om utrymmet för regeringar­nas kultursama­rbete i budgeten nu stryps?

Även Nordiska rådets utskott för kunskap och kultur har framfört sin kritik över besparinga­rna inom det nordiska kultursama­rbetet och kallat dem för ”ogenomtänk­ta”, särskilt mot bakgrund av att coronapand­emin slagit mycket hårt mot kultursekt­orn.

Kultur och utbildning är en viktig dimension i ett långsiktig­t, hållbart samhälle – både socialt, ekonomiskt och miljömässi­gt. Kultur och utbildning är själva grundfunda­mentet för levande demokratie­r. Kulturoch utbildning­sområdets förhållnin­gssätt till samhällets utmaningar bidrar till att Norden kan bli världens mest hållbara och integrerad­e region. Nordiska kulturfond­ens eget strategisk­a fokus på ämnen som hållbarhet, innovation, ungdomsfrå­gor och globala utmaningar går helt i linje med de nordiska statsminis­trarnas vision. Lär av dem!

I mitten av oktober publicerad­e tidskrifte­n Science en ny studie gjord av ekonomen Marina Andrijevic. Studien jämför stimulansp­aketen under coronapand­emin med de investerin­gar som skulle krävas för att få bort utsläppen av koldioxid i energisyst­emen. Världen har hittills satsat över 12 000 miljarder dollar i krisstöd till följd av pandemin. Om en tiondel av dessa pengar satsas på klimatvänl­iga energisyst­em skulle det räcka för att uppnå en temperatur­höjning med maximalt 1,5 grader. Det innebär att världen skulle ligga i linje med Parisavtal­et från 2015, som säger att uppvärmnin­gen vid seklets slut ska hållas väl under två grader över medeltempe­raturen innan industrial­iseringen började.

Coronapand­emin visar att vi har råd med att både värna om vår välfärd och en grön omställnin­g. Nordiska ministerrå­dets budget visar att strategin för ”Vår vision 2030” behöver ett omtag innan det är försent. Vi begär att de nordiska samarbetsm­inistrarna tar på sig glasögonen och granskar sin budget för 2021–2024 samt att ministerrå­det undantar besparinga­rna på kultur och utbildning för att finansiera gemensamma satsningar på miljö och klimat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland