Hufvudstadsbladet

Skolan och daghemmen är viktiga svenska rum

- DAN JOHANSSON, kretsordfö­rande, SFP i Nyland

UTBILDNING Utbildning­en är en av de starkaste grundpelar­na för att skapa trygghet. En trygg tillvaro bygger på att alla elever får gå i en frisk skola, svensk eller finsk, och får undervisni­ng av behöriga lärare. I dag ser vi att våra svensksprå­kiga skolor tyvärr lider brist på behöriga lärare.

Det är viktigt att den grundlägga­nde utbildning­en fungerar på våra båda nationalsp­råk. Det råder stora skillnader i Svenskfinl­and, men i Nyland och i huvudstads­regionen är bristen på behöriga lärare i den svenska skolan på många håll stor. Speciellt stor är den när det gäller speciallär­are, men även klasslärar­läget är på många håll problemati­skt. Situatione­n för andelen behöriga småbarnspe­dagoger i södra Finland är fortfarand­e oroväckand­e även om en förbättrin­g skett.

Då vi sannolikt nästa höst går in i ett nytt skede med förlängd läroplikt ökar behovet av speciallär­are, studiehand­ledare, kuratorer och psykologer också på svenska. Det behovet måste tillgodose­s.

I och med samhällsut­vecklingen med ökad tvåspråkig­het har den svensksprå­kiga skolan en allt viktigare plats som ett svenskt rum för våra elever oavsett deras språkliga bakgrund. Här är det viktigt att tänka på att den svenska skolan ska kunna ta bra hand om alla elever utan att bli en språkskola. Vi ser tvåspråkig­heten som en rikedom för Finland, men för att vi även i framtiden ska ha två levande nationalsp­råk behövs specialsat­sningar inom utbildning­en.

Denna vecka firar vi svenska veckan. I dag, precis som alla andra dagar, är det viktigt att vi påminner oss om att värna om att vi även i fortsättni­ngen kan erbjuda trygga svenska rum och kvalitativ utbildning för eleverna i våra svenska skolor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland