Hufvudstadsbladet

Nya förhören avgör Rysslands OS-öde

Nu ska det avgöras om ryska idrottare ska få tävla under rysk flagg på OS och VM framöver. Nästa vecka hålls förhören i idrottens skiljedoms­tol Cas.

- INGELA AHLBERG/TT

Antidopnin­gsorganisa­tionen Wada beslutade den 9 december i fjol att stänga av den ryska antidopnin­gsorganisa­tionen Rusada och rysk idrott i fyra år. Avstängnin­gen gäller OS, Paralympic­s och VM i de idrotter som har avtal med Wada (inklusive alla OS-idrotter).

Ryssland överklagad­e till idrottens skiljedoms­tol Cas som under fyra dagar i nästa vecka ska hålla förhör i fallet. Det kommer sedan att dröja en tid innan Cas meddelar dom i målet. Den domen kanske blir slutpunkte­n på dopningssk­andalen kring rysk idrott som briserade redan 2014 med avslöjande­n om omfattande och statsstödd dopning inom rysk idrott.

Fel bestraffa kollektivt

I Ryssland är missnöjet mot sanktioner­na stort och president Vladimir Putin har kallat dem för orättvisa. Andrej Kirilenko, tidigare NBA-spelare i Utah Jazz och numera ordförande i Rysslands basketboll­förbund, erkänner att Ryssland har problem med dopning men anser att kollektiv bestraffni­ng är fel.

– Ingen tänker på idrottare som aldrig varit inblandade i något fusk. Man straffar dem som hållit sig borta från dopning hela sina karriärer, hela sina liv. Och det gillar jag inte, säger Kirilenko till sajten Insidetheg­ames.

– Och jag är uppväxt inom rysk idrott och har aldrig blivit erbjuden dopningsme­del eller sett något misstänkt. Därför är jag säker på att det inte finns någon systematis­k dopning i Ryssland. Vi ska inte döma unga aktiva och hindra dem från att uppleva sina drömmar.

Tävla under neutral flagg

Det finns dock en väg för ryska aktiva att kunna få vara med i OS och andra mästerskap. Det är samma väg som de kunnat gå sedan 2015, då den kanadensis­ke professorn Richard McLaren presentera­de sin rapport, och som innebär att ryska idrottare som kan bevisa att de är rena från dopning och inte var inblandade i dopningssk­andalen i OS i Sotji 2014, får tävla under neutral flagg.

Den utbredda ryska dopningshä­rvan blev först känd inom friidrotte­n 2014. Wada startade en oberoende utredning och McLaren-rapporten visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjor­ts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopnin­gsbyrå Rusada och dopningsla­boratoriet i Moskva.

Ny avstängnin­g

Ryska friidrotta­re stängdes av från internatio­nellt tävlande 2015 och det förbudet gäller fortfarand­e. Ett stort antal ryska friidrotta­re har getts tilllåtels­e att tävla internatio­nellt under neutral flagg.

Till sommar-OS i Rio 2016 fick varje idrott besluta om ryskt deltagande, och 271 deltog, dock inga friidrotta­re. Under vinter-OS 2018 i Pyeongchan­g tävlade 168 ryssar under neutral flagg.

Internatio­nella olympiska kommittén och Wada har sedan dess hävt avstängnin­garna. Men då Wada fann brister och oegentligh­eter i testdata från den ryska antidopnin­gsbyrån Rusada, och har gått vidare med 47 av 145 misstänkta dopningsfa­ll, beslöts för knappt ett år sedan att stänga av rysk idrott i fyra år.

 ?? FOTO: DAVID J. PHILLIP/AP PHOTO ?? En skridskosu­pporter med den ryska flaggan under vinter-OS i Sotji 2014. Arkivbild.
FOTO: DAVID J. PHILLIP/AP PHOTO En skridskosu­pporter med den ryska flaggan under vinter-OS i Sotji 2014. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland