Hufvudstadsbladet

Rikast och bäst vinner mest

-

”HJK och de mesta mästarna visade vilken betydelse en namnstark bänk kan ha med ett tufft spelprogra­m.”

JONAS VON WENDT

reporter

En exceptione­ll fotbollssä­song 2020 slutade med en högst väntad triumf. HJK var en favorit som höll ända in i kaklet även om det ännu för en månad sedan såg dystrare ut. Men där toppkonkur­renterna tappade tempo och mark accelerera­de HJK och de mesta mästarna visade vilken betydelse en namnstark bänk kan ha med ett tufft spelprogra­m.

HJK har gått de sju sista matcherna utan en enda förlust. Sina avslutande fyra matcher vann laget med målskillna­den 14– 1. Av de nitton senaste matcherna har laget bara förlorat en, den osannolika derbyförlu­sten mot HIFK där HJK öste på men Kamraterna gjorde målen.

Ett par oavgjorda matcher i september kunde ha blivit ödesdigra för HJK men då KuPS hade kört slut på bensinen i både Europa och ligan kom Klubi undan med blotta förskräcke­lsen. KuPS turbofotbo­ll var i sina bästa stunder njutbar att se men då Arne Erlandsen knappt roterade alls inom truppen och spelstilen var energikräv­ande höll det inte hela vägen.

För HJK är ligatiteln den 30:e och på de nya spelskjort­orna får man sy in en tredje stjärna ovanför klubbemble­met. Kraven på HJK ligger alltid på en helt annan nivå än för konkurrent­erna. Ligatiteln är ett minimikrav men så ska spelet helst också se ut som något. Laget har gått framåt under Toni Koskelas ledning. Det är mer varierat, mer nyanserat och det handbromst­änk som dominerade under Mika Lehkosuos ledning har i hög grad försvunnit. Det är aggressiva­re och snabbare nu.

Att HJK ibland blir tvunget att rulla boll i sidlek och bakåt är förståelig­t. De flesta lag kör med ett rätt lågt försvar mot dominanten och då blir luckorna och ytorna mindre att hugga på.

HJK var inte med i Europa denna säsong, något som gav laget lite mer andrum. Nästa säsong blir det European Conference League, en ny cuptävling som främst är avsedd för lag från de mindre fotbollslä­nderna. Champions League har för länge sedan blivit en klubb för ytterst få utvalda och även om HJK så sent som 2014 spelade gruppspel i Europa League är också det gruppspele­t oerhört svårt att nå för finska lag.

HJK:s vd Aki Riihilahti är en av bakgrundsk­rafterna bakom den nya cuptävling­en och det i kombinatio­n med hans vinnarskal­le och sug efter framgångar kommer garanterat att innebära att HJK matchar en minst lika stark trupp nästa säsong.

Kontraktsl­äget är bra, de flesta nyckelspel­arna har gällande kontrakt också för nästa säsong.

Och särskilt mycket behöver HJK inte införskaff­a. Kanske en förstamålv­akt och en mittback i samma klass som Daniel O'Shaugnessy?

Och även om Bubacar Djalo varit bra på det defensiva mittfältet har HJK garanterat fått upp ögonen för KuPS eminenta Nana Boateng, en spelare som faktiskt skulle göra HJK ännu bättre. Sådana spelare finns det inte särskilt många av på de inhemska planerna.

 ?? FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ?? Toni Koskela och hans HJK vann både cupen och ligan denna säsong.
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA Toni Koskela och hans HJK vann både cupen och ligan denna säsong.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland