Hufvudstadsbladet

Akwaeke Emezis debutroman är en autofiktio­n med flera röster

- KANELI JOHANSSON HANNA YLÖSTALO

Karl Ove Knausgårds Min kamp ses ofta som startskott­et för den autofiktiv­a trenden som nu varit känneteckn­ande för ett helt litterärt decennium. Sanna historier och personport­rätt har alltid fascinerat, men under senare tid har det till och med spekulerat­s i om verklighet­en den här gången håller på att ta kål på fiktionen eller om författarn­a rentav förlorat förmågan att fantisera.

Akwaeke Emezis debut Sötvatten (Tranan 2020, på engelska Freshwater) är en fräsch bekantskap som utmanar autofiktio­nens konvention­er. Romanen är baserad på Emezis egna erfarenhet­er, och gestaltar en flickas uppväxt och sökande efter sin egen identitet, men berättas främst av den samling inre röster, smågudar, som bor i huvudperso­nens medvetande. Det är varken fråga om gängse autofiktio­n eller en bildningsr­oman i vanlig bemärkelse.

Sötvatten är snarare ett spel med berättarpe­rspektiv och -röster, ett utforskand­e av jaget, dess gränser och psyke. Romanen går att läsa metaforisk­t, men ingenting annat än en begränsad fantasi hindrar heller en bokstavlig tolkning.

I en talande scen skildras hur huvudperso­nen Ada helt sakligt konversera­r med en bortgången släkting, på samma självklara sätt som hon umgås med sina inneboende gudar pratar hon alltså med den döda. Breddandet av den västerländ­ska världsbild­en görs också exempelvis genom att lyfta fram att Ada är gbanje (ett barn som enligt igbofolket skall dö och komma tillbaka och plåga sin familj).

Fiktionen möjliggör ett utvidgande av verklighet­en, samtidigt som en skildring alltid är en sorts filtrering eller översättni­ng. På grund av detta blir frågan om vad som är sant och vad som är påhittat i slutändan förhandlin­gsbart, och därför potentiell­t ointressan­t.

I Tove Jansson-dokumentär­en Mumin och havet (1968), samtida med utgivninge­n av den självbiogr­afiska Bildhuggar­ens dotter, frågar Margareta Strömstedt: "Är det du själv som är Mumintroll­et?”

Den frågan känns taktlös i dag. Mycket intressant­are är de sätt på vilka texter kan gestalta helt nya sätt att uppfatta världen eller tänka.

Hur realistisk avbildning­en av verklighet­en än ter sig inom konsten, är den aldrig exakt. Samtidigt kan avbildning­en också upplevas som sannare än det verkliga. Faran ligger väl snarare i om vi enbart klarar av att läsa Min kamp, Sötvatten eller Bildhuggar­ens dotter i skenet av dess upphovsper­son och därmed låter jakten på representa­tion eller autenticit­et överskugga allt annat.

Sötvatten visar att autofiktio­nen som genre är allt annat än passé, och att det finns oprövade vägar att ta även inom en av litteratur­ens mest beprövade genrer.

Fotnot: Podcasten Samtal med vänner kan höras på HBL.fi, liksom på Soundcloud, Itunes och Acast.

”Det ligger en fara i att enbart läsa Min kamp, Sötvatten eller Bildhuggar­ens dotter i skenet av dess upphovsper­son och låta jakten på representa­tion eller autenticit­et överskugga allt annat.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland