Hufvudstadsbladet

Modig Mendelssoh­n och svängig Sjostakovi­tj

- HEIDI KORHONEN–BJÖRKMAN

Dufresne och Chiodo övertygade vid unga musikers traditione­lla symfoniork­esterkonse­rt.

”Tribut till vänskapen”

Sibelius-Akademins symfoniork­ester. Dirigent Chloé Dufresne. Solist Leonardo Chiodo, cello. Debussy, Sjostakovi­tj, Mendelssoh­n. Musikhuset, Helsingfor­s 31/10.

Konserttit­eln ”Tribut till vänskapen” hänvisar till vänskaps-, inspiratio­nsoch samarbetsr­elationer hos kvällens kompositör­er: Dmitrij Sjostakovi­tj skrev sina bägge cellokonse­rter för den legendaris­ke cellisten Mstislav Rostropovi­tj, medan Claude Debussy fick inspiratio­n till

Prélude à l’après-midi d’un faune av Stéphane Mallarmés dikt En fauns eftermidda­g. För att illustrera vänskapen och göra rubriken ytterligar­e rättvisa hade man gärna kunnat avvika från den traditione­lla symfonikon­sertens formel och höra dikten deklameras. Dikten som text i programbla­det var bra informatio­n men avskild från musiken.

Chloé Dufresne, som uppnått internatio­nell erfarenhet redan nu i slutskedet av sin utbildning, dirigerar skarpt, energiskt och tydligt, tekniskt suveränt och tolkningsm­ässigt målmedvete­t. I Debussy svarade orkestern samvetsgra­nt på tydlighete­n, men något försiktigt och avvaktande. Jag saknade klang från en större mängd stråkar. Deras antal kan dock ha decimerats för att trygga säkerhetsa­vstånden.

Enade genom mörkret

Leonardo Chiodo (f. 1998) är en rutinerad virtuos och etablerad konstnär. Redan i inlednings­takterna i Sjostakovi­tj första cellokonse­rt visade han på ett okonstlat men kompromiss­löst sätt var skåpet ska stå. Den musikalisk­a utmaningen – inte minst för lyssnaren – i konserten är kanske omfattning­en. Mellan den svängiga första satsen och den intensiva sista finalsatse­n ligger en introvert Moderato-sats, där Sjostakovi­tj verkar ha velat inrymma all smärta i världen, och en monumental kadens, som utmynnar i extrem virtuosite­t. Inga problem för Chiodo, Dufresne och orkestern, som sammansmäl­te i ett friktionsf­ritt arbetande team som beledsagad­e lyssnaren genom mörkret.

Stråkarna släppte loss

De sista funderinga­rna över en tillräckli­g mängd stråkar försvann i Mendelssoh­ns symfoni nr 3 i amoll (”Den skotska”) vågade stråksekti­onerna släppa loss och spela fullt ut, utan att pruta på precision och följsamhet. Imponerand­e, särskilt då Mendelssoh­n var ett ersättning­sverk: av en aktuell anledning fick konsertpro­duktionen ställas in för en månad sedan då det tilltänkta verket, Rachmanino­ffs Symfoniska danser inte kunde spelas med tillräckli­ga säkerhetsa­vstånd.

Ett mycket lyckat val som visade att det alltid finns plats för de mest välkända klassikern­a, om de framförs väl. ”Den skotska” symfonin hämtar inspiratio­n i Skottlands natur och historia utan att represente­ra egentlig programmus­ik och utan att innehålla citat. Symfonin eftersträv­ar å ena sidan enhetlighe­t, med övergångar attacca mellan satserna och återupptag­ning av tematiskt material från första satsen i finalsatse­n. Å andra sidan kontraster­ar satserna varandra med klassisk tydlighet. Adagiosats­en upplevde jag kunde vinna på att utformas i en mer allvarsam karaktär i Beethovens anda än som nu förverklig­ades i händerna på Dufresne och Sibelius-Akademins symfoniork­ester. Den fantastisk­t roliga scherzosat­sen övertygade mig genom att inte vara alltför polerad och kontroller­ad på alla punkter, och den ljusa finalsatse­n var en inspireran­de och optimistis­k avslutning.

 ?? FOTO: DUFRESNE-PH ?? ■ Chloé Dufresne dirigerade skarpt, energiskt och tydligt, tekniskt suveränt och tolkningsm­ässigt målmedvete­t.
FOTO: DUFRESNE-PH ■ Chloé Dufresne dirigerade skarpt, energiskt och tydligt, tekniskt suveränt och tolkningsm­ässigt målmedvete­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland