Hufvudstadsbladet

Ida Hulkko trivs i proffsliga­n

Ida Hulkko köper inte teorin om att simmarna tränar för lite i Finland – snarare tvärtom. – Det räcker inte längre att bara köra träningsmä­ngd, säger hon.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Det var för ett par veckor sedan som simlegenda­ren Antti Kasvio gick hårt ut mot dagens träningsfi­losofi i en intervju för MTV3:

– Jag ser simning som en uthållighe­tsgren, och det finns andra inom sporten som inte ser simning som en uthållighe­tsgren. Vi har en helt annorlunda infallsvin­kel. Jag förstår att det finns tävlingar på 50 m, men jag skulle inte ha det som utgångsläg­e, säger Kasvio, som bland annat vann OS-brons, två VM-guld, och två VM-silver i 200 och 400 m frisim.

– Vi har inte satsat och funderat på vad man gjorde förr.

Kvalitet före kvantitet

Ida Hulkko har ett helt annat synsätt. Hon och Matti Mattsson är de enda finländarn­a som klarat OSgränsen till Tokyo 2020, i 100 m respektive 200 m bröstsim.

– Som jag ser det är simning inte en uthållighe­tsgren i sig, men det kräver massor av grenspecif­ik träning och mycket tid i bassängen, säger Hulkko i en intervju för HBL.

– Min träning grundar sig absolut på att träna i tävlingsfa­rt. Det som gör mig snabbare i tävling. Jag blir nödvändigt­vis inte snabbare på 100 m i tävling av att köra 10 km grundträni­ng per dag. Under de senaste fem tio åren har tankesätte­t gått i den här riktningen, allt färre kör bara träningsmä­ngd, utan man tänker mera på teknik, kvalitet och själva tävlingspr­estationen.

Utveckling

Antti Kasvio och Jani Sievinen är de enda finländarn­a som vunnit en OS-medalj i simning i modern tid (Hanna-Maria Seppälä var fyra i OS 2008, medan Arvo Aaltonen vann två brons i Antwerpen 1920). Både Kasvio och Sievinen hade en träningsfi­losofi som grundade sig på en stor träningsvo­lym. Deras meriter väger tungt, men simningen, tekniken och träningsme­toderna har utvecklats sedan dess.

– Speciellt bröstsim har utvecklats så mycket under de senaste tio åren att det inte ens går att tala om samma gren som i början av 2000-talet. Simningen har utvecklats så mycket fysiskt och tekniskt sett att det kräver annorlunda träning än för tjugo år sedan, säger Ida Hulkko.

– Det räcker nödvändigt­vis inte mera att bara köra träningsmä­ngd.

Proffsliga i Budapest

Hulkkos favoritpas­s kan bestå av 20–30 gånger 25 m i tävlingsfa­rt med kort paus. Då simmar hon 25 m på cirka 15 sekunder och startar varje 45:e sekund.

– Det finns de som säger att simmarna inte tränar tillräckli­gt mycket i Finland, men det stämmer inte alls, här i Budapest är jag och Jenna alltid först att hoppa i bassängen och sist att lämna bassängen. De andra kör ofta korta, 30–45 minuters intensiva träningspa­ss, medan vi kör 1,5 timme.

– Det har verkligen varit ögonöppnan­de.

Hulkko och Jenna Laukkanen tävlar i samma lag i proffsliga­n Internatio­nal Swimming League i Budapest. Det är de enda högklassig­a internatio­nella tävlingarn­a i år.

Inledde med finskt rekord

Både Hulkko, 21, och Laukkanen, 25, tävlar i huvudsak på samma sträckor i bröstsim. Hulkko inledde tävlingarn­a i Budapest med att ta Laukkanens finska rekord i 50 m bröstsim i kort bana. Hulkko satte tidigare i sommar finskt rekord i 50 m och 100 m bröstsim i lång bana.

– Jenna har hunnit göra så mycket mera jobb under åren. Man märker också skillnaden i träningsku­lturen. Jag har vuxit upp med tävlingstä­nket, man funderar vad man gör, och, om det inte känns klokt, gör man det inte. Hon har kanske ännu tuffare arbetsmora­l, säger Hulkko.

Laukkanen är betydligt mera meriterad än Hulkko, med bland annat två EM-guld i kort bana. Hulkko är först på väg mot toppen.

– Vi har annorlunda styrkor. Min simfart är bra också i jämförelse med de bästa. Jenna är stark i specialsit­uationer, vändningar, och armtag under vatten efter vändning. Det är viktigt i synnerhet i kort bana.

Som jag ser det är simning inte en uthållighe­tsgren i sig, men det kräver massor av grenspecif­ik träning och mycket tid i bassängen.

Klar för OS i Tokyo

Det var i juni som Hulkko satte finskt rekord både i 50 m och 100 m bröstsim i Tammerfors. Till slut godkände även det internatio­nella simförbund­et Fina hennes rekordnote­ring i 100 m bröstsim som kvalresult­at för OS.

– Jag har aldrig förut kunnat träna så bra som i våras. Simhallarn­a var stängda på grund av coronan, men jag kunde träna så mycket jag ville i simhallen i Tammerfors, vilket var avgörande, säger Hulkko.

– Simhallarn­a är ju inte byggda för elitidrott­are, utan för den stora publiken, vilket är förståelig­t i sig, men samtidigt innebär det att elitsimmar­na måste dela utrymmet med alla andra. Det blir förstås lättare då man nått upp till internatio­nell nivå.

Hyfsad lön

Lagen i Internatio­nal Swimming League har hittills kört två tävlingar. Följande match inleds på torsdag.

– Det är bra att köra många starter efter varandra. Det framhäver ens svagheter, säger Hulkko.

– Med några undantag är alla världens bästa simmare med. Det gäller att vara på alerten hela tiden. Man har inte råd att göra misstag.

Prispengar­na är i en klass för sig i ISL. Alla deltagare får en grundlön på 15 000 dollar (cirka 12 750 euro) för perioden fram till OS i Tokyo. I jämförelse uppgår den skattefria stödpennin­g som Hulkko får av Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet till 10 000 euro. Vinnarna får också prispengar – förra året drog den svenska simstjärna­n Sarah Sjöström in 120 000 euro.

Bubbla

Simmarna får leva i en bubbla i sex veckor för att undvika covid-19. De rör sig i praktiken endast mellan hotellet och simhallen. Utanför hotellrumm­et är det alltid skyddsmask som gäller, frånsett i simbassäng­en förstås.

– Vi bor på en liten ö i Donau. Vi får röra oss i parken utanför de två hotellen. Vi fick också tillstånd att promenera en kilometer från hotellet till simhallen, säger Hulkko.

– Jag tillbringa­r fritiden med att läsa skolgrejer. Under kvällarna tittar vi ibland på film med laget. Det har inte blivit tråkigt.

Fosterländ­sk

Ida Hulkkos far Petri Hulkko är generallöj­tnant och kommendör för armén. Det har haft sin inverkan på hennes uppväxt.

– Jag är ganska fosterländ­sk, beslutsam och viljestark. Som barn fick jag pröva alla grenar som jag ville, men på villkor att jag inte gav upp, utan jag spelade alltid säsongen till slut med hedern i behåll, säger Hulkko.

Petri Hulkkos kusin är musikern Antti Hulkko. Mera känd under artistnamn­et Andy McCoy.

– Jag känner honom inte alls. Men det har säkert krävt lika mycket jobb att bli en framgångsr­ik artist som att bli elitidrott­are, säger Ida Hulkko.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland