Hufvudstadsbladet

Sufjan Stevens testar nya vägar men är lika skör som tidigare

Sufjan Stevens är mest känd för sin nedstämda indiefolk. När han nu ger sig in på en mera syntpoppig bana är resultatet otroligt bra, även om det inte är det bästa Stevens gjort.

- ANNA LILLKUNG

POP Sufjan Stevens The Ascension (Asthmatic Kitten/Playground)

Amerikansk­a indiefolk-artisten Sufjan Stevens är en musiker som med jämna mellanrum dyker upp och släpper explosiv musik.

Jag har följt honom sedan han publicerad­e låten For the widows in paradise, the fatherless in Ypsilanti år 2003. Och hans otroliga förmåga slog mig senast för tre år sedan när jag satt i en biograf och storgrät till Visions of Gideon, låten som avslutade filmen Call me by your name.

Jag må vara lättpåverk­ad av sorglig filmmusik, men Visions of Gideon var av en annan kaliber. Med sin säregna folkrock, sköra sång och raka text slog Stevens luften ur mig.

Syntpoppig­t och experiment­ellt

The Ascension, Stevens nionde studioalbu­m, innehåller inga lika självklara ”hitlåtar” som de ovannämnda. Det inledande spåret Make me an offer I cannot refuse gör det tydligt att den 45-årige artisten experiment­erar mer och testar nya vägar på albumet.

Borta är de karakteris­tiska indiefolk-instrument­en akustisk gitarr och banjo. I stället använder sig Stevens genomgåend­e av syntar och trummaskin­er.

The Ascension präglas följaktlig­en av en mer elektronis­k ljudbild som är intensiv och tung. Nästan alla låtar går i ett långsamt tempo och innehåller olika lager av syntmelodi­er. I Die happy sjunger Stevens exempelvis raden ”I wanna die happy” om och om igen, medan melodierna och ljudeffekt­erna står för variatione­n.

Albumet tar således ett markant kliv från den akustiska, nakna och sårbara atmosfären på föregångar­en Carrie & Lowell, vilket kanske inte faller alla i smaken.

Samma hängivna artisteri

Ändå innehåller The Ascension alla ingrediens­er som gör Stevens till en så älskvärd och intressant artist – den råa emotionell­a styrkan, nytänkande­t och känslan för såväl melodier som text. Liksom tidigare är det Stevens totala hängivenhe­t i text och sång som dominerar.

Stevens har en förmåga att sjunga hudlöst, ja nästan gränslöst. Han vågar ta sig an det mesta i sina låtar, oberoende av om det handlar om religion, självförak­t eller kärlek, och skildra det på närmast poetiska sätt. Titelspåre­t The Ascension är ett utmärkt exempel – en låt om hopplöshet och ånger, framförd på ett okonstlat berörande och stilfullt sätt.

Stevens musik kräver att man som lyssnare tar in det han förmedlar. Det är inte alltid lätt, och The Ascension är stundvis ett krävande album. Det är deprimeran­de, bastant och svårt. Men samtidigt också vackert och befriande.

I lågmälda Run away with me sjunger Stevens ”And I say love, come run away with me” (”Och jag säger älskling, kom rym med mig” översatt till svenska). Jag är avslutning­svis, liksom alltid, beredd på att rymma in i Stevens musikunive­rsum, och stanna där tills han släpper ny musik igen.

 ??  ?? Sufjan Stevens uppträdde på Oscarsgala­n i Los Angeles i mars 2018. På det nya albumet har den akustiska gitarren lagts åt sidan till förmån för syntar och trummaskin­er.
Sufjan Stevens uppträdde på Oscarsgala­n i Los Angeles i mars 2018. På det nya albumet har den akustiska gitarren lagts åt sidan till förmån för syntar och trummaskin­er.
 ?? FOTO: CHRIS PIZZELLO/TT-AP ??
FOTO: CHRIS PIZZELLO/TT-AP
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland