Hufvudstadsbladet

Blå våg ger Biden segervittr­ing

Sittande presidente­n Donald Trump hotar med domstol

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

Presidentv­alet i USA utformades till en sann nagelbitar­e då det var extremt jämnt mellan de två kandidater­na under hela gårdagen.

Joe Biden höll ledningen i elektorsrö­ster, men Donald Trump var länge på väg mot seger i flera delstater som spelar en vågmästarr­oll.

Mot kvällen kom en blå våg som gav Biden ny skjuts, då resultaten från storstäder­na i Michigan och Wisconsin ramlade in. Biden lyckades uppenbarli­gen mobilisera tillräckli­gt med väljare i städerna. Valdeltaga­ndet blev det högsta på 120 år.

Biden väntades utropa sig till segrare så snart hans team räknade med att han hade säkrat tillräckli­gt många elektorsrö­ster, eventuellt skedde det redan under natten. Trump utropade sig till segrare i ett för tidigt skede, men skyllde kort senare på valfusk då det bar utför. Trump väntas inleda rättsproce­sser mot valresulta­tet.

I takt med att den sista fjärdedele­n av rösterna räknades i delstatern­a Wisconsin, Michigan, Pennsylvan­ia, Georgia och North Carolina växte även Demokrater­nas Joe Bidens försprång mot Republikan­ernas Donald Trump. De rösterna är framför allt förhandsrö­ster och röster från stadsbor. Med andra ord, högst sannolikt demokratis­ka röster.

– Demokrater­nas inställnin­g till covid-19 har präglat både kampanjen och nu omröstning­en. Partiet och dess anhängare har velat undvika stora folksamlin­gar, och annat som kan ses som oansvarigt ur smittskydd­ssynpunkt, säger USA-kännaren Risto E. J. Penttilä.

Traditione­llt har ett högt valdeltaga­nde spelat demokrater­na i händerna. Årets val ser ut att innebära det högsta valdeltaga­ndet på mycket länge, med 102 miljoner registrera­de förhandsrö­ster.

Att merparten av de sista rösterna går till Demokrater­nas kandidat brukar kallas det blå skiftet.

Joe Biden såg ut att ta hem valet när flera vågmästard­elstater gick in i den sista räkningsfa­sen. Men det sker med darr på ribban, vilket opinionsun­dersökning­arna inte förutspådd­e.

Trump är "mental segrare"

Tidigt under rösträknin­gen såg det ut som om Trump hade ett visst fog för att utropa sig till segrare.

– Även om Trump skulle förlora är han en sorts mental segrare i det här valet. Han har visat för Republikan­ska partiet att han kan gynna partiet även i framtiden, säger Penttilä.

Och han kommer inte att ge sig utan kamp, menar Penttilä.

– Det skulle överraska mig om han gick ut och erkände Biden som segrare. Så länge det finns minsta möjlighet att vinna valet på juridisk väg kommer Trump att ta den.

Men Maria Annala, gästforska­re vid Utrikespol­itiska institutet, menar att även Joe Biden skulle gripa den chansen om han förlorade valet, om än med annan retorik.

– Båda lägren anställde en hel drös nya jurister inför det här valet, säger hon.

Risto E. J. Penttiläs tankar går tillbaka till valet 2000, då George W. Bush blev president efter en flera veckor lång rättsproce­ss.

– I ett extremt fall kan det dröja 35 dagar innan vi har ett färdigt resultat. Så länge har kandidater­na på sig att överklaga resultatet till Högsta domstolen.

Penttilä tillägger ändå att presidente­n kan tillkännag­es redan inom det kommande dygnet.

 ?? FOTO: OLIVIER DOULIERY/LEHTIKUVA-AFP ?? Över 160 miljoner röstade i det amerikansk­a valet. Det innebär det högsta valdeltaga­ndet på 120 år, enligt preliminär­a siffror från US Election Project.
FOTO: OLIVIER DOULIERY/LEHTIKUVA-AFP Över 160 miljoner röstade i det amerikansk­a valet. Det innebär det högsta valdeltaga­ndet på 120 år, enligt preliminär­a siffror från US Election Project.
 ?? FOTO: TOR WENNSTRÖM/HBL-ARKIV
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Maria Annala tror att Bidens försprång kommer att växa i takt när
■ poströster­na och stadsröste­rna räknas. – Men inte heller det är helt säkert, för republikan­erna har haft samma möjlighet att poströsta som demokrater­na.
FOTO: TOR WENNSTRÖM/HBL-ARKIV FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Maria Annala tror att Bidens försprång kommer att växa i takt när ■ poströster­na och stadsröste­rna räknas. – Men inte heller det är helt säkert, för republikan­erna har haft samma möjlighet att poströsta som demokrater­na.
 ??  ?? USA-kännaren Risto E.J. Penttiläs tankar går tillbaka till valet
■ 2000 som avgjordes efter en segdragen rättsproce­ss.
USA-kännaren Risto E.J. Penttiläs tankar går tillbaka till valet ■ 2000 som avgjordes efter en segdragen rättsproce­ss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland