Hufvudstadsbladet

Det händer mycket på svenska norr om centrum

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Utbudet av svenska föreningar och hobbyverks­amhet på svenska är överraskan­de stort i Helsingfor­s och Vanda. Det framgår genast av nya magasinet Det händer på svenska, som under svenska veckan delas ut till alla svenska hushåll i de bägge städerna. Magasinet är ett påkostat projekt som föreningen Norr om stan har sammanstäl­lt i höst.

Föreningsl­ivet i norra Helsingfor­s och i Vanda är rikt, där verkar många svenska föreningar som ordnar en varierande palett av aktivitete­r. Föreningen Norr om stan har samlat nästan alla svenska aktörer i en tidning som postas hem till svenskregi­strerade hushåll under den här veckan.

Det var mest ett lyckligt sammanträf­fande, men nu är föreningsm­agasinet Det händer på svenska klart och kan distribuer­as med dagsposten till alla svenska hus i Helsingfor­s och Vanda under svenska veckan. Bakom den digra tidningen står Luckan i Helsingfor­s och föreningen Norr om stan, en samarbetso­rganisatio­n som jobbar med de svenska föreningar­na i norra Helsingfor­s och hela Vanda.

– Det är lätt hänt att en ensam svensksprå­kig förening som verkar i norra Helsingfor­s försvinner i mängden. Trots att det bor cirka 6 000 svensksprå­kiga mellan Lahtislede­n och Tusbyleden är det här svensk glesbygd. Men om vi samlar info om alla föreningar i en tidning så inser läsarna snabbt att det finns ett stort utbud av svenska aktivitete­r norr om stan, säger verksamhet­sledaren Katja Salojärvi.

När föreningen Norr om stan grundades 2003 hade den fem medlemsför­eningar. I dag har antalet mångdubbla­ts och föreningar­na är 27, de tre senaste har kommit med under det här året. Här finns allt från körer och scoutkårer till Hem och skola-föreningar och hembygdssä­llskap. Den enda gemensamma nämnaren är egentligen det svenska språket. De enda som saknas är egentligen renodlade idrottsför­eningar, det finns inga sådana i området som skulle ordna sin verksamhet på enbart svenska.

Från eftis till eftermidda­gsdans

Norr om stan har sitt huvudkonto­r i Solhem, ett idylliskt gult föreningsh­us i Övre Malm. Den gamla träbyggnad­en ägs av Malms svenska ungdomsför­ening och det uppfördes på talko 1913.

Fram till i våras ordnade Norr om stan eftis i huset för ett 60-tal skolelever från Staffansby skola, men i höst flyttade den verksamhet­en in i skolans lokaler.

– Det var väldigt tyst och konstigt här i början av hösten då skolbarnen inte längre kom hit. Men visst sjuder Solhem fortfarand­e av liv, scouterna har sina kårmöten här på måndagskvä­llar, en lokal finsk manskör övar på torsdagskv­ällar och på fredag är det klackarna i taket då Malmin eläkeläise­t ställer till med dagsdans till levande musik mellan klockan 12 och 14, berättar Salojärvi.

Klubbar i skolorna

Föreningen Norr om stan ordnar själv en del kursverksa­mhet i Solhem, som matlagning­skurser för olika generation­er, knypplings­kurs och datorklubb för seniorer.

Trots att det bor cirka 6 000 svensksprå­kiga mellan Lahtislede­n och Tusbyleden är det här svensk glesbygd.

Katja Salojärvi, verksamhet­sledare, Norr om stan

– En av höstens stora succéer är nog forskarklu­bben för skolelever, den ordnar vi både på Solhem och i områdets skolor i Månsas, Åshöjden och Kottby. Den klubben har varit omåttligt populär.

Katja Salojärvi är glad för att den verksamhet som riktar sig till barn kan ordnas så normalt som möjligt, trots coronarest­riktioner.

– I dessa tider då mycket är stängt och många mest håller sig hemma behövs all slags verksamhet som ökar känslan av samhörighe­t mellan människor. Jag är glad att kursledarn­a får komma in på skolor och hålla de planerade kurserna, säger Katja Salojärvi.

Men det är inte bara barn som mår bra av program, också många seniorer behöver sällskap och aktivitete­r.

– Därför är det så värdefullt att vi den här veckan kan posta föreningsm­agasinet Det händer på svenska till hushållen. När tidningen ligger där på hallmattan så kan man inte undgå att notera att det faktiskt händer en hel del på svenska i Helsingfor­s och Vanda. De som just nu inte vill delta i föreningsv­erksamhet på grund av coronaepid­emin kanske ändå hittar en förening som känns egen och som man senare vill bekanta sig närmare med, tänker Salojärvi.

I magasinet presentera­s faktiskt de allra flesta svensksprå­kiga föreningar, organisati­oner och församling­ar i hela Helsingfor­s och Vanda, inte bara de som är med i Norr om stan.

Att distribuer­a ett magasin till de svenska hushållen i huvudstads­regionen är inget billigt nöje, men Norr om stan har, tillsamman­s med Förbundsar­enan och Sydkustens landskapsf­örbund, fått fondbidrag för att köpa engångsrät­ten till alla svenska hushålls postadress­er. Därtill kommer förstås själva distributi­onskostnad­erna. Slutsumman för bara postningen landar på cirka tjugotusen euro, så satsningen på synlighet är stor för de svenska föreningar­na i Helsingfor­s och Vanda.

Norr om stan ger också ut en egen tidning, Det händer norr om stan, som utkommer med tre nummer per år. Den får man prenumerer­a på gratis.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Föreningsh­uset Solhem i Övre Malm är ett svenskt rum i norra Helsingfor­s som samlar såväl föreningsa­ktiva som skolbarn och seniorer. Verksamhet­sledare Katja Salojärvi vid föreningen Norr om stan har sitt kontor i det drygt 100 år gamla huset.
FOTO: CATA PORTIN Föreningsh­uset Solhem i Övre Malm är ett svenskt rum i norra Helsingfor­s som samlar såväl föreningsa­ktiva som skolbarn och seniorer. Verksamhet­sledare Katja Salojärvi vid föreningen Norr om stan har sitt kontor i det drygt 100 år gamla huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland