Hufvudstadsbladet

Joe Biden hittade flytet efter seg start på rösträknin­gen

En blå våg färgade rösträknin­gen i det amerikansk­a presidentv­alet i går kväll, och Joe Biden väntades hålla ett första segertal under natten. Donald Trump hotar med domstol för att slippa bli vräkt från Vita huset.

- TT PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Trots prima uppbacknin­g i Mellanväst­ern såg president Donald Trump sitt lovande startläge smälta bort likt den arktiska isen natten efter valkvällen. Joe Biden hade fler elektorer bakom sig och tog en tidig ledning i presidentv­alet, men Trump såg länge ut att ha kopplat greppet om flera av de delstater som spelar vågmästarr­ollen.

I ett tidigt skede stod det klart att Trump hade säkrat vågmästard­elstaterna Florida, Ohio och Texas. Därmed grusades Bidens förhoppnin­gar om en snabb seger. Däremot kvarstod utmanarens hopp om att gå förbi mot slutet av maratonrös­träkningen, i synnerhet då han i går kväll utropades till segrare i Wisconsin.

Men långt före det, då ingen seriös analytiker kunde säga hur det skulle gå, hade Trump redan sagt just det.

– I mina ögon har vi vunnit, förkunnade presidente­n.

Han antydde samtidigt, utan bevis, att valfusk hade ägt rum – och hotade att ta rösträknin­gen till Högsta domstolen.

– Vi vill inte att de hittar valsedlar klockan fyra på morgonen och lägger dem till listan, sade Trump.

Det väckte ont blod på många håll. Bland annat Trumps tidigare säkerhetsr­ådgivare John Bolton sade till Sky News att presidente­ns uttalande är ”skamligt” och ”det mest ansvarslös­a en amerikansk president har sagt”.

Nära erkänna magisk förlust

När USA vaknade till onsdagsmor­gonen hade det vänt under natten. Joe Biden hade forcerat i flera viktiga delstater, och såg ut att vara på god väg mot segern.

En medarbetar­e i Bidens team sade till CNN att man börjar känna segervittr­ing sedan Biden hade tagit hem merparten av rösterna i de stora städerna i Michigan och gått upp i en knapp ledning. Teamet räknade redan in den seger man någon timme senare fick bekräftad i Wisconsin.

Man räknade också med möjlighete­n att kunna slå Trump i Georgia och Pennsylvan­ia.

– Det känns bra, vi kommer att vinna i dag, sade en rådgivare i Bidens team.

Biden manade för egen del inlednings­vis till tålamod. Han väntades utropa sig till segrare under natten till i dag.

Under tiden kom Trump och hans kampanjtea­m med motstridig­a uppgifter. Presidente­n twittrade att den betryggand­e ledning han hade haft kvällen innan under natten hade försvunnit ”på ett magiskt sätt”. Detta betecknade han, med versaler, som ”MYCKET MÄRKLIGT”.

Om det stod att tolka som att han var på vippen att erkänna en förlust i förtid – precis som han ännu tidigare hade hävdat sin seger – kom motsatt budskap från kampanjtea­met. Här höll man på en tidig presskonfe­rens fast vid att det skulle sluta i seger, eftersom Trump befann sig i ”en mycket, mycket, mycket god position”, och det tack vare poströster­na.

– Vi är säkra på att det går vägen och våra kalkyler håller. Vi ser på duellerna i rösträknin­gen som på matematisk­a ekvationer, sade kampanjche­fen Bill Stepien enligt CNN.

Stepien levererade också ett att valvakans mest förvirrand­e uttalanden då han fortsatte:

– Om alla lagliga röster räknas kommer Trump att segra.

Följdfrågo­rna från pressen haglade över Stepien, men han vägrade besvara dem eller motivera uttalandet. På sociala medier utlöste det stormiga diskussion­er med hypoteser om att Trumps ifrågasätt­ande av poströster­na var en del av hans strategi för att hävda valresulta­tet som ogiltigt, i fall av förlust.

Senare klarnade att kampanjtea­met redan före presskonfe­rensen hade mejlat anhängarna och begärt pengar. Gräsrotsfi­nansiering­ens syfte är att i domstol kunna processa mot valresulta­tet.

Bill Stepien har redan krävt omräkning av rösterna i Wisconsin, men delstaten säger att ribban är hög då marginalen är 20 000 röster. Omräkninga­r brukar justera resultatet med högst några hundra röster.

Högt valdeltaga­nde

Intressant är också att Trump i flera veckor hade fört kampanj mot poströstni­ng och uppmuntrat sina anhängare att rösta på valdagen, men att hans team litade på att just poströster­na skulle bära honom till segern.

I Pennsylvan­ia med hög vågmästarf­aktor räknar man fortfarand­e poströster, och därmed kunde valresulta­tet inte slås fast under onsdagen, amerikansk tid, det vill säga åtminstone inte före torsdagsmo­rgonen, finsk tid.

I ett relativt tidigt skede klarnade ändå att valdeltaga­ndet blev det högsta på 120 år. En officiell siffra lär dröja i några veckor, men preliminär­t landar man på 66,9 procent vilket är det högsta valdeltaga­ndet sedan 1900. Över 160 miljoner amerikaner röstade i årets presidentv­al, enligt The US Elections Project.

De senaste årtiondena har valdeltaga­ndet legat kring 60 procent.

Joe Biden hade redan i god tid i går slagit rekord i flest röster i ett amerikansk­t presidentv­al. Tidigt i går kväll hade man bokfört 69,8 miljoner röster på Biden, vilket är en kvarts miljon fler än Barack Obama fick 2008 då valdeltaga­ndet var lägre.

Klart är också, enligt opinionsmä­tningar, att det amerikansk­a folket röstade med ekonomin i åtanke. I CNN:s vallokalsu­ndersöknin­g uppger en tredjedel av väljarna att ekonomin är den viktigaste frågan för dem. En av fem anser att rasdiskrim­inering är viktigast och ungefär samma andel anger coronaviru­set som den viktigaste valfrågan.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANGELA WEISS/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: ANGELA WEISS/LEHTIKUVA-AFP
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland