Hufvudstadsbladet

”Utmaningar­na fortsätter, tyvärr”

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Det splittrade amerikansk­a folket kommer inte att helas över en natt. Det var budskapet från USA:s ambassadör Robert Pence i Helsingfor­s tidigt på onsdagsmor­gonen.

Robert Pence, USA:s ambassadör i Finland har kommentera­t utmaningar­na för nästa president:

– Jag tror att utmaningar­na fortsätter, tyvärr. Parterna har blivit så splittrade, en del fraktioner har splittrats. Det kommer inte att försvinna någon gång snart. Men helandet kan starta snabbare under en administra­tion än under en annan. I huvudsak har hälften av folket röstat på ett sätt medan resten tänker annorlunda, sade Pence i finska Yles valsändnin­g vid 06.15-tiden i morse.

Pence gick inte in på vilken presidents administra­tion som skulle försnabba helandepro­cessen. Men Pence är utsedd som ambassadör av sittande president president Donald Trump.

Ambassadör­en svarade också på en fråga om hur Finlands relationer med USA kan förändras beroende på vem som väljs till ny president.

– De utmärkta relationer vi haft de senaste fyra åren kommer att fortsätta. Säkerligen skulle fokuset i Bidens administra­tion vara i linje med den inställnin­g till klimatförä­ndringen som man har i Europa och ett försök till att åter gå med i Parisavtal­et. I frågor om säkerhet och handel tror jag det skulle bli få ändringar.

Robert Pence har en bakgrund inom fastighets­branschen. Han grundade fastighets­utveckling­sbolaget The Pence Group 1977. Bolaget har byggt kontorsbyg­gnader, hotell och shoppingce­ntra runtom i USA.

Pence har avlagt universite­tsexamen vid tre universite­t, och har ett flertal förtroende­uppdrag i olika stiftelser och organisati­oner.

USA:s ambassad ligger i Brunnspark­en i Helsingfor­s.

Parterna har blivit så splittrade, en del fraktioner har splittrats. Det kommer inte att försvinna någon gång snart.

Robert Pence

USA:s ambassadör i Finland

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/ LEHTIKUVA, ARKIVBILD ?? Robert Pence.
■
FOTO: VESA MOILANEN/ LEHTIKUVA, ARKIVBILD Robert Pence. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland