Hufvudstadsbladet

Förbered inför en annorlunda jul

De beprövade metoderna, som isolering och avstånd, har visat sig fungera bäst, säger smittskydd­släkaren Heikki Kaukoranta.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Med ungefär sju veckor kvar till julen utmanar Heikki Kaukoranta, smittskydd­släkare och ledande överläkare i Vasa, var och en att fortsätta bära munskydd och fundera på hur man firar jul trots pågående coronaepid­emi.

– De beslut vi tar i dag, de restriktio­ner vi lättar på i dag, de kommer att synas om ungefär 10 dagar.

Fallen av covid-19 har stadigt minskat i Vasa sjukvårdsd­istrikt under de senaste veckorna. Efter att ha haft en utbredd smittsprid­ning är sjukvårdsd­istriktet tillbaka i en lugnare fas igen. Snart är man tillbaka till det normala, menar Kaukoranta.

– Vi har kämpat. De urgamla metoderna, som isolering och avstånd, har visat sig fungera bäst. Men de är bittra läkemedel och ingen tycker om dem.

I Frankrike planerar man just nu att stänga ner Paris en andra gång – den här gången för sex veckor – på grund av den senaste tidens höga dödstal.

– Paris kommer att öppna upp två veckor innan jul, vilket är en kort tid med tanke på våra traditione­r med advent och alla förberedel­ser inför julen. Men det är ett nödvändigt ont.

Kaukoranta listar några sätt att fira högtiden samtidigt som man beaktar epidemin. Han menar att man som vanligt kan besöka begravning­splatser, gå till kyrkan, handla mat och julklappar eller laga egna julklappar.

– Man kan bra gå till julmässan. Det kommer säkert att finnas begränsnin­gar i kyrkan, men gudstjänst­erna direktsänd­s också.

Eftersom majoritete­n av de covid19-fall där man lyckas spåra smittkälla­n härleds till familjekre­tsen anser Kaukoranta att folk när de planerar sin julhelg ska fundera noggrant om de ska träffa släkten.

– För kärnfamilj­en är det alldeles okej att umgås, men man ska kanske fundera på om man ska besöka de äldsta och dem med underligga­nde sjukdomar.

Kaukoranta menar dock att man kan fundera på sätt att umgås på distans eller använda munskydd.

– En gemensam god tid under julen borde vi kunna ha trots coronaläge­t.

 ?? FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT ?? Heikki Kaukoranta, ledande överläkare i Vasa stad, säger att om alla följer
■ restriktio­nerna och tar ansvar under veckorna innan jul borde vi kunna fira högtiden trots epidemin.
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT Heikki Kaukoranta, ledande överläkare i Vasa stad, säger att om alla följer ■ restriktio­nerna och tar ansvar under veckorna innan jul borde vi kunna fira högtiden trots epidemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland