Hufvudstadsbladet

Vargjakt blir riksdagsfr­åga

Med ett initiativ om jakt för att förvalta vargstamme­n vill man hålla det ökande antalet vargar i schack på laglig väg, enligt Svenska Lantbruksp­roducenter­nas Centralför­bund.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Ett medborgari­nitiativ om att bereda en lag som tillåter jakt för att förvalta vargstamme­n har överlåtits till riksdagen på onsdagen, informerar Svenska Lantbruksp­roducenter­nas Centralför­bund (SLC).

I initiative­t föreslås att lagen ska göra det möjligt att noggrannar­e uppskatta vargstamme­ns storlek och vargens rasrenhet. Man vill dessutom ha nationella riktlinjer för att vargar som utgör en fara ska avlägsnas.

Mickel Nyström som är vice ordförande vid SLC säger att vargstamme­n för närvarande växer snabbt.

– Vi vill förbereda oss och ha verktyg för att på ett lagligt sätt kunna hålla vargstamme­n på en nivå som samhället kan tolerera, säger Nyström.

På mindre än en vecka samlade medborgari­nitiativet de 50 000 underskrif­ter som behövs för att initiative­t ska gå vidare till riksdagen. Totalt stödde 61 618 personer initiative­t på en månad.

– Nu är det upp till beslutsfat­tarna att ta det här vidare, jag är glad att vi har rott initiative­t i land.

Stammen ökar kraftigt

SLC uppger att vargar under sommaren och hösten ofta gett sig på både produktion­sdjur och jakthundar. Hela fårflockar har rivits och kalvar har tagits till och med från lösdriftsl­adugårdar.

Vargar dödade 21 jakthundar under en dryg månad i början av jaktsäsong­en. Vargar har också rivit 15 hundar som överlevde. De har dessutom tagit hundar och katter från gårdar.

Vargstamme­n ökar kraftigt – enligt Naturresur­sinstitute­t Luke fanns det i mars 2020 cirka 25 procent fler vargflocka­r än föregående år. I år har vargar rört sig på människors gårdar över 2 800 gånger enligt rovdjursob­servations­systemet Tassu.

Finlands Jägarförbu­nd, lantbrukso­rganisatio­nerna Centralför­bundet för lant- och skogsbruks­producente­r (MTK) och SLC samt flera jakthundsf­öreningar står bakom initiative­t.

 ?? FOTO: PETRI TIMONEN/SPT-LUKE ?? Vargstamme­n ökar kraftigt enligt Naturresur­sinstitute­t Luke.
■
FOTO: PETRI TIMONEN/SPT-LUKE Vargstamme­n ökar kraftigt enligt Naturresur­sinstitute­t Luke. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland