Hufvudstadsbladet

Ledande expert på Tukes har häktats

- SPT

Säkerhets- och kemikaliev­erket (Tukes) fick på onsdagen veta att Birkalands tingsrätt har häktat en högre tjänsteman på verket. Personen misstänks för grovt missbruk av tjänsteman­naposition. Tingsrätte­ns beslut är hemligt och på Tukes har man ingen ytterligar­e informatio­n om vad den anställda misstänks för.

Tukes överdirekt­ör Kimmo Peltonen säger att den häktade arbetade som ledande expert inom gruvsäkerh­et. Verket har cirka 15 ledande experter som leder säkerhetsm­yndigheten­s verksamhet inom olika sektorer.

– Det är väldigt skrämmande och ledsamt att en så högt uppsatt tjänsteman misstänks för ett brott. Tukes kommer att samarbeta med polisen i så stor utsträckni­ng som polisen önskar. Saken måste utredas grundligt, säger Peltonen.

Inom industrien­heten, dit övervaknin­gen av gruvsäkerh­eten hör, granskar man verksamhet­er där det finns risker för stora olyckor.

Säkerhets- och kemikaliev­erket ansvarar för att övervaka säkerheten för olika produkter, tjänster och industrive­rksamhet. Inom verkets övervaknin­gsområde finns bland annat kemikalier, produkter som leksaker och elapparate­r och säkerheten inom industri och gruvdrift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland