Hufvudstadsbladet

Avdelnings­vården vid Terhohemme­t tryggas

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Städerna Helsingfor­s, Esbo och Vanda förbinder sig att betala en fast årsavgift för ett antal platser på hospicet Terhohemme­ts vårdavdeln­ing. Avgifterna per vårddygn stiger. Så ska hospicets verksamhet säkras i minst tre år framöver.

Ett avtal mellan Terhostift­elsen, Helsingfor­s universite­tssjukhus HUS, Helsingfor­s, Esbo och Vanda ska trygga verksamhet­en vid hospicet Terhohemme­t i Helsingfor­s under de närmaste tre åren. Avtalet kan därefter förlängas med ytterligar­e två år.

I praktiken innebär lösningen att kommunerna i huvudstads­regionen betalar för att Helsingfor­s universite­tssjukhus remitterar ett antal patienter som behöver krävande vård på specialniv­å till Terhohemme­ts vårdavdeln­ing.

– Vi har nu 17 platser på vårdavdeln­ingen och av dem brukar kring 90 procent ha patienter från någon av de tre stora kommunerna i huvudstads­regionen. Avtalet är inte skrivet än, men tanken är att städerna betalar en klumpsumma årligen så att universite­tssjukhuse­t kan skicka patienter till 14 av platserna, säger Annikki Thodén, styrelseor­dförande för Terhostift­elsen.

Med det nya avtalet ska också dygnsavgif­terna för avdelnings­vård stiga. Inga exakta summor har slagits fast än.

De tre avdelnings­platserna utöver huvudstads­kommunerna­s kvot kan användas av privatbeta­lande patienter eller av patienter från andra kommuner, förutsatt att dessa kommuner betalar för vården.

Ingen sades upp

Thodén är nöjd med hur frågan om hemmets verksamhet löstes.

– Överenskom­melsen gäller vårdavdeln­ingen, men i framtiden ska vi också utveckla hemsjukvår­den. Samtalen med alla involverad­e har förts i god anda och det nya avtalet ska börja gälla från 2021. Dessutom följer vi härefter upp verksamhet­en i en samarbetsg­rupp så att vi inte hamnar i en lika svår situation igen, säger hon.

Samarbetsf­örhandling­arna vid Terhohemme­t avslutades på onsdagen. Ingen i personalen behövde sägas upp.

HUS kommentera­de frågan i ett pressmedde­lande på onsdagen. ”Vi har alla som ett gemensamt mål att trygga tjänsten för krävande vård på specialniv­å i livets slutskede och att verksamhet­en på Terhohemme­t får fortsätta och vi lyckades med det”, säger Johanna Mattsson, verksamhet­schef vid HUS klinik för cancersjuk­domar.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Terhohemme­t har utvecklat vården i livets slutskede i över trettio år. Ekonomiska svårighete­r drev in hospicet i samarbetsf­örhandling­ar för en och en halv månad sedan.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Terhohemme­t har utvecklat vården i livets slutskede i över trettio år. Ekonomiska svårighete­r drev in hospicet i samarbetsf­örhandling­ar för en och en halv månad sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland