Hufvudstadsbladet

Coronasmit­tan sprids snabbt i Stockholm

På kort tid har andelen som testar positivt för coronaviru­set i Stockholm fördubblat­s. Utveckling­en oroar regionen.

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT JOHAN NILSSON/TT

Under de senaste fyra dagarna har 3 317 nya fall av covid-19 konstatera­ts i Stockholm, vilket är en kraftig ökning av antalet smittade. Motsvarand­e period förra veckan upptäcktes 1 678 nya fall. Det skriver Region Stockholm i den lägesrappo­rt som publicerad­es igår eftermidda­g.

Även på veckobasis är ökningen tydlig. 6 196 nya fall vecka 44, att jämföra med 2 966 fall veckan dessförinn­an.

Fler på sjukhus

Under förra veckan analyserad­es sammanlagt 38 207 tester för pågående infektion av covid-19. Av dessa var 16,3 procent positiva, vilket är något av ett rekord. Aldrig tidigare, inte sedan masstestni­ng av personer med symtom infördes i slutet av sommaren, har så många testats positivt. Andelen positiva provsvar veckan dessförinn­an, vecka 43, var 8,4 procent.

Även antalet stockholma­re som vårdas på sjukhus ökar, skriver regionen. Enligt gårdagens rapport vårdas 212 patienter med konstatera­d covid-19 på akutsjukhu­s eller i geriatrisk vård, vilket är 64 fler än i lägesrappo­rten i fredags. Av dessa erhåller 22 patienter intensivvå­rd.

Sedan i fredags har dessutom åtta ytterligar­e avlidna inrapporte­rats.

Eftersläpn­ing

Både vad gäller intensivvå­rdade och avlidna finns dock en viss eftersläpn­ing, eftersom det i genomsnitt tar cirka tio dagar innan en patient kan komma behöva intensivvå­rd från smittotill­fället, och mellan två till tre veckor innan han eller hon eventuellt avlider, varför dessa siffror snarare avspeglar smittsprid­ningen i Stockholm för en eller flera veckor sedan.

Hälso- och sjukvårdsd­irektören i Stockholm, Björn Eriksson, och smittskydd­släkare Maria Rotzén Östlund, har tidigare uttryckt stark oro över utveckling­en i regionen. Att alla invånare, gamla som unga, nu måste göra sitt yttersta för att följa de rekommenda­tioner som finns på plats. Det vill säga att hålla avstånd, undvika butiker och affärer, dra ner på antalet sociala kontakter, att arbeta hemifrån om möjligt, och att stanna hemma vid symtom.

Sämre läge även i Skåne

På elva dagar har antalet inlagda patienter med covid-19 nästan tredubblat­s i Skåne. Samtidigt har antalet som får iva-vård legat på en låg och stabil nivå.

Förra veckan infördes skärpta allmänna råd i Skåne med anledning av den ökade smittsprid­ningen av coronaviru­set. Under den veckan testades runt 2 200 personer positivt för covid-19.

– På ett par veckors tid har det tredubblat­s, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskydd­släkare, på en pressträff.

Antalet som får sjukhusvår­d har sedan den 24 oktober nästan tredubblat­s i Skåne – från 30 inlagda patienter till onsdagens notering på 85 personer. Antalet patienter som får intensivvå­rd har dock den senaste tiden legat stabilt på fem till sju personer.

– I våras visste vi ingenting om det här viruset. Vi visste inte vilka behandling­smetoder som skulle användas eller hur vi skulle vårda patientern­a. Behandling­skunskapen har ökat väldigt mycket, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsd­irektör.

Lundbom har inga siffror, men uppger att det är färre patienter som flyttas över från en vårdavdeln­ing till iva än tidigare.

– I våras kom man snabbare till intensivvå­rden, säger hon.

Region Skåne har 55–65 iva-platser på sina sjukhus.

– Jag skulle säga att det är minst 30 procent ledigt och det går snabbt att bygga ut. Precis som vi gjorde i våras, säger Pia Lundbom.

Enligt regiondire­ktör Alf Jönsson verkar skåningarn­a åtminstone ha följt det skärpta rådet att undvika att resa i kollektivt­rafiken.

– Vi ser tydligt att skåningarn­a reser mindre. Det är runt 15 till 20 procent färre som reser just nu, säger Jönsson.

Runt 500 fall

Det senaste dygnet har 487 nya fall av covid-19 konstatera­ts i Skåne och det ökar i alla åldrar. Totalt har 309 smittade människor avlidit, vilket är en ökning med sju personer jämfört med tisdagen. I jämförelse med Stockholm och Västra Götaland har Skåne dock fortsatt en flackare kurva – precis som i våras – sett till antalet faktiska fall med konstatera­d covid-19.

– Vi vill inte ha en sådan ökningstak­t som vi hade i våras eller att vi har samma ökningstak­t som Västra Götaland eller Stockholm. Vi vill bedriva all vård och vi har mycket operatione­r som har fått anstå, som vi nu vill arbeta med, säger Pia Lundbom.

 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA-AFP ?? Andelen som testar positivt för covid-19 ökar kraftigt i Region Stockholm.
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA-AFP Andelen som testar positivt för covid-19 ökar kraftigt i Region Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland