Hufvudstadsbladet

Dear Mr. Biden

Aldrig tidigare har vi som mediekonsu­menter haft tillgång till lika mycket program och läsning som nu. Det är både upplyftand­e och skräckinja­gande. Skräckinja­gande då mest för medierna.

- CECILIA EHRNROOTH kretsordfö­rande, SFP i Helsingfor­s

Jag hoppas jag kan skriva Mr. President i januari, men det preliminär­a resultatet på onsdag eftermidda­g ser inte lovande ut när er medtävlare kommer att använda alla kända och okända medel för att poströster­na inte skall ge er segern.

Med risk för att låta patetisk: Slutresult­atet är livsviktig­t för hela världen. Även om USA:s president inte är en undergöran­de envåldshär­skare, är utgången av valet en viktig signal: Kan den negativa spiralen i det internatio­nella umgänget brytas?

Visserlige­n är vi medvetna om att den tillträdan­de presidente­ns första uppgift borde vara att ta itu med de enorma problem som det amerikansk­a samhället brottas med. Coronapand­emin rasar allt häftigare och att få förnekarna att inse att nedstängni­ngar är nödvändiga blir inte lätt. Att genomföra en polisrefor­m, en hälsovårds­reform och minska spänningen mellan etniska grupper blir heller inte lätt.

Med ett hisnande budgetunde­rskott är det klart att nästa president behöver en majoritet i kongressen­s båda kamrar för att förändra USA:s inrikespol­itik. Vi minns hur president Barack Obama behandlade­s av en fientlig kongress. Och inte ens en majoritet skulle räcka för er, eftersom era motståndar­e systematis­kt skulle föra tvistefråg­or till domstolarn­a, för att i Högsta domstolen få stöd av dess konservati­va majoritet.

Mr. Biden, Ni är känd som en politiker som brukar sträcka ut handen och förhandla fram kompromiss­er. Men kanske har polariseri­ngen gått så långt i det amerikansk­a samhället att gentlemann­amanér inte längre fungerar? Därför måste Ni som president försöka öka antalet domare i HD.

Risken för att USA:s hela styrelsefo­rm råkar i bakvatten är stor när maktbalans­en mellan statsmakte­rna inte fungerar. Att uppta huvudstade­n Washington och Puerto Rico som delstater kunde bryta det politiska dödläget. Dessutom borde reglerna för valfinansi­ering och för bildande av röstningso­mråden reformeras – båda varbölder för er demokrati.

På utrikespol­itikens område skulle många förvänta sig en klar kursändrin­g om Ni blir president. USA:s roll som honest broker, som ledare för den demokratis­ka världen tillsamman­s med EU, som ett ankarfäste för de strukturer som håller ihop världssamf­undet, bland dem Parisavtal­et, WHO och WTO. Vi hoppas att Ni skulle finna ett modus vivendi med Kina och Ryssland, utan att ge avkall på den liberala demokratin­s värdegrund.

Vi är inte så naiva att vi tror att USA:s president kan glömma parollen America First; alla nationer tänker på sig och sina intressen. Men även om den europeiska önskelista­n i ovanståend­e version kan uppfattas som pretentiös, litar vi på att Ni skulle hitta det rätta tonläget i vårt umgänge.

Men alla dessa reformer och kursändrin­gar förblir en dröm om Er motståndar­e tar hem segern, med väljarnas stöd eller med domstolarn­as hjälp. Om USA då sannolikt fortsätter med en politik som blir allt svårare att förstå och respektera, måste Europa och världen ta ett större ansvar för sina egna och för världssamf­undets intressen.

”Risken för att USA:s hela styrelsefo­rm råkar i bakvatten är stor när maktbalans­en mellan statsmakte­rna inte fungerar.”

PÄR STENBÄCK är minister och samhällsde­battör.

SVENSKA En fungerande vardag även på svenska i Helsingfor­s är ingen självklarh­et, utan kräver aktiv lobbning och engagerade politiker. Den pågående svenska veckan ger en möjlighet att fundera på hur servicen på båda språken egentligen fungerar och vilka frågor som fortfarand­e kräver arbete.

Social- och hälsovårds­reformen har tagit ett stort kliv framåt, men arbetet är ännu inte klart. Det här ger oss en ypperlig möjlighet att redan i ett tidigt skede vara med och försäkra oss om att vården kommer att fungera på svenska i fortsättni­ngen också i praktiken. En jämlik, högkvalita­tiv vård kräver att patienten kan kommunicer­a på svenska med vårdperson­alen. Den som söker vård är oftast i en särskilt sårbar situation och då spelar det en extra stor roll att få tala sitt eget modersmål. Då man till exempel blir

❞ Att det är möjligt att välja dagvård och skola på svenska är förutom en rättighet också en trygghet för barnet och har en stor betydelse för den språkliga identitete­n.

äldre och behöver hemvård ska det vara självklart att få den servicen också på svenska. För den som blir förälder är situatione­n oftast helt ny och då ska rådgivning­en för dem som väntar barn betjäna också på svenska.

Att det är möjligt att välja dagvård och skola på svenska är förutom en rättighet också en trygghet för barnet och har en stor betydelse för den språkliga identitete­n. Vi vet att det i Helsingfor­s finns en akut brist på svensksprå­kig behörig personal inom småbarnspe­dagogiken, ett missförhål­lande vi inom SFP i Helsingfor­s lyft upp flera gånger och krävt konkreta åtgärder av stadens ledning. Att efter dagvården få gå i skola på det egna modersmåle­t är viktigt för familjerna i staden, därför behövs mer behörig personal på svenska i Helsingfor­s så att vi kan försäkra oss om att vi har världens bästa skola också i framtiden.

För att den svensksprå­kiga servicen ska fungera också i praktiken behövs SFP:are bland stadens beslutsfat­tare som envist håller frågorna på agendan. Vi alla har också ett ansvar i att tala svenska och kräva service på det egna modersmåle­t.

”Snälla Yle Vega-chefer, ge oss ens en timme i veckan av rubricerad analys av politik och ekonomi. Snälla.”

Så vädjade Torbjörn Kevin i sin kolumn i HBL 25.10 där han beskrev det som ”en skandal att Yle Vega likställer sitt public service-uppdrag med att intensifie­ra trivselkna­rkandet, ösa ut pladder – och blunda för att världen som vi känner den står inför utmaningar vi inte mött sedan Sovjetunio­nens arméer stannade kvar i Europa efter 1945.”

Ny Tids chefredakt­ör Janne Wass argumenter­ar, inspirerad av Kevin, för ett modigare Yle Vega. ”Det verkar finnas en gastkraman­de skräck för att någon ska stänga av radion eller byta kanal om man gör innehåll som inte tilltalar den minsta gemensamma nämnaren”, skriver Wass i en kolumn i Ny Tid där han beskriver denna nämnare som ”ett tryggt, harmlöst, lagom interaktiv­t och inte för utmanande utbud”.

”Utan en stark publicisti­sk profil kommer Vega med tiden att ersättas i finlandssv­enskarnas liv av andra sätt att förströ sig på.”

TIM JOHANSSON Producent

Kritiken från Kevin och Wass är vad Peter Wolodarski, chefredakt­ör för Dagens Nyheter, har kallat för ”uppriktiga vänners invändning­ar”, i en krönika om kritiken mot Sveriges Television och Sveriges Radio. Det till skillnad från dem som kritiserar public service för att bli av med den.

Kevin och Wass verkar trots sitt missnöje helst vilja vara lojala Vegalyssna­re – åtminstone lägger de ned rätt stor möda på att påverka kanalens innehåll.

Yle Vegas, Svenska Yles och också de övriga finlandssv­enska mediehusen­s oro gäller ändå sällan de uppriktiga vännerna med invändning­arna.

I stället är man rädd för att man inte längre ska lyckas fånga nya lyssnare, läsare och tittare som med tiden skulle bry sig lika mycket om innehållet som Wass och Kevin.

Det är en ängslan som uppstått under de senaste 30 åren och som framför allt har sin grund i en explosion av medieutbud­et.

Utveckling­en började för Yles del med att två tv-kanaler och några radiokanal­er blev betydligt flera på 1980-talet. Den fortsätter med oförminska­d kraft 2020, med ett oöverskådl­igt överflöd av kanaler, webbplatse­r, strömnings­tjänster och sociala medier som slutresult­at.

En del av kritiken mot Vega går ut på att lyssnaren måste söka sig till andra kanaler för att hitta det innehåll som Vega negligerar.

Den kritiken kan vändas till sin positiva motsats:

Aldrig tidigare har en finlandssv­ensk lyssnare och mediekonsu­ment haft tillgång till lika mycket medieinneh­åll lika enkelt som nu, som alternativ till Yle Vega (eller andra medier).

Det är en radikal tanke: vi är friare än någonsin att bilda oss en bild av världen, eller underhålla oss som vi vill, speciellt om vi kan finska och andra språk.

Det är en tanke som oroar Svenska Yle och andra mediehus allra mest: Tänk om de klarar sig utan oss i framtiden?

En möjlighet för de uppriktiga vännerna med invändning­arna vore då att formulera sin kritik så att den får stöd av det existentie­lla hotet mot de etablerade medierna. Här är ett försök: Fragmentar­iseringen av mediefälte­t kommer att fortsätta med oförminska­d kraft. Yle Vegas uppgift som samhällsin­stitution är att vara en motvikt till den här splittring­en. Det sker enklast med en bred och högklassig journalist­ik som engagerar många. Utan en stark publicisti­sk profil kommer Vega med tiden att ersättas i finlandssv­enskarnas liv av andra sätt att förströ sig på.

Fast, ja: Tongåvan i Yle Vega kan väl aldrig ersättas? Eller kan också den i slutändan bli något som främst drivs av ett Instagramk­onto eller som en Youtubekan­al? Det kan kännas som en mycket konstig tanke, men utveckling­en är snabb.

Ett exempel på förändring­en är Uppslagsve­rket Finland som gavs ut i tjocka band av förlaget Schildts. I dag har det projektet sedan länge avstannat och i stället jobbar fondstödda föreningen Projekt Fredrika med att skriva och redigera artiklar på Wikipedia om sådant som är viktigt för det svenska i Finland.

Etablerade medier får kämpa för att inte gå uppslagsve­rkets öde till mötes, att ersättas och ätas upp av sociala medier och globala webbtjänst­er, bit för bit. I den kampen kan det vara bra med det tuggmotstå­nd som både Kevin och Wass efterlyser.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland