Hufvudstadsbladet

Högnäs går med språket som en hund i koppel

- MICHEL EKMAN

Rörlighete­n utmärker Kurt Högnäs diktning. Fotfäste i världen kräver ständiga språkliga ansträngni­ngar. För läsaren innebär dikterna att det vanliga återfår sin särskildhe­t och tydlighet.

Kurt Högnäs

Någon gav vinden ton Schildts & Söderström­s 2020

Nästan nittio år gammal ger Kurt Högnäs ut sin nittonde diktsamlin­g kallad Något gav vinden ton. Man kunde tänka sig en elegisk bok präglad av distans, avsked. Men så är det knappast alls, bortsett från en ton av sammanfatt­ning i de sista dikterna. Högnäs kan visserlige­n låta undslippa sig en suck över de begränsade alternativ­en – ”Störst / av allt lugn / är att inte / finnas. Men till / föga gagn” – men i allmänhet är han uppmärksam­t intressera­d av världen som han i stunden ser den. Hans värv är poetens klassiska, att begrunda sina iakttagels­er och förvandla dem till ett språk så att de står fram nya och konturskar­pa. Att läsa Högnäs poesi är inte alldeles enkelt: man måste skärpa sin uppmärksam­het och följa med in i en personlig språkvärld som präglas av lakonism och en viss slutenhet. Men poängen är just att lägga ett främmande raster över iakttagels­er som i sig själv är ganska vanliga och därmed återge dem deras särskildhe­t. Bäst är att läsa ett tiotal dikter i taget så att de får sjunka in och påverka ens optik. Brådska förstör allt.

En radikal skepsis

I grunden innebär Högnäs hållning en radikal skepsis mot både världen och språket. Strävheten i hans idiom kommer sig inte minst av att hans värld präglas av ensamhet och distans. Å andra sidan skymtar en humor som luckrar upp de existentie­lla anspråken. Som i följande dystopiska dikt där den lätt absurda bilden av språket som en hund i koppel punkterar det som annars kunde bli överdriven högtidligh­et:

Språk borde vara tabu och springan mellan läppar aldrig ha öppnats och världen borde för sin egen skull ha lämnats obebodd för om man rör sig med ord i stället för med hund går man med rysningar i koppel

De många naturdikte­rna i Någon gav himlen ton påminner om grafiska arbeten: distinkta, reducerade bilder vars färgskala domineras av grått, vitt och svart. Gränsen mellan inre och yttre suddas ut, landskapet blir ett mentalt tillstånd där stillhet och rörelse bryts mot varandra:

En man i båt för ett borrprov av disets kärna iland genom tunneln av gryning. Under fjädringen av cirrusmoln mot bottnarna har vid samma tidpunkt en skärva av sol slagit ner. En stenig udde riktad mot båten framför ryker fortfarand­e under stöten

Småningom under läsningen tas känslan av balanserat betraktand­e isär. Läsaren börjar misstänka att det man iakttar egentligen är ett ständigt och ofrånkomli­gt arbete för att över huvud taget hålla sig upprätt i den flytande världen. Människans position är allt annat än säker, grunden under våra byggen sviktar ständigt. En ångestfyll­d tolkning av situatione­n kan se ut så här:

Inte rum och inte rymd och inte någonstans att komma hem du öppnar dörr på dörr men innanför är världen främmande och skev och bottnen där du stannat för att andas saknar fäste av ord

Här ger orden inget fäste. Men hos Högnäs är ingen position slutgiltig. Att vara levande är att vara rörlig. Till glädjen i att läsa honom bidrar att han rör sig med dessa stora existentie­lla teman nästan i förbigåend­e, utan att någonsin bli braskande och påträngand­e. Han lämnar utrymme åt läsaren, överröstar inte. I bokens sista dikt befinner vi oss igen på fastare mark, i en starkt reducerad värld men med blicken fäst vid horisonten och berget under fötterna:

Jag var en ensam kobbe som med blicken till havs belägrades av frihet

 ?? FOTO: GUNNAR HÖGNÄS ?? ■ Till glädjen i att läsa Kurt Högnäs bidrar att han rör sig med sina stora existentie­lla teman nästan i förbigåend­e, utan att någonsin bli braskande och påträngand­e. Han lämnar utrymme åt läsaren, överröstar inte.
FOTO: GUNNAR HÖGNÄS ■ Till glädjen i att läsa Kurt Högnäs bidrar att han rör sig med sina stora existentie­lla teman nästan i förbigåend­e, utan att någonsin bli braskande och påträngand­e. Han lämnar utrymme åt läsaren, överröstar inte.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland