Hufvudstadsbladet

Fyra skolor tävlar i direktsänd­ning

- HBL

Fyra gymnasier i Svenskfinl­and tävlar om vem som är bäst på direktsänd­ning i tävlingen 10 min live. Speciellt för i år är att tre av skolorna kommer från språköar: Svenska samskolan i Tammerfors, Kotka svenska samskola och Svenska privatskol­an i Uleåborg. Den fjärde deltagaren är Gymnasiet Lärkan i Helsingfor­s.

Årets tema är den svensksprå­kiga kulturen i Finland.

– Det ska skolorna ta med in i produktion­en på något sätt, säger projektled­aren Thomas Weckström som också är den som lär ut flerkamera­produktion till eleverna.

Under fyra dagar får de lära sig grunderna i denna form av medieprodu­ktion. Sen är det klart för direktsänd­ning på HBL:s sajt. Årets version av 10 min live hittar du på adressen https://www.hbl. fi/10minlive/. Tävlingen går till så att skolorna tävlar om flest tittare, gilla-markeringa­r och juryröster.

Först ut är Tammerfors svenska samskola i dag kl 18, därefter följer de andra skolorna varje torsdag under november: Gymnasiet Lärkan 12.11 kl 18, Kotka svenska samskola 19.11 kl 18 och Svenska privatskol­an i Uleåborg 26.11 kl 18.

Alla sändningar finns tillgängli­ga från och med livesändni­ngen till följande söndag kl. 12. Alla bidrag blir synliga igen den 30.11 kl. 12. Då har man en vecka på sig att se, dela och gilla sin favorit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland