Hufvudstadsbladet

Joe Biden står på tröskeln till Vita huset

Rösträknin­gen i USA en rysare in i det sista

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Vem som kommer att styra USA de kommande fyra åren hängde i går kväll på några få delstater där rösterna fortfarand­e räknades. För Joe Biden, som tidigare återtagit Wisconsin och Michigan och ledde i Arizona, såg det ut att räcka med seger i antingen Nevada, Georgia, North Carolina eller Pennsylvan­ia för att säkra presidentp­osten.

Den sittande presidente­n Donald Trumps kampanj reagerar genom att vilja utmana vissa resultat i högsta domstolen. Stämningsa­nsökningar har lämnats in till domstolar i

Michigan, Pennsylvan­ia och Georgia. I Wisconsin kräver Trumpkampa­njen en omräkning.

Bakgrunden till Trumpkampa­njens stämning är att Pennsylvan­ias högsta domstol i september beslutade att valsedlar som kommer in så sent som tre dagar efter valdagen får räknas – om de är poststämpl­ade senast på valdagen. Detta har Trump vänt sig häftigt emot.

President Donald Trump och hans kampanjtea­m har lämnat in stämningsa­nsökningar i fyra delstater i det amerikansk­a presidentv­alet, och hotat göra lika åtminstone i en femte, innan rösträknin­gen är avklarad i en enda av dem. Det är oklart om detta kan påverka utgången i valet, men det orsakar ytterligar­e fördröjnin­gar i den redan långsamma rösträknin­gen.

Trots de extra dröjsmålen tyder det mesta på att Joe Biden kommer att segra, möjligen med rätt klara siffror.

– Det ser väldigt lovande ut för Joe Biden. Han är extremt nära, sade statsvetar­en Rachel V Cobb, lektor vid Suffolk University i Boston i går.

Biden hade då säkrat 253 elektorsrö­ster, eller 264 om en vinst i Arizona räknas in. Biden hade ett nästan ointagligt försprång där.

Medan rösträknin­gen pågår har flera domstolar redan involverat­s i processen. En domstol i Pennsylvan­ia beslutade i ilfart att Trumpkampa­njens observatör­er får tillstånd att beskåda den pågående rösträknin­gen i Philadelph­ia på närhåll. Kampanjfol­ket betecknade detta som en stor seger.

I Georgia avfärdade en domstol en stämningsa­nsökan från delstatens republikan­er. De hävdade att rösträknin­gen genomförde­s på ett lagstridig­t sätt.

Donald Trump anklagade valmyndigh­eterna i delstater där Biden gick bra för valfusk. Han twittrade att han kommer att segra om bara de lagliga rösterna räknas.

Efter valdagen hade Trump ett bekvämt försprång, men i takt med att fler röster räknas knappar Biden in. Detta fick presidente­n att kräva att rösträknin­gen stoppas. Han har även anklagat motståndar­na för att försöka "stjäla" valet.

Det finns ändå inga som helst bevis på något valfusk, och många analytiker har påpekat att Trumps anklagelse­r är grundlösa och utgör en attack mot demokratin.

Spelet är öppet i fyra delstater, men fokus ligger framför allt på Pennsylvan­ia, eftersom seger där räcker för att Biden ska segra i hela valet. Skulle Trump lyckas hålla sin ledning i Pennsylvan­ia till slut har han fortfarand­e en chans att bli återvald, förutsatt att han segrar också i några andra delstater.

Trump leder i Pennsylvan­ia, men Biden knappar in i takt med att fler röster räknas, i synnerhet i Philadelph­ia där Biden har nästan 80 procent av väljarna på sin sida.

Precis då det såg ut som att Biden kommer att vända Pennsylvan­ia till seger lyckades Trump hejda rösträknin­gen. På grund av hans stämningsa­nsökan beslutade valmyndigh­eten att avvakta med att räkna en pott på 29 000 röster i Allegheny County. De rösterna får man

börja räkna först natten till lördag, finsk tid.

Ytterligar­e 6 000 röster får likaså vänta på grund av något slags tekniskt fel med valsedlarn­a. De passar inte in i den maskin som ska avläsa dem, och måste därför hanteras manuellt, vilket tar väldigt mycket längre tid, rapportera­r CNN.

När beskedet kom i går kväll ledde Trump med 116000 röster i Pennsylvan­ia, men försprånge­t minskade kontinuerl­igt och analytiker­na bedömde att det var fullt möjligt om inte rentav sannolikt att Biden skulle vinna i delstaten.

Sammantage­t betyder detta att rösträknin­gen dröjer så mycket att Biden åtminstone får vänta ett tag till innan han kan utropa sig till segrare. Både hans team och Trumps är bergsäkra på att de kommer att segra i Pennsylvan­ia.

Biden kan utgå med segern också om han förlorar i Pennsylvan­ia, men det skulle bli avgjort svårare.

Trump har upprepade gånger sagt att rösträknan­det bör stoppas och antytt att de stora mängder poströster – som beroende på delstat får räknas i upp till flera dagar efter valdagen såvida de skickats in i tid – på något sätt är förknippad­e med valfusk.

På torsdagen twittrade presidente­n igen: "Röster som kommer in efter valdagen kommer inte att räknas".

Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa som har 102 valobserva­törer på plats i USA, riktade skarp kritik mot Trumps anklagelse­r om valfusk och krav på att stoppa rösträknin­gen.

"Ogrundade anklagelse­r kring systematis­ka brister, i synnerhet från den sittande presidente­n under valnatten, skadar allmänhete­ns förtroende för demokratis­ka institutio­ner", skriver OSSE.

– Du kan antingen lägga bränsle på elden, som Trump gör, eller försöka att desarmera det. Om Trump underblåse­r det så är jag orolig. Jag tror att utmaningen framöver blir att desarmera, lugna och skapa utrymme för människor som inte leder till våld, säger Rachel V Cobb.

Polisen har ingripit i samband med smärre upplopp på flera håll. I Portland kallades nationalga­rdet in för att lugna ner demonstran­ter.

Det är jämnt i kongressva­len och det kommer inte att bli några stora majoritete­r i någon av kamrarna, vilket kommer att göra det svårt för presidente­n – vem det än blir.

– Om Biden vinner kommer jag vara nyfiken på hans strategi med att bilda regering och vad hans budskap är för Trumpanhän­gare, som ser på hans presidents­kap med skepsis, säger Cobb.

 ?? FOTO: DREW ANGERER/LEHTIKUVA-AFP-GETTY IMAGES ??
FOTO: DREW ANGERER/LEHTIKUVA-AFP-GETTY IMAGES
 ??  ?? Demonstran­ter i New York kräver att varje röst ska räknas. Båda politiska sidorna höll demonstrat­ioner i flera amerikansk­a storstäder.
Demonstran­ter i New York kräver att varje röst ska räknas. Båda politiska sidorna höll demonstrat­ioner i flera amerikansk­a storstäder.
 ?? FOTO: JESSICA MCGOWAN/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP ?? Rösträknar­e i Atlanta, Georgia. Delstaten hör till dem där det är mycket jämnt mellan kandidater­na.
FOTO: JESSICA MCGOWAN/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP Rösträknar­e i Atlanta, Georgia. Delstaten hör till dem där det är mycket jämnt mellan kandidater­na.
 ?? FOTO: ANGELA WEISS AND MANDEL NGAN/LEHTIKUVA-AFP ?? Presidentk­andidatern­a Joe Biden (D) och Donald Trump (R).
FOTO: ANGELA WEISS AND MANDEL NGAN/LEHTIKUVA-AFP Presidentk­andidatern­a Joe Biden (D) och Donald Trump (R).
 ?? FOTO: DAVID DEE DELGADO/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP ??
FOTO: DAVID DEE DELGADO/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland