Hufvudstadsbladet

Elias njuter av kulturbad i handboll

För Elias Vedenkanna­s är handbollen mer än bara en hobby. Den något exotiska sporten är en inkörsport till det svenska språket och den finlandssv­enska kulturen för 9-åringen.

- TEXT: FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST niklas.tallqvist@hbl.fi

För nioåriga Elias Vedenkanna­s var handbollen ett okänt fenomen. I dag är handbollen en naturlig del av finskspråk­iga Elias språkbadsv­ardag. På handbollsp­lanen lär sig Elias inte bara en ny sport och ett nytt språk – i Dicken blir han också bekant med och får en inblick i den finlandssv­enska kulturen.

– Studsa bollen bort mot mitten av planen och sedan mot målet. Sedan kastar ni. – Bra gjort, just så där. – Nu tar vi det en gång till! Tränarens röst ekar i den lilla hallen på Drumsö. Det är här, i vad som förr i tiden kallades för Lilla Hanken och i dag heter Erkkerihal­len, som så många Helsingfor­sbarns första steg på handbollsp­lanen tagits.

Planen är liten och väggarna nära, men det drar inte ner stämningen då Dickens juniorer tränar. Tvärtom bidrar den smala planen till en familjär atmosfär där alla känner sig välkomna och delaktiga.

Det är också här 9-åriga Elias Vedenkanna­s tagit sina första steg på handbollsp­lanen.Men till skillnad från de flesta av hans lagkamrate­r och de övriga handbollss­pelarna i Finland är handbollen mer än bara en sport och hobby för Elias Vedenkanna­s. För honom fungerar handbollen och verksamhet­en i Drumsölage­t Dicken som språkbad.

För den ursprungli­gen finskspråk­iga Elias Vedenkanna­s är handbollen en sport, ett sätt att naturligt lära sig svenska och en inkörsport till den finlandssv­enska kulturen.

Handbollen har en central roll i den finlandssv­enska identitete­n i södra Finland. Där bobollen har en naturlig plats i de flesta finländare­s hjärtan ute på den finskspråk­iga landsbygde­n är handbollen en minst lika naturlig del av livet i Karis, Sjundeå, Ekenäs och Hangö i väst, huvudstads­regionen i mitten och Borgå i öst.

Finskspråk­iga Riihimäki är undantaget som bekräftar regeln om handbollen som finlandssv­enskarnas nationalsp­ort.

– Det var en helt ny och obekant gren för mig då jag första gången fick testa på den. Jag gillade den direkt och märkte att jag var bra på handboll, berättar Elias Vedenkanna­s.

Det var då han gick i första klass i Westendinp­uiston koulu som Dicken kom på besök till skolan för att presentera handbollen. Skolbesöke­n är en del av klubbarnas och förbundets School Tour-program som har som mål att öka antalet utövare och också ge barnen en chans att röra på sig.

Via programmet når handbollen årligen ut till 20 000 barn. I Elias klass var det två barn som fastnade för sporten efter Dickens besök i skolan.

– Vi fick studsa bollen, kasta och lära oss grunderna. Och på slutet fick vi spela. Det var kul, jag gjorde många mål och ville fortsätta, berättar han.

Två år senare är han minst sagt nöjd över beslutet. Ett leende sprider sig på hans läppar och hans ögon lyser då han talar om handbollen och hur kul det är att umgås med sina nya kompisar, att träna med laget och att spela matcher.

Att verksamhet­en är på svenska verkar inte påverka Elias Vedenkanna­s över huvud taget. Men så har han också vuxit upp med språkbad. Han går i en språkbadsk­lass i Westendinp­uiston koulu och före det var det språkbadsd­aghem som gällde. Dicken är med andra ord bara en fortsättni­ng på den tvåspråkig­a vardag Elias levt i sedan han var liten.

– Det är viktigt att kunna språk, och att få lära sig språk på det här sättet i en naturlig miljö ger otroligt mycket med tanke på framtiden, säger mamma Tea Vedenkanna­s.

– Handbollen är både en hobby och ett sätt att lära sig språket.

Han har lätt att växla mellan språken och de olika miljöerna och han väntar alltid med iver på att få åka till Drumsö eller Busholmen på träningar.

– Det är alltid kul på träningarn­a och det känns lika bra nu som då jag kom med. Då jag började förstod jag inte exakt hur grenen fungerar men tyckte den verkade mycket bra. Det har varit ännu roligare än jag tänkte, säger han.

Parallellt med handbollen spelar han fotboll i FC Honka, något han gjort sedan han var fyra. Att kombinera de båda sporterna är inget problem. Elias Vedenkanna­s säger att de påminner rätt mycket om varandra.

– Man springer mycket i båda. I ena använder man händerna och i andra fötterna. Båda är roliga och jag har för tillfället ingen favorit, säger han.

Mamma Tea Vedenkanna­s studerade i Sverige och har svensksprå­kiga släktingar. Det hade antagligen en inverkan på beslutet att språkbada, men hon säger att det främst handlar om att ge sonen bästa tänkbara förutsättn­ingar i livet.

– Att lära sig och att kunna språk öppnar många möjlighete­r för honom. Det ger honom mod att våga använda andra språk än bara sitt modersmål och det ger honom också bra möjlighete­r att intressera sig för andra kulturer. Språkbad och handboll är något jag varmt kan rekommende­ra för andra, säger hon.

Hittills har Elias Vedenkanna­s inte märkt några skillnader mellan de svensksprå­kiga lagkamrate­rna och de finskspråk­iga kompisarna från skolan. Men trots att han kanske inte själv noterar det eller ens funderar i de banorna håller han på att ta till sig en viktig del av den finlandssv­enska kulturen. Parallellt med handbollen får han också ta del av de finlandssv­enska barnens vardag och tankar.

– Han var så ivrig då han talade om handbollen efter att Dicken besökt skolan så vi tänkte att det är bra att testa. Språket är ju bara en aspekt i det här. Handbollen ger mycket annat också, säger mamma Tea Vedenkanna­s.

– Det är så kul att studsa och kasta bollen, att vara på träningarn­a och matcher och att få träffa kompisarna, säger Elias.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ??  ?? Artikeln om Elias Vedenkanna­s publiceras också i Helsingin Sanomat i dag - på svenska.
Artikeln om Elias Vedenkanna­s publiceras också i Helsingin Sanomat i dag - på svenska.
 ??  ?? För Elias Vedenkanna­s var handbollen en helt ny bekantskap då han började spela för ett par år sedan.
För Elias Vedenkanna­s var handbollen en helt ny bekantskap då han började spela för ett par år sedan.
 ??  ?? Mamma Tea och sonen Elias Vedenkanna­s är överens om att handboll och språkbad är en mycket bra kombinatio­n.
Mamma Tea och sonen Elias Vedenkanna­s är överens om att handboll och språkbad är en mycket bra kombinatio­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland