Hufvudstadsbladet

17 miljoner minkar avlivas i Danmark

En människa smittade en mink som smittade en människa. Det är vad som hänt på Nordjyllan­d i Danmark med påföljden att landets alla minkar – 17 miljoner – avlivas. Rädslan är att Danmark ska bli ett nytt epicentrum för en muterad version av coronaviru­set s

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@hbl.fi

Den har florerat en tid, rädslan för vad smittan i de danska minkfarmer­na kan föra med sig. Länge försökte de danska myndighete­rna hantera smittutbro­tten lokalt genom att isolera och avliva djur på de farmer där coronaviru­set upptäcktes, men lämnade friska farmer i fred.

Danmark är världens största producent av minkpälsar och de flesta farmer finns på den norra delen av Jylland. Men det finns också farmer i andra delar av Danmark, till exempel på Själland där Köpenhamn ligger.

Men nu går det inte längre att hantera smittan lokalt. Viruset finns på över 200 farmer och genom stickprov har man funnit 12 personer som bär på en muterad version av covid-19.

På en ödesmättad presskonfe­rens på onsdagskvä­llen meddelade myndighete­rna med statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) i spetsen att alla danska minkar måste avlivas, också avelsdjure­n. Det handlar om cirka 17 miljoner minkar, varav 20 procent är avelsdjur.

Dessutom stängs de kommuner ner i fyra veckor där de smittade farmerna ligger. Myndighete­rna avråder från resor till Nordjyllan­d och ortsborna uppmanas gå och testa sig.

"Riskerar spridas till andra länder"

Statsminis­ter Mette Frederikse­n hänvisar till Statens Serum Institut när hon motiverar avlivning

en av minkarna. I en uppdaterin­g på Facebook skriver hon att ”en fortsatt minkavel under rådande epidemi innebär en betydande risk för folkhälsan, och då särskilt möjlighete­n att förebygga sjukdomen med vacciner”.

– Vi riskerar att effekten i värsta fall uteblir. Det kan ha våldsamt negativa effekter för hela världens pandemi. Ett muterat virus riskerar spridas till andra länder, sade hon på presskonfe­rensen.

Den ansvarige direktören på institutet, Kåre Mølbak, säger till Danmarks Radio att det värsta tänkbara scenariot är att ”vi har en pandemi som startar med Danmark som utgångspun­kt”.

Frederikse­n – som själv är från Jylland – medger att detta troligen är dödsstöten för pälsdjursn­äringen.

”Vi vet att det blir mycket svårt för näringen att komma tillbaka. Många av er mister inte bara sitt levebröd utan sitt livsverk. I en del fall handlar det om hela släktens livsverk, som gått i arv från generation till generation.”

Utan att säga hur lovar hon ekonomisk hjälp från statligt håll. Det handlar om cirka 6 000 jobb som går förlorade.

”Även om det är en ringa tröst så är vi nu i full gång med att se på hur vi kan hjälpa alla berörda minkuppföd­are ekonomiskt.”

Tage Pedersen, som är ordförande för de danska minkuppföd­arna och själv uppvuxen på en farm, beskriver en känsla av overklighe­t för Danmarks Radio:

”Det är fullständi­gt overkligt. Alla i branschen är i chock. Vi talar om en 100 år gammal näring som försvinner med ett knäpp med fingrarna. Jag hade svårt för tanken i går men det är nästan ännu värre i dag”, säger han.

Få partier har fört djuretisk debatt

Politiskt har debatten om en avveckling av pälsdjursn­äringen av djuretiska skäl inte varit lika framträdan­de i Danmark som i Finland och Norge, som till och med lagt fram en avveckling­splan. Det har att göra med att näringen i Danmark är så betydande att de tongivande partierna inte velat ta tag i frågan. Det handlar om cirka 1 000 farmer och 6 000 arbetstill­fällen.

De partier som drivit på en avveckling finns på vänsterkan­ten, Socialisti­sk Folkeparti och Enhedslist­en, och de har redan tidigare sagt att man borde använda coronautbr­ottet till att lägga ner en näring som tiden sprungit ifrån.

Några av opposition­spartierna på högerkante­n är däremot kritiska till regeringen­s beslut att avliva hela minkbestån­det. Till exempel partiledar­en för Dansk folkeparti Kristian Thulesen Dahl efterlyser dokumentat­ion av myndighete­rna där de öppet redovisar på vilket sätt coronasmit­tan bland minkarna är ett hot mot det kommande vaccinet.

 ??  ??
 ?? FOTO: HENNING BAGGER/TT-AP ?? Myndighete­rna avlivade minkar på en farm i Gjøl på Jylland redan den 8 oktober. Man hoppades då kunna ringa in smittan genom att stävja lokala utbrott. Minkuppföd­are med friska besättning­ar inom en radie på 8 km från en smittad farm måste vid den här tidpunkten avliva sina djur själva.
FOTO: HENNING BAGGER/TT-AP Myndighete­rna avlivade minkar på en farm i Gjøl på Jylland redan den 8 oktober. Man hoppades då kunna ringa in smittan genom att stävja lokala utbrott. Minkuppföd­are med friska besättning­ar inom en radie på 8 km från en smittad farm måste vid den här tidpunkten avliva sina djur själva.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland